Thursday, July 9, 2015

Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία ή ρήξη. Προειδοποιήσεις Τρισέ

Μπροστά στην οριστική κατάρρευση βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς γίνονται πλέον οι τελευταίες κινήσεις που αναμένεται είτε να οδηγήσουν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία με τους εταίρους είτε στη ρήξη και στην έξοδο από την Ευρωζώνη.

Οι προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση παραμένουν πυκνές από όλες τις πλευρές, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις από την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, χθες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με επιστολή του προς τους Μάριο Ντράγκι και Πιερ Μοσκοβισί, αντίστοιχα.

Κατόπιν του ελληνικού αιτήματος για την παροχή νέου δανείου, ο ESM με επιστολή του, εξουσιοδοτεί την ΕΚΤ και την Κομισιόν:

1. Να αξιολογήσουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης και των κρατών μελών
2. Να αξιολογήσουν μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο
3. Να αξιολογήσουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση με την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον ESM έκανε γνωστή τη δέσμευση απέναντι στους δανειστές για λήψη μέτρων τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό.

Η επιστολή, που αποτελεί και το επίσημο αίτημα της ελληνικής πλευράς για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, αναφέρει ρητά ότι τα μέτρα θα ληφθούν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

H επιστολή που απέστειλε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα  Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το αίτημα για χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένη αναφορά σε μέτρα δεν υπάρχει. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις μεταβολές των συντελεστών του ΦΠΑ, στην αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στην αναπροσαμογή των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ φαίνεται ότι θα επισπευστεί η διαδικασία και τις αλλαγές στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.


Προειδοποιήσεις Τρισέ

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συνιστούσε μία οικονομική καταστροφή, διαλύοντας την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ανέφερε από την πλευρά του, ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

«Οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταδείξει ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα» τονίζει, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα εξαρτηθεί από την Ελλάδα.

«Εάν η Ελλάδα θέλει πραγματικά μία συμφωνία, πρέπει να το αποδείξει» συνεχίζει, εξηγώντας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα ευθύνεται η ελληνική πλευρά.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του Grexit στην ελληνική οικονομία, κάνει λόγο για «τεράστια καταστροφή» και ευρεία συρρίκνωση του ΑΕΠ.

«Θα υπάρξει μία πραγματική έκρηξη της οικονομίας, μία δραματική αύξηση της ανεργίας και μία σημαντική πτώση του επιπέδου ζωής» περιγράφει ο κ. Τρισέ.

  elzoni.gr
9/7/15

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin