Tuesday, April 10, 2012

Πορεία προς την Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης (ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ) ...

Σειρά επισκέψεων πραγματοποίησαν τα μέλη του συλλόγου.
Στις 28-30 Μαρτίου 2012 αντιπροσωπεία του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Αντώνη Λαμπίδη, το γενικό γραμματέα Νικόλαο Βασιαγεώργη και τον τέως πρόεδρο Θεμιστοκλή Παχόπουλο, επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εκ του σύνεγγυς γνωριμία με τους ομογενειακούς παράγοντες και φορείς, η διαπίστωση των προβλημάτων τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται καθώς και η ανταλλαγή θέσεων και απόψεων για την μελλοντική πορεία της Κωνσταντινουπολίτικης Ομογένειας, η οποία μετά από πολλών ετών βαρυχειμωνιά εισέρχεται επιτέλους σε ανοιξιάτικη περίοδο. Οι συναντήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, ήταν οι ακόλουθες: Ακρόαση παρά της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Νικολάου Ματθιουδάκη. Συνάντηση με τον  προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βίκτωρα Μαλιγκούδη, συνοδευόμενη από ξενάγηση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο και γνωριμία με τους διδάσκοντες στο σπουδαστήριο Ελληνικής Γλώσσας. Επίσκεψη και ανταλλαγή απόψεων επί δίωρο, μετά του προέδρου Παντελή  Βίγκα και των μελών  του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, στην έδρα αυτού. Τα μέλη της αντιπροσωπείας του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών ενημερώθηκαν διεξοδικά για τις δράσεις, τις εξελίξεις και τα μελλοντικά σχέδια εντός της κοινότητας και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο που διεξάγεται, αλλά και τη στήριξη τους στις πρωτοβουλίες που η κοινότητα αναλαμβάνει. Οι συναντήσεις έγιναν σε κλίμα φορτισμένο από την αγωνία για το αύριο της Ομογένειας θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων που επίμονα ζητούν την απάντησή τους:

  • Πώς θα αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα; 
  • Ποιές είναι οι προτεραιότητες της Ομογένειας; 
  • Ποιό είναι το μέλλον των σχολείων;
  • Θα συνεχίσει και θα διευρύνει το Σισμανόγλειο Μέγαρο τις πολιτισμικές του δραστηριότητες; Διαπίστωση του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών είναι ότι με τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια διαμορφώνονται στις δύο γειτονικές χώρες, Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ελληνισμός της Πόλης θα επανακτήσει σύντομα την παλαιά του δυναμικότητα, αρκεί οι ενδεδειγμένες ενέργειες να έχουν εφικτούς στόχους αλλά και υψηλά, μακρόπνοα οράματα.

Σύμφωνα μάλιστα με το σύλλογο, η διαχείριση των ζητημάτων της Ομογένειας είναι αποκλειστική ευθύνη και δικαιοδοσία των φορέων που εκπροσωπούν την Ομογένεια, μιας και στην πράξη αποδεικνύεται ότι και ικανά αλλά και έμπειρα στελέχη διαθέτει. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο σύλλογος, «μάς είναι αδιανόητο ότι μετά 50 χρόνων απουσία από τη γενέτειρά μας, εμείς «οι εκτός των τειχών» να υποδεικνύουμε ενέργειες και να επιβάλλουμε λύσεις σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά την πολύπαθη Ομογένεια της Πόλης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με την ανιδιοτέλεια που μας διακρίνει για την ευόδωση όποιων θεμάτων θεωρείται σκόπιμη η συμβολή μας. Τέλος, πιστεύουμε ότι η σκέψη-πρόταση που είχε διατυπώσει το 2006 στο Α΄ παγκόσμιο συνέδριο Κωνσταντινουπολιτών για τη δημιουργία κεντρικής «Ρωμαίικης Εστίας» ως κατάλυμα φιλοξενίας Ελλαδιτών, νέων σε ηλικία επισκεπτών, ο τέως πρόεδρος του συλλόγου Θεμιστοκλής Παχόπουλος, αλλά και η ίδρυση «Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών» υπό την μορφή διεθνούς ακτινοβολίας  ερευνητικού κέντρου που θα αξιοποιήσει την μελέτη της ανεκτίμητης πνευματικής παρακαταθήκης του Βυζαντίου και του νεότερου Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της Ομογένειας».

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin