Thursday, August 30, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Χάνει χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα το κράτος

ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ.
ΑΛΛΑ κόλπα σκαρφίζονται επιτήδειοι κοινοτικοί εργάτες, οι οποίοι έχασαν πρόσφατα την εργασία τους στην Κύπρο και ανήκουν στην ομάδα ληπτών ανεργιακού επιδόματος, με αποτέλεσμα κάθε μήνα το κράτος να χάνει χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τους «τουρίστες επιδομάτων» και τους «ειδικούς λήπτες επιδομάτων ανεργίας», οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο μια φορά τον μήνα, υπογράφουν ως ανέργοι, φεύγουν από τη χώρα μας και πιστώνεται ο λογαριασμός τους.


Σύμφωνα με σχετικό χθεσινό ρεπορτάζ του «Σίγμα», στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι συγκεκριμένοι λήπτες ανεργιακού επιδόματος δεν βρίσκονται στην Κύπρο, και οι περισσότεροι εργοδοτούνται στη χώρα καταγωγής τους ή αλλού. Τραγικό της υπόθεσης, όμως, είναι ότι επισκέπτονται κάθε μήνα το νησί μας, υπογράφουν ως άνεργοι και αυτομάτως η Κυπριακή Δημοκρατία πιστώνει τον λογαριασμό τους.
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, κληθείσα να σχολιάσει το φαινόμενο αυτό, ανέφερε ότι το θέμα απασχολεί έντονα το υπουργείο της, τονίζοντας ότι εισάγονται πρόσθετες διαδικασίες ελέγχου, και εκεί όπου θα διαπιστώνεται ότι υπάρχει παρανομία, θα ζητείται επιστροφή των χρημάτων, ενώ τίθεται και θέμα ποινικής διαδικασίας.
Στο μεταξύ, με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό που διέπει θέματα παροχών από τις κοινωνικές ασφαλίσεις, άλλο ένα πρόβλημα που απασχολεί τα κράτη-μέλη είναι η μεταφορά των δικαιωμάτων ανέργων πολιτών από χώρα σε χώρα. Συγκεκριμένα, αν ένας πολίτης πληροί τις προϋποθέσεις για τη λήψη ανεργιακού επιδόματος σε μια χώρα, μπορεί να ενημερώσει τη χώρα στην οποία έχει εγγραφεί ως άνεργος ότι θα αναχωρήσει για άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε., με στόχο την εξεύρεση εργασίας.
Στην περίπτωση αυτή, αν εντός επτά ημερών εγγραφεί ως άνεργος στη νέα χώρα όπου μετέβη για εξεύρεση εργασίας, δικαιούται να λαμβάνει ανεργιακό επίδομα από τη χώρα στην οποία κατέβαλε εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία. Επισημαίνεται ότι επίδομα ανεργίας δικαιούνται μόνο όσοι είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ
30/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin