Tuesday, May 22, 2012

Τα μικροπράγματα ...

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ (agelioforos gr)
H πόλη είναι βρόμικη. Ποτέ δεν ήταν καθαρή, αλλά τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η Αριστοτέλους, για την ανάπλαση της οποίας ξοδεύτηκαν κάποτε βουνά χρημάτων, πρέπει να είναι ο πιο ρυπαρός πεζόδρομος της Ευρώπης. Πάνω στον ακριβό ιταλικό πωρόλιθο υπάρχουν ακατάληπτες μουτζούρες και ο μαύρος γρανίτης σχεδόν δε διακρίνεται πλέον. Οι νερατζιές κατά μήκος της αλέας υπάρχουν και δεν υπάρχουν, οι μισές σχάρες τριγύρω τους έχουν κλαπεί, εκεί που περπατάς περνάει δίπλα σου ένα μηχανάκι, πάνω που νομίζεις ότι γλίτωσες έρχεται κατά πάνω σου ένα αυτοκίνητο. Κάπως έτσι, παντού. Ξημέρωμα Δευτέρας στην Παλιά Παραλία είναι σαν να πέρασαν ορδές βαρβάρων. Τενεκεδάκια από αναψυκτικά, συσκευασίες από κρουασάν, κυπελλάκια από παγωτά, γενικά ό,τι περίσσεψε από την βραδινή βόλτα, είτε βρίσκεται πεταμένο στο πεζοδρόμιο είτε επιπλέει στη θάλασσα.

Ανεξάρτητα από τις στρεβλώσεις με τις προσλήψεις συμβασιούχων, δεν είναι ευθύνη μόνο των δημάρχων. Πρωτίστως είναι ευθύνη των πολιτών. Δε γίνεται να τρέχει ένας δημοτικός αστυνομικός πίσω από κάθε πολίτη, για να τον προλαβαίνει να μην κάνει ό,τι αποκλείεται να περνούσε από το μυαλό του σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του δυτικού κόσμου. Αλλά εδώ ισχύει η γνωστή, πονεμένη ιστορία. Ο,τι περικλείεται από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας ή βρίσκεται πάνω στους τέσσερις τροχούς του ΙΧ μας πρέπει να λάμπει. Τα υπόλοιπα ας γίνουν σκουπιδότοπος. Πόσο δύσκολο είναι δυο τρεις καταστηματάρχες να ποτίζουν κάθε βδομάδα τα δεντράκια που βρίσκονται μπροστά στα μαγαζιά τους; Εναλλάξ, εάν τους πέφτει τόσο βαρύ. Μια φορά στις δεκαπέντε μέρες ένα σούπερ μάρκετ να καλέσει κάποιο συνεργείο καθαρισμού για το πεζοδρόμιο που καθημερινά χρησιμοποιεί για να απλώνει την πραμάτεια του; Οι ένοικοι δέκα πολυκατοικιών να συντηρήσουν εκείνο το έρημο παρκάκι που πνίγεται στα σκουπίδια. Δεν είναι ούτε ο χρόνος ούτε το κόστος. Ενας καφές μια φορά το μήνα. Απλώς, δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοια μικροπράγματα. Που, όμως, μπορούν ν' αλλάξουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής περισσότερο από δέκα απορριμματοφόρα.
agelioforos gr
---------
ΣΧΕΤΙΚΑ:


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin