Thursday, June 28, 2012

Στο στόχαστρο η Κύπρος ...

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΧΑΚΕΡΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ «ΛΟΜΠΙΣΤΕΣ».

Να μειώσει τον διεθνή αντίκτυπο από την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης προσπαθεί με νύχια και με δόντια η Κύπρος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε πως αν τελικά σταθεί δυνατόν να εξασφαλιστούν δάνεια από την Ρωσία ή την Κίνα, η Λευκωσία θα αποσύρει το αίτημα για είσοδο στον μηχανισμό, ενώ ο υπουργός των Οικονομικών Βάσος Σιαρλή διατύπωσε την ελπίδα οι όροι του προγράμματος στήριξης της Κύπρου να μην είναι οδυνηροί.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ότι τα προβλήματα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, «αφού το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο επλήγη από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα».

Εκτίμησε επίσης, με βάση και τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ότι δεν θα επηρεασθεί το εταιρικό φορολογικό σύστημα στην Κύπρο.

Αναφορικά με το τελικό ποσό του δανείου, είπε πως θα αποφασισθεί μέσω των διαδικασιών του μηχανισμού στήριξης και πρόσθεσε πως, αν τελικά η Κύπρος καταφέρει να εξασφαλίσει δάνειο από τη Ρωσία ή την Κίνα, τότε ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο το συνολικό ποσό που θα παραχωρηθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε εξάλλου ότι δεν υπάρχει ένσταση για τη λήψη διακρατικού δανείου από χώρα-μέλος της ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι με ικανοποιητικούς όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου υπολογίζονται σε 8-10 δις ευρώ, που σημαίνει ότι θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος μέχρι και 50% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, στόχος μαζικής κυβερνοεπίθεσης έγιναν 47 κυβερνητικές ιστοσελίδες στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας για περίπου 15 ώρες.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, αφορμή για την επίθεση αποτέλεσε η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ δράστες ήταν οι Αnonymous.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής διαπίστωσε από τις διευθύνσεις προέλευσης των επιθέσεων, αλλά και από άλλα χαρακτηριστικά, ότι πρόκειται για επιθέσεις προερχόμενες από τους διεθνώς γνωστούς χάκερ Anonymous, κάτι που επιβεβαίωσε και σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο διευθυντής του Τμήματος Κώστας Αγρότης.

Όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα, οι επιθέσεις είχαν χαρακτήρα «DDos Attack» (Denial-of-service attack, DoS attack) ή «Επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης», οι οποίες έχουν ως σκοπό να καταστήσουν τον υπολογιστή ή την υπηρεσία ανίκανη να δεχτεί άλλες συνδέσεις κι έτσι να μην μπορεί να εξυπηρετήσει άλλους επισκέπτες.

Παράλληλα, αίσθηση έχει προκαλέσει η παρέμβαση του επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Κουρτ Λάουκ, ο οποίος ζήτησε να μην επιτραπεί στην Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της προσφυγής της στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης!

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Λάουκ κάνει λόγο για «ευρωπαϊκό παράδοξο» όταν, όπως λέει, «ο σκύλος τίθεται επικεφαλής των αποθεμάτων λουκάνικων» και ζητεί να απαγορευτεί στις χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης να ασκούν την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεσπίζοντας ως κριτήριο «όχι το μέγεθος, αλλά την αξιοπιστία κάθε χώρας».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός διερωτάται «πώς μπορεί η Κύπρος να αναλάβει αυτόν τον ρόλο» και θεωρεί «απαράδεκτο τα άλλα κράτη-μέλη να δέχονται να αναλαμβάνει την προεδρία μια χώρα η οποία προσέφυγε στο μηχανισμό διάσωσης».

«Με ποια εξουσία μπορεί η Κύπρος να δώσει αξιόπιστη ώθηση στην προσπάθεια για σταθεροποίηση» τονίζει και συνεχίζει: «Πώς μπορεί να αναλάβει την διαχείριση κρίσης, όταν βρίσκεται η ίδια εν μέσω κρίσης; Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να θεραπεύσουμε την Ευρώπη, εάν ο Πρόεδρος βρίσκεται ξαπλωμένος στην μονάδα εντατικής θεραπείας με μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια».

Από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο διευκρινίστηκε ότι η Κύπρος, «κατά την διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της, θα έχει το καθήκον να αναλαμβάνει δράσεις προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, όπως κάθε κράτος που έχει ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

----------------

ΣΧΕΤΙΚΑ: 

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin