Friday, November 23, 2012

ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Οι προτάσεις θα μελετηθούν

Με προσοχή και εποικοδομητική διάθεση θα μελετήσει το ΥΠΕΞ τις ιδέες Νίμιτς, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Γρ. Δελαβέκουρας.

Ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι τα επόμενα βήματα θα προσδιοριστούν σε συνεννόηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, ο οποίος την Τρίτη κατέθεσε προτάσεις στις δύο πλευρές για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας.



Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ηγεσία της πΓΔΜ δεν θα αφήσει και αυτή την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη, αλλά θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στον διάλογο, ώστε να φτάσουμε σε λύση», η οποία «θα απελευθερώσει το μεγάλο δυναμικό των διμερών μας σχέσεων, που θα συμβάλει αποφασιστικά στην περιφερειακή σταθερότητα και θα δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική» της πΓΔΜ.

Ανέφερε επίσης ότι, επί της ουσίας, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει απάντηση στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κάνει προς τα Σκόπια και τόνισε ότι η Αθήνα έχει αποδείξει την εποικοδομητική της διάθεση.

Απαντώντας σε ερώτηση για «πιέσεις» του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα πιέσεων Φούλε προς την Ελλάδα», υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή έχει συγκεκριμένο ρόλο, ενώ τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Φούλε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters είχει ταχθεί υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια, χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση του προβλήματος με το όνομα. 


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

23/11/12 
----
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin