Wednesday, September 5, 2012

Ρόμπεϊ: «Κλειδί» για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ η επίλυση εκκρεμοτήτων

  Τη σημασία της διαμόρφωσης σχέσεων καλής γειτονίας για την προενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Ο κ. Ρόμπεϊ επισήμανε ότι ενθαρρύνει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να καταλήξουν, μέσω διαπραγμάτευσης, σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Παράλληλα επανέλαβε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στο ευρωπαϊκό μέλλον της βαλκανικής χώρας και χαιρέτισε την ισχυρή λαϊκή υποστήριξη που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική στην ΠΓΔΜ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η επιτυχία είναι εφικτή, όταν θα έχουν επιλυθεί τα θέματα που ακόμα εκκρεμούν» και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει αλλά, όπως είπε, τελικά εναπόκειται σε κάθε χώρα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Ιβάνοφ τόνισε ότι, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για να «ξεμπλοκαριστεί» η ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι να μπορέσει η ΠΓΔΜ να λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2012, καθώς «αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό σήμα για όλες τις άλλες χώρες που αγωνίζονται για τον ίδιο στόχο».
naftemporiki gr
5/9/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin