Tuesday, May 22, 2012

Και πετρέλαιο στην Κυπριακή ΑΟΖ, λένε εμπειρογνώμονες ...

Την πεποίθηση ότι αν γίνει γεώτρηση σε πιο μεγάλο βάθος, θα ανευρεθούν και ποσότητες πετρελαίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εκφράζουν οι εμπειρογνώμονες, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη ανεύρεση μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές και νέα δεδομένα για συνεργασίες.

Στην ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, στη Βιέννη, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η διοργάνωσή του επιχειρηματικού φόρουμ αποτελεί ακόμη μια αξιόλογη προσπάθεια για την περαιτέρω σύσφιγξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αυστρίας.

Ο ΠτΔ ευχαρίστησε το Αυστριακό Ομοσπονδιακό Επιμελητήριο της Βιέννης για τη φιλοξενία, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση της συνάντησης, τονίζοντας ότι η παρουσία τους στη συνάντηση αποδεικνύει ότι «αναγνωρίζετε τις προοπτικές της χώρας μου, η οποία κατά τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σ’ ένα σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου, κάνοντας λόγο για «φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και το νομικό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες υποδομές, εδραιώνουν την Κύπρο, ως έναν ελκυστικό προορισμό εισροής ξένων κεφαλαίων και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Τα προτερήματα αυτά αποτυπώνονται και στο σύνολο των επενδυμένων κεφαλαίων στη χώρα, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα €13 δις, σημείωσε ο Πρόεδρος.
Η Κύπρος στην προσπάθεια της να ανταπεξέλθει των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτική κρίσης «εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση, προχωρούμε και στην εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει η Κύπρος».

Στην Κύπρο υπάρχει συνεργασία των κοινωνικών εταίρων πράγμα που οδηγεί σε ανάπτυξη και σε ομαλότητα των εργασιακών σχέσεων, είπε ο Πρόεδρος, αναγνωρίζοντας ότι «στην Κύπρο έχουμε κοινωνική ειρήνη ένεκα της συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, του συνεργατισμού και των εργοδοτών. Αυτό αποτρέπει τις κοινωνικές συγκρούσεις και επιτρέπει την ομαλότητα στην ανάπτυξη. Παρόλο που τελευταίως είχαμε κάποια μικρο-διαλείμματα, δυστυχώς, τα οποία προσπαθούμε, και με τη δική μου παρέμβαση, να τα ομαλοποιήσουμε και να αποφύγουμε τις όποιες συγκρούσεις».
Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που προσφέρονται για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας είναι πάρα πολλές  ένεκα και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο είπε επίσης ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας τις εξαίρετες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για περαιτέρω οικονομική συνεργασία.

Στις δηλώσεις του, στη Βιέννη, όπου σήμερα ο ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε  ότι «κάθε επίσημη επίσκεψη έχει τη σημασία της. Η επίσκεψη αυτή είναι γεμάτη περιεχόμενο. Με τον Πρόεδρο της Αυστρίας κ. Heinz Fischer συζητήσαμε πρώτα από όλα τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ μας, οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαίρετες, στέρεες και στηρίζονται σε αρχές. Οι προσωπικές μου σχέσεις με τον Πρόεδρο Fischer είναι επίσης εξαίρετες.
 
Η Κύπρος, είναι καλά γνωστό πως, είναι ένα μεγάλο χρηματο-οικονομικό κέντρο, οι επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι υψηλές, εκατέρωθεν, και εκείνο που χρειάζεται είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω το εμπόριο σημείωσε. Πιστεύω ότι το επιχειρηματικό φόρουμ μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων της Κύπρου και της Βιέννης αποτελεί μια καλή ευκαιρία και ένα καλό υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε, επεσήμανε.

Τέλος, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «έχουν γίνει σημαντικές εισηγήσεις, συνεχίζεται το φόρουμ μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων και είμαι πεπεισμένος ότι με θεμέλια που υπάρχουν στη βάση των πολιτικών σχέσεων μπορεί να ‘κτιστεί’ ένα ακόμα πιο στέρεο ‘οικοδόμημα’ πολύπλευρων οικονομικών σχέσεων», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». 
sigmalive

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin