Thursday, May 24, 2012

Νταβούτογλου: Με ψευδή στοιχεία επιχειρηματολόγησε με θέμα το κυπριακό ...

Ψευδείς εντυπώσεις επιχείρησε να δημιουργήσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για το τι συνέβη στην αποτυχημένη προσπάθεια διευθέτησης του Κυπριακού το 2004, από το βήμα της ειδικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης για τη διαμεσολάβηση, ωστόσο έλαβε άμεση απάντηση από το συμμετέχοντα αντιπρόσωπο της Κύπρου.
Ο κ. Νταβούτογλου, η χώρα του οποίου μαζί με τη Φινλανδία έχουν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, στην τοποθέτησή του ανέφερε την αποτυχία να γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν ως ένα από τα τρία παραδείγματα που η διεθνής κοινότητα δεν έδωσε την ευκαιρία στη διαμεσολάβηση να επιφέρει αποτελέσματα.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι μετά από μία επιτυχή διαμεσολάβηση, επιτεύχθηκε συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα.
Οι Τουρκοκύπριοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν, ενώ οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν. Στη συνέχεια είχαμε μια κρίσιμη εβδομάδα προτού η ε/κ πλευρά γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εάν η εβδομάδα αυτή αξιοποιούταν κατά ένα αποτελεσματικό τρόπο από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, για ένα νέο δημοψήφισμα ή μια νέα προσπάθεια, τότε το κυπριακό πρόβλημα, μία από τις εκκρεμούσες, σήμερα, κρίσεις, ενδεχομένως να λυνόταν τότε».
Λαμβάνοντας το λόγο, ο εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέλιος Μακρυγιάννης, διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις του Κυπριακού ήταν μία διαδικασία απευθείας διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.
«Ατυχώς το 2004 η διαδικασία μετατράπηκε σε διαδικασία διαμεσολάβησης, η οποία δεν έδωσε στις δύο πλευρές την ευκαιρία να επιτύχουν μία συμφωνημένη λύση πριν το σχέδιο τεθεί σε δημοψήφισμα. Συνεπώς δεν μπορούμε πραγματικά να ομιλούμε για επιτυχές αποτέλεσμα της διαδικασίας», σημείωσε.
Ο κ. Μακρυγιάννης επισήμανε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ότι περισσότερος χρόνος έπρεπε να αφιερωθεί στην επίτευξη του στόχου μέσω ενός αποτελέσματος διαπραγμάτευσης.
Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την άποψή του, ο κ. Νταβούτογλου παρέθεσε στα μέλη της ειδικής συνόδου της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ψευδή στοιχεία.
Είπε πως το 2004 ήταν και ο ίδιος στο Μπούργκενστονκ και όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν να θέσουν τη λύση σε δημοψήφισμα. Ηταν μια επιτυχία του ΟΗΕ και πρέπει να το αναγνωρίσουμε και θαυμάζουμε το ρόλο του ΟΗΕ ακόμη και σήμερα. Στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας, το 2004, κατέληξαν σε συμφωνία και αυτή η συμφωνία μονογραφήθηκε από δύο ενδιαφερόμενα μέρη, τους ηγέτες των Ε/κ και των Τ/κ, που απεύθυναν επιστολή προς τον ΓΓ ΟΗΕ ζητώντας του να τη θέσει σε δημοψήφισμα, υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτό που συνέβη ήταν μια επιτυχής πρωτοβουλία του ΟΗΕ, αλλά ήταν και μια χαμένη ευκαιρία. «Και εάν είχε υπάρξει μια πολύ πιο θετική ενθάρρυνση από την πλευρά της ΕΕ, τότε ίσως να μην είχαμε σήμερα μια τέτοια κρίση στο νησί», ανέφερε.
Ως γνωστόν, ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είχε δεχθεί να υπογράψει το σχέδιο Ανάν πριν τεθεί σε δημοψήφισμα.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin