Thursday, November 22, 2012

Λάρισα: Στην ευρωβουλή η παύση των εργασιών στην Κοιλάδα των Τεμπών

Τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ζητά μέσω ερώτησης που κατέθεσε στην ευρωβουλή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Ν. Χρυσόγελος, προκειμένου να βρεθεί λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα που προέκυψε στα έργα της Κοιλάδας των Τεμπών.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, τα έργα αυτά έχουν ολοκληρωθεί κατά περίπου 70% αλλά παραμένουν ημιτελή εδώ και 2 περίπου χρόνια εξαιτίας της παύσης της χρηματοδότησης από τις τράπεζες από τον Οκτώβριο του 2010 οι οποίες θεωρούν ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο.
"Σαν αποτέλεσμα, διατηρούνται ανοιχτές διάφορες πληγές όπως εκσκαφές, τεράστιοι σωροί υλικών εκσκαφής που θα χρησιμοποιούνταν στην εξέλιξη του έργου, σήραγγες χωρίς ολοκληρωμένη επένδυση και φρεάτια εξαερισμού. Έτσι όμως προκαλούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για το περιβάλλον στην ιδιαίτερα ευαίσθητη και με διεθνή σημασία τοποθεσία της Κοιλάδας των Τεμπών και των πλαγιών του Ολύμπου. Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτες σήραγγες διέρχονται μέσα από περιοχή NATURA 2000 (GR 1420005), SCI & SPA που αποτελεί και Αισθητικό Δάσος και Χώρο ιδιαίτερης Φυσικής Ομορφιάς, ενώ η χάραξη όπου βρίσκεται η τρίτη σήραγγα, διέρχεται μέσα από το Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους «Πλαταμώνας». Επίσης, λόγω της μη ολοκλήρωσης της εσωτερικής επένδυσης των σηράγγων υπάρχει κίνδυνος εισροής υδάτων κατά τη χειμερινή περίοδο, που μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη χρήση της παλιάς εθνικής οδού μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών από όλα τα οχήματα και κυρίως τα βαριά, διατηρεί τους κινδύνους κατολισθήσεων με απρόβλεπτες συνέπειες για την οδική ασφάλεια", σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσόγελος.
Γιάννης Γιάτσος 
ert gr
22/11/12
----
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin