Tuesday, April 10, 2012

Οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν στο Οχυρό της Νυμφαίας ...

Πλήθος κόσμου και φορείς τίμησαν την 71η επέτειο ( «Παρατηρητής της Θράκης» )
-
Παραμονή της 6ης Απριλίου 1941 και η Γερμανική Μεραρχία είναι έτοιμη να ξεχυθεί στην πεδιάδα της Κομοτηνής και να παρασύρει κάθε στρατιωτικό τμήμα, που θα έβρισκε στο δρόμο της. Τα πολυβόλα, οι όλμοι και τα πυροβόλα της είναι έτοιμα να χτυπήσουν τους Έλληνες στρατιώτες, που είναι γαντζωμένοι στις κορυφές των υψωμάτων Δραγάτης – Φρουρός και εντός του Οχυρού της Νυμφαίας. Ο Βουλγαρικός Στρατός είναι και αυτός έτοιμος να ακολουθήσει τους συμμάχους του.

Την 05.00 της 6ης Απριλίου 1941, οι Γερμανοί επιτίθενται στα υψώματα Δραγάτης και Φρουρός....

Από την 07.00, το πυροβολικό και οι όλμοι σφυροκοπούν την τοποθεσία. Την 08.50 πέφτουν τα υψώματα Δραγάτης – Φρουρός και τα μηχανοκίνητα των Γερμανών παρουσιάζονται στον δρόμο σε απόσταση 1.500 μέτρων από το Οχυρό, που αρχίζουν να το χτυπούν. Την 11.00 ώρα, τα ελληνικά τμήματα, που ήταν στον Δραγάτη και τον Φρουρό, μπαίνουν στο Οχυρό της Νυμφαίας. Οι Γερμανοί επιτίθενται με ορμή, αλλά αποτυγχάνουν. Το Οχυρό αμύνεται. Στο µεταξύ, Γερμανικά πεζοπόρα τμήματα, που κινήθηκαν µέσω ορεινών δρομολογίων του Παπικίου και του Μύτικα καταλαμβάνουν την Κομοτηνή την νύκτα της 6ης προς 7η Απριλίου 1941.

Την 01.30 της 7ης Απριλίου βομβαρδίζεται µε ιδιαίτερη ένταση το Οχυρό και την 02.00 το Γερμανικό Πεζικό επιτίθεται, αλλά αποτυγχάνει. Οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις συνεχίζονται όλη την νύκτα και αποτυγχάνουν. Το πρωί της 7ης Απριλίου βρήκε το Οχυρό να χτυπιέται από κάθε είδους όπλα από παντού, να καίγεται ολόκληρο και μέσα στους καπνούς και τις φωτιές την ελληνική ψυχή, πέρα από κάθε λογική, ζωντανή, να αγωνίζεται όπως πάντα. Το απόγευμα της 7ης Απριλίου 1941 µπαινεί στον αγώνα και η Γερμανική Αεροπορία και οι επιθέσεις των Γερμανών συνεχίζονται. Το Γερμανικό Πυροβολικό, οι όλμοι, η αεροπορία, άνεσκαπταν την επιφάνεια του οχυρού. Αλλά, όταν το Γερμανικό Πεζικό ορμούσε, τα λίγα ελληνικά όπλα ξαναζωντάνευαν και απαγόρευαν στους Γερμανούς να περάσουν τις μηχανοκίνητες δυνάμεις τους στην Κομοτηνή. Η συνέχιση του αγώνα την 7η Απριλίου, ήταν ένα θαύμα, όπως θαύματα επιτυγχάνει ο Ελληνισμός όταν, ενωμένος αγωνίζεται.

Στις 19.00 της 7ης Απριλίου 1941, οι Γερμανοί έταξαν πολύ κοντά στο Οχυρό, πάνω από 100 πυροβόλα. Επί 45 λεπτά, το Οχυρό βάλλεται από κάθε είδους και τύπου όπλα. Καταστρέφονται οι θυρίδες των πολυβολείων. Δεν υπάρχουν πλέον συρµατοπλέγµατα. Το σύστημα εξαερισµού δεν λειτουργεί. Φως δεν υπάρχει μέσα στο Οχυρό. Με τις συνθήκες αυτές, τµήµατα του Γερμανικού Μηχανικού, πέτυχαν να φτάσουν πάνω στο Οχυρό, και µε εκρηκτικές ύλες και φλογοβόλα αρχίζουν την συστηματική καταστροφή του. Μερικοί Γερμανοί εισέδυσαν μέσα στις υπόγειες στοές. Οι ηρωικοί μαχητές συνέχισαν τον αγώνα μέσα στις στοές. Ήταν ένας αγώνας χωρίς ελπίδα, µόνο για την τιμή.

Την νύκτα της 7ης Απριλίου 1941, στις 23.30, ο διοικητής του Οχυρού ταγματάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος θεώρησε ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί και αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού. Τα μεσάνυκτα της 7ης προς την 8η Απριλίου 1941, το Οχυρό παραδόθηκε. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 7 νεκροί, 23 τραυματίες και των Γερμανών 200νεκροί, 1.500 τραυματίες.

Το πρωινό της 8ης Απριλίου, η Ελληνική σημαία, η οποία πέρα από κάθε λογική κυμάτιζε ακόμη, κατέβηκε. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός Στρατηγός, έσφιγγε το χέρι του διοικητού του Οχυρού και του έλεγε: «Το Γερµανικόν Έθνος δι εµού, συγχαίρει του ήρωας υπερασπιστάς του Οχυρού τούτου, οι οποίοι επεσκίασαν την δόξαν του Λεωνίδου και του Θεµιστοκλέους Σας παρακαλώ πολύ, αυτά να τα διαβιβάσετε εις όλους τους Αξκούς και Οπλίτας του Οχυρού. Χθές το βράδυ το ραδιόφωνον του Βερολίνου και του Λονδίνου έψαλλαν ύµνους δι’ εσάς». Τότε ο διοικητής του Οχυρού απάντησε υπερήφανα: «Ουδέν επράξαµε, Στρατηγέ, παρά µόνο το καθήκον µας, ως υπερασπισταί του Πατρίου εδάφους».

Αυτό ήταν ένα απόσπασμα της λεπτομερούς περιγραφής των γεγονότων της μάχης του Οχυρού της Νυμφαίας, που έγινε στον προχθεσινό εορτασμό της 71ης επετείου της. Για άλλη μια χρονιά την επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους, τόσο οι εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής ηγεσίας, του Στρατού και της Εκκλησίας, όσο και πλήθος πολιτών, που έδωσε μαζικά το «παρών» για να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες, που αντιστάθηκαν παλικαρίσια για την ελευθερία της πατρίδος, που απέσπασαν μάλιστα διθυράμβους για την ανδρεία που επέδειξαν, όχι μόνο από τους συμμάχους αλλά ακόμη κι από τον ίδιο τον αντίπαλο. Η ηρωική αντίσταση των λίγων Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών απέναντι στην πολυάριθμη στρατιά των δυνάμεων του Άξονα έχει φυσικά τη συμβολική της σημασίας και για τους καιρούς που διανύουμε.
Οι εκδηλώσεις για την 71η επέτειο της μάχης ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών. Μετά από την περιγραφή των γεγονότων της 6ης και 7ης Απριλίου 1941, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Οχυρού, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Γιώργος Πεταλωτής «Τέτοιου είδους ιστορικά γεγονότα τιμούν την περιοχή μας και ο θρακιώτικος ελληνισμός οφείλει-κι αυτό κάνει-να τιμάει αυτούς τους ήρωες»


«Οι Θρακιώτες σήμερα τιμάμε εκείνους τους αγωνιστές της ελευθερίας», τόνισε στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Πεταλωτής, «που ήρθαν ως στρατιώτες να υπηρετήσουν την πατρίδα από όλη τη χώρα, από την Κρήτη, από την Ήπειρο, από την Πελοπόννησο, και πραγματικά σε μια γιγαντομαχία κατάφεραν να δώσουν το στίγμα ότι ο ελληνισμός μάχεται για την ελευθερία, ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος των δυνάμεων πάντοτε η ελευθερία μπαίνει πάνω κι από τη ζωή μας». «Τέτοιου είδους ιστορικά γεγονότα τιμούν την περιοχή μας», συνέχισε, «και ο θρακιώτικος ελληνισμός οφείλει-κι αυτό κάνει εδώ και τόσα χρόνια-να τιμάει αυτούς τους ήρωες, οι οποίοι έδωσαν τη μάχη, απέναντι σε σιδερόφραχτες στρατιές των Γερμανών και των Βουλγάρων, με την ψυχή τους και με το αίμα τους. Η διαφορά των μεγεθών ήταν τεράστια και φυσικά τεράστια η διαφορά της απώλειας, όπου με τον ηρωισμό τους οι Έλληνες κατάφεραν να έχουν ελάχιστες απώλειες, με τεράστιες αντίστοιχα για το Γερμανικό Άξονα. Προσωπικά έρχομαι από παιδάκι σε αυτήν εδώ την περιοχή, στο ιστορικό Οχυρό της Νυμφαίας, πάντοτε όμως κάθε χρονιά είναι μια συγκινητική στιγμή. Οφείλουμε να αποτίουμε σε αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για την Ελλάδα και για την ελευθερία γενικότερα».

Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού «Η μάχη των Οχυρών αποτελεί μια ιδιαίτερη σελίδα στην ελληνική ιστορία»


«Η μάχη των Οχυρών αποτελεί μια ιδιαίτερη σελίδα στην ελληνική ιστορία», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Αθανάσιος Τσέλιος, ο οποίος επισήμανε ότι «αυτά τα οχυρά ως οχυρωματικά έργα, σε συνδυασμό με την ανδρεία των Ελλήνων μαχητών της εποχής εκείνης, εξέπληξαν τους συμμάχους και απέσπασαν το θαυμασμό των Γερμανών». «Διότι τέτοια αντίσταση, όπως έκαναν οι Έλληνες», συνέχισε, «δεν έκανε κανείς άλλος από τους συμμάχους. Σε εμάς σήμερα απομένει να αποδώσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε αυτούς τους ήρωες. Απομένει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να διδαχθούμε από αυτούς τους ήρωες, διότι κι εκείνοι ζούσαν δύσκολες στιγμές, καθότι το 1941 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα».

Αλέξης Αλεξανδρής «Η Ελλάδα πάντα στα δύσκολα κάνει το μεγάλο άλμα»

Συγκινημένος δήλωσε ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης, Πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής, που χαρακτήρισε το Οχυρό της Νυμφαίας «σύμβολο της ελληνικής αντίστασης στο φασισμό και στο ναζισμό». Κατά τον ίδιο το μήνυμα από τη αντίσταση των Ελλήνων στο Οχυρό της Νυμφαίας αποδεικνύει ότι «η Ελλάδα πάντα στα δύσκολα κάνει το μεγάλο άλμα», σημειώνοντας ότι «οι προγονοί μας, οι πατεράδες μας μας οδηγούν κάπου». «Πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες», κατέληξε, «πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για την ιστορία μας».



Συντάκτης:Θωμάς ΣταμούληςΠαρατηρητής της Θράκης»)

--

ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin