Tuesday, July 7, 2015

Πρώτα στήριξη του τραπεζικού συστήματος (Jeroen Dijsselbloem)

Νέο Εurogroup προανήγγειλε για αύριο το πρωί ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem αναφέροντας ότι πρώτα θα τεθεί επί τάπητος η στήριξη του τραπεζικού συστήματος και μετά το μεγάλο πακέτο.
Ανέφερε ότι δεν έχει υποβληθεί μεν νέα πρόταση, αλλά αναμένεται ακόμη και σήμερα πρώτα το αίτημα και εν συνεχεία  η νέα πρόταση.

"Εάν έχουμε κάτι απτό θα μπορέσουμε να αρχίσουμε" τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Dijsselbloem, εξηγώντας ότι πρέπει πρώτα να υπάρχει ένα  βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα  για λόγους αξιοπιστίας.

Ανέφερε μετά  την σύνοδο ότι οι ΥΠΟΙΚ άκουσαν τι ακριβώς σήμαινε το ελληνικό δημοψήφισμα για την ελληνική πλευρά. Είπε ότι η Ελλάδα "ακόμη δεν μας έχει αποστείλει προτάσεις" και ότι θα στείλει νέα επιστολή προς τον ESM.  Κατόπιν θα παρουσιάσει τις νέες  προτάσεις.

Αύριο το πρωί θα έχουμε νέα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ είπε. "Αυτό για  εμένα θα είναι η αρχή της διαδικασίας" ανέφερε.

Πρώτα απ όλα η Ελλάδα θα αιτηθεί βοήθεια για  τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, επισήμανε. Μετά, όπως εξήγησε, θα υπάρξει νέο Eurogroup για την συνολική λύση.

Οι ΥΠΟΙΚ όπως ανέφερε ο Dijsselbloem συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας. Έκανε σαφές ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα θα απασχολούν για πολύ καιρό την ευρωζώνη.

Για το ποια θα είναι η κατάληξη των διαβουλεύσεων είπε ότι είναι πολύ πρώιμο να πούμε κάτι ακόμη. Σημείωσε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις και ότι πρέπει να ακούσουμε τι θα πει η Ελλάδα.

Ανέφερε  ότι η κατάσταση πολύ δύσκολη επί του παρόντος  και ότι ο χρόνος μας πιέζει πάρα πολύ. Ανέφερε ότι  ποτέ δεν δίδουμε διαφορετικές ενδείξεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως ΥΠΟΙΚ και ότι η κεντρική τράπεζα λαμβάνει ανεξάρτητα τις αποφάσεις της.

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδωσε τα εξής:

Χωρίς νέες προτάσεις στο Eurogroup η Ελλάδα

Με τις προτάσεις που δεν συζητήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup εν αναμονή του δημοψηφίσματος μετέβη η Ελλάδα στη σημερινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είχαν αποφασίσει να περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Η Ελλάδα υπέβαλε τις προτάσεις του προηγούμενου Eurogroup που δεν συζητήθηκαν", είπε.

Πάντως η σύσκεψη ολοκληρώθηκε και σε λίγο αναμένεται δήλωση από τον Πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ενώ ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem είχε πει ότι οι Θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μόνο αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

"Ή δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν;"

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική πλευρά πήγε στις Βρυξέλλες χωρίς προτάσεις, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν:

"'Δεν έχουμε προτάσεις' υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα. Δεν έχουμε ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;"

Handelsblatt: Η Αθήνα σχεδιάζει νέο αίτημα για βοήθεια στον ESM

Η κυβέρνηση της Αθήνας σχεδιάζει να καταθέσει νέο αίτημα για βοήθεια στο ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες (Eurogroup) ότι θα γίνει αίτημα στον ΕSM, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωζώνης ο οποίος μίλησε στη Ηandelsblatt.

Ωστόσο, αυτό το αίτημα δεν έχει γίνει ακόμα γραπτά, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της γερμανικής εφημερίδας, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ δεν βρίσκουν λογικό ένα τέτοιο αίτημα. Κατά τ' άλλα, ο χρόνος τρέχει για την Ελλάδα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

   [capital.gr]
7/7/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ---

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin