Tuesday, June 19, 2012

Τάσεις φυγής προς τη Βουλγαρία για τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος ...

Τάσεις φυγής προς γειτονικές χώρες και κυρίως στη Βουλγαρία, εμφανίζουν όλο και περισσότερες βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, αναζητώντας “φιλικότερο” φορολογικό κι επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς οι συνθήκες στην Ελλάδα επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα και οδηγούν σε νέα λουκέτα.
“Καθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα από βιοτέχνες οι οποίοι είναι σε κατάσταση απελπισίας» αναφέρει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για αυξητική τάση φυγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία, προσπαθώντας να βρουν διέξοδο στα προβλήματά τους. “Η Βουλγαρία έχει χαμηλό εργατικό κόστος, χαμηλή φορολογία.
Καταφεύγουν εκεί, λοιπόν, έστω και προσωρινά, οι βιοτεχνίες εντάσεως εργασίας, γιατί εδώ πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησης του προσωπικού αφού εκλείπει η κατανάλωση” τονίζει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι καθημερινά ακούμε περιπτώσεις φυγής σε γειτονικές χώρες και “τούτο είναι διπλά λυπηρό, καθώς ό,τι πιο παραγωγικό έχει η χώρα φεύγει και χάνονται ελληνικές θέσεις εργασίας”.
Θέσεις εργασίας, ωστόσο, χάνονται και από τα λουκέτα σε επιχειρήσεις. Στοιχεία του ΒΕΘ μέχρι και τις 15 Ιουνίου δείχνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, λόγω της κρίσης, οι μικρομεσαίοι της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στο πρώτο, σχεδόν, εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 957 βιοτεχνικές επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, ενώ οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων είναι μόλις 356, με το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων να καταγράφεται αρνητικό κατά 601 επιχειρήσεις. Πέρυσι, κατά το αντίστοιχο διάστημα οι διαγραφές βιοτεχνικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στις 967, έναντι 397 εγγραφών.
“Οι βιοτέχνες που επιβιώνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα γενικότερα είναι αυτοί που είχαν κάποιες υποδομές, ήταν συντηρητικοί εκ πεποιθήσεως και κυρίως δεν είχαν εξάρτηση από τραπεζικά δάνεια”, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος για να καταλήξει με τη δυσμενή διαπίστωση και πρόβλεψη πως “ όσοι στηρίχθηκαν σε τραπεζικά δάνεια, έχουν κλείσει και δυστυχώς θα συνεχίσουν να κλείνουν”. 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin