Monday, December 14, 2015

Γερμανία: Φύλαξη των συνόρων της ΕΕ από την Frontex

Στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ βρίσκεται η μακροπρόθεσμη λύση προκειμένου να διατηρηθεί η Ζώνη Σένγκεν, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ.

Ακόμη, όπως αναφέρει στον Γερμανικό τύπο ότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν υποβάλει πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται να αναλαμβάνει τη φύλαξη σε μεμονωμένες περιπτώσεις η Frontex.

«Στην Ευρώπη δεν κλείνουμε εύκολα τα σύνορα. Και ασφαλώς όχι ως μια χώρα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, που έχει πολλούς γείτονες και επωφελείται πολιτικά και οικονομικά από τη Σένγκεν. Χρειαζόμαστε μια λύση πραγματικά βιώσιμη και διαρκή. Για αυτό η λύση βρίσκεται κυρίως στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Είναι απαραίτητα τώρα ισχυρά μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για αυτό εργαζόμαστε», σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Παράλληλα, εξηγεί ότι η βάση της κατάργησης των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ βρίσκεται στην ασφαλή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. «Αυτές οι εσωτερικές συνθήκες βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο. Από κοινού με τη Γαλλία προτείνουμε μελλοντικά να επιτρέπεται να αναλάβει η Frontex τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων σε μια χώρα».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν αυτό θα συμβαίνει ακόμη και αν η ενδιαφερόμενη χώρα το αρνείται, απαντά: «Πρόκειται για σοβαρή παρέμβαση. Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων βρίσκεται, σύμφωνα με το μέχρι τώρα σύστημα δικαίου μας, στα χέρια των κρατών. Ο μηχανισμός κρίσης ωστόσο της Σένγκεν προβλέπει ότι μπορεί, με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με μια πλειοψηφία των κρατών-μελών, να αποφασιστούν συνοριακοί έλεγχοι. Κάτι σχετικό θα μπορούσε να γίνει και με μια εξουσιοδότηση της Frontex», η οποία πρέπει, όπως λέει, να εξελιχθεί σε μια πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

«Αυτό μπορεί, ιδιαίτερα σε θαλάσσια σύνορα, να οδηγήσει στην πλήρη αντικατάσταση από τη Frontex –υπό ευρωπαϊκή διοίκηση– της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων», δηλώνει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνο και αυτή τη στιγμή προέχει το να μπορεί η Frontex να αναλάβει σε μεμονωμένες περιπτώσεις τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων με τις ήδη υπάρχουσες μονάδες από τα κράτη-μέλη. «Θα μπορούσε τότε να επιστρέψει ένα καράβι εκεί από όπου ήρθε – π.χ. στην Τουρκία», επισημαίνει.

Κατά τον γερμανό ανώτατο αξιωματούχο προτεραιότητα έχει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας. Ενώ αναγνωρίζει στην Άγκυρα ότι καταβάλει προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η διέλευση στα σύνορά της, ο κ. ντε Μεζίερ εκτιμά ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλά κανείς για αναστροφή του κλίματος.

Ερωτηθείς για τους λόγους της απότομης ανόδου των προσφυγικών ροών προς τη Γερμανία, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε την ανακοίνωση της Ουγγαρίας για το κλείσιμο των συνόρων όπως επίσης και τη στάση της Ελλάδας, αφήνοντας αιχμές για την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων από το ελληνικό έδαφος προς την κεντρική Ευρώπη.

   elzoni.gr
  14/12/15

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin