Saturday, May 16, 2015

JUNISan1 GRnews - Επιλογές - Τίτλοι ειδήσεων (Ιούνιος 2015 - Α)

-
Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στο τηλέφωνο για να τον ενημερώσει σχετικά.

Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία είχε διαπιστωθεί ότι τα χρήματα που μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσα στον Μάιο δεν επαρκούσαν για όλες τις υποχρεώσεις......η χώρα απέφυγε το ατύχημα στο παρά ένα
-
(JUNIpress1)
    ---

91 comments :

  1. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο φτάνουν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, για τα επόμενα 200 χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης...

    Σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, ο Υπουργός Ενέργειας, εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και ότι θα βρεθούν περισσότεροι υδρογονάνθρακες προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αρχίσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2018 ή το 2020. Επεσήμανε ότι ο ρόλος της Κύπρου, χωρίς προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πιο ισχυρός και εξέφρασε την ελπίδα το Κυπριακό να επιλυθεί. Εάν εξευρεθεί λύση, τόνισε, τότε όλα τα δικαιώματα θα παραχωρηθούν στους Τουρκοκυπρίους, ξεκαθαρίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο Υπουργός Ενέργειας, είπε επίσης, ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας περιέχει πολιτικά ρίσκα. Για να μελετηθεί αυτό το ενδεχόμενο, ανέφερε, πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό και να γίνει στη συνέχεια μια πολύ λεπτομερής τεχνική μελέτη. Ο κύριος Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι η συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, για κοινές δραστηριότητες δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία, η οποία όπως ανέφερε, έχει ανάγκη από συνεργασίες στην περιοχή.
    riknews.com.cy
    1/6/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λακκοτρύπης στη Milliyet: Η Μεταφορά Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη Μέσω Τουρκίας Έχει Πολιτικό Ρϊσκο...

      Η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας περιέχει πολιτικά ρίσκα και για να μελετηθεί αυτή η πιθανότητα θα πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό, τόνισε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet.

      «Αν βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, οι επενδυτές θα έρθουν στην χώρα. Όλοι θα διασφαλίσουμε μεγάλο όφελος», σημείωσε.

      Στη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα, ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι τα αποθέματα που βρέθηκαν φτάνουν για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Κύπρο για 200 χρόνια. «Ασφαλώς αναμένουμε να συνεχιστούν οι έρευνες. Αναμένουμε να βρεθούν περισσότεροι υδρογονάνθρακες», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2018 ή 2020........energia.gr
      2/6/15

      Delete
  2. Ακιντζί: «Σημαντικό να βλέπουμε εταίρους και όχι εχθρούς»...

    «Αυτό που δεν πρέπει να έχουμε είναι μία ακόμα απογοήτευση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο μήνυμά μας. Πρέπει να έχουμε συμπόνια. Όταν τους κοιτάζουμε και όταν μας κοιτάζουν είναι σημαντικό να μη βλέπουμε εχθρούς αλλά μελλοντικούς εταίρους», δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί στη βρετανική εφημερίδα Guardian, απεσταλμένη της οποίας επισκέφθηκε την κατεχόμενη Λευκωσία,.

    «Η πάροδος του χρόνου δε βοηθά μια λύση. Όσο περνά ο χρόνος, τόσο η διαίρεση θεμελιώνεται. Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να καταλάβουν όλοι», προσθέτει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, για τον οποίο η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι σε όλη του τη ζωή έχει εργαστεί για την ειρήνη.

    Ο ίδιος προσθέτει ότι η Κύπρος έχει υποφέρει αρκετά και ότι είναι σημαντικό να γίνει παραδεκτό πως υπήρξαν όλα αυτά τα δεινά, ότι ήταν αμοιβαία και ότι έγιναν λάθη. «Είναι όμως επίσης καιρός να κοιτάξουμε προς το μέλλον», συμπληρώνει.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Ακιντζί λέει ότι «θέλει μια λύση και τη θέλει όσο πιο γρήγορα γίνεται».

    Ο 68χρονος Τουρκοκύπριος ηγέτης συμπληρώνει: «Είναι η μοίρα μας ως Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να ζήσουμε μαζί σε αυτό το νησί. Το Κυπριακό πρόβλημα έχει γίνει αντικείμενο εξαντλητικής διαπραγμάτευσης. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση και μια κοινή σοφία και όραμα».

    Η ανταπόκριση για τον Guardian με τίτλο «Η διαιρεμένη Κύπρος αρχίζει να χτίζει γέφυρες» φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, ο οποίος δηλώνει πως «σε κάθε επίπεδο, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, είναι σαν (οι Τουρκοκύπριοι) να μην υπάρχουν»..........kathimerini.com.cy
    1/6/15

    ReplyDelete
  3. JP MORGAN: 5 δισ. ευρώ έφυγαν τον Μάιο από τις ελληνικές τράπεζες...

    Με αμείωτο ρυθμό φαίνεται πως συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

    Τον Μάιο έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες σχεδόν 5 δισ. ευρώ αναφέρεται στην ανάλυση του οίκου, με τις συνολικές καταθέσεις να κατρακυλούν στα 129 δισ. ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι συνολικά η υποχώρηση αγγίζει τα 109 δισ. ευρώ από τα ιστορικά υψηλά του Δεκεμβρίου 2009, όταν ήταν στα 238 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται ότι άλλα 5 δισ. ευρώ είχαν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες και τον Απρίλιο.
    crashonline.gr
    1/6/15

    ReplyDelete
  4. Θετικά σήματα από το Βερολίνο...

    Εποικοδομητική χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Ολάντ και τον πρόεδρο στης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Βερολίνο, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και διευκρίνισε ότι στο δείπνο εργασίας συμμετέχουν και οι επικεφαλής των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (European Roundtable of Industrialists, ERT), ενώ το κεντρικό θέμα είναι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή.

    Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο στο περιθώριο να συζητηθεί και το ζήτημα της Ελλάδας, αν και δεν θα αποτελέσει το βασικό θέμα....huffingtonpost.gr
    1/6/15

    ReplyDelete
  5. Telegraph: Ο Τσίπρας απειλεί να πυροδοτήσει πανευρωπαϊκή κρίση...

    Ως προειδοποίηση πυροδότησης πανευρωπαϊκής κρίσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν πιεστεί περισσότερο «μεταφράζει» η βρετανική εφημερίδα Telegraph το άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

    «Γράφοντας στη Le Monde με έναν τόνο άγριας ανυπακοής αφού οι τελευταίες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι οι κυρίαρχοι παίχτες της Ευρωζώνης προχωρούν "στην απόλυτη κατάργηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη"» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

    Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε σε αυστηρό ύφος ότι ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει σε αυτά τα αιτήματα και αντίθετα θα αναλάβει δράση για «να μεταβάλει πλήρως τις οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες σε ολόκληρη τη Δύση».

    «Η επιλογή των λέξεων από τον Αλέξη Τσίπρα υπονοούν ότι η Ελλάδα μπορεί να στρέψει την πλάτη στο δυτικό σύστημα ασφαλείας επιλέγοντας να μπει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας» γράφει η βρετανική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι το άρθρο στη Le Monde δημοσιεύθηκε την ώρα που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μόλις είχε επιστρέψει από τη Μόσχα όπου είχε επαφές για τον Turkish Stream.
    ethnos.gr

    ReplyDelete
  6. Κομισιόν: Υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Θεσμών...

    Συνεχίζονται οι ανταλλαγές απόψεων στο πλαίσιο του Brussels Group, μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Θεσμών, προκειμένου να συμφωνηθεί ένας αξιόπιστος κατάλογος μεταρρυθμίσεων, ανέφερε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

    Κατά την τακτική ενημέρωση προς τον Τύπο, η Μ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και ότι η μόνη προθεσμία είναι το τέλος του Ιουνίου. Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Θεσμών για το τι πρέπει να γίνει και πού πρέπει να οδηγηθούν οι συνομιλίες, στο πλαίσιο του Brussels Group. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι Θεσμοί εργάζονται «χέρι-χέρι» με το Brussels Group και έχουν πολύ καλή συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές.

    Τέλος, η M. Αντρέεβα ανέφερε ότι οι συνομιλίες στο Brussels Group, σε τεχνικό επίπεδο, ήταν εντατικές καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ όλα τα μέλη του ήταν σε συνεχή επαφή. Σημείωσε ακόμη ότι οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν.
    imerisia.gr
    1/6/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κομισιόν: Ημερομηνία σταθμός το τέλος Ιουνίου...

      Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται εντατικά οι επαφές ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής πλευράς και των θεσμών και ενδεχομένως οι συζητήσεις να συνεχιστούν και αύριο, επισήμανε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής επιτροπής.....ethnos.gr
      1/6/15

      Delete
  7. Ο ξένος Τύπος βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα να «ρίχνει ευθύνες στους άλλους»...

    Εκτενή αναφορά κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Monde, διαβάζοντας προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να «επιρρίψει ευθύνες» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, την οποία συνδέουν με την εσωκομματική δυσφορία. Η Αθήνα, αναφέρουν, ελπίζει σε πολιτική λύση και κοιτάζει στη συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ.

    Ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι σε «ένα σκληρό άρθρο του στη Monde, o έλληνας ηγέτης [...] αποδίδει στις "παράλογες απαιτήσεις" των πιστωτών την μη επίτευξη συμφωνίας».

    «Η παρέμβαση Τσίπρα, την ημέρα που η κυβέρνησή του ήλπιζε να κλείσει τις συνομιλίες, έρχεται εν μέσω σαφώς μηνυμάτων έντασης στο ΣΥΡΙΖΑ» γράφει η βρετανική εφημερίδα, δείχνοντας ακόμη και στην υπόθεση Παναρίτη. «O σάλος καταγράφεται ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ από συμφωνία» τονίζει.

    «Ο Τσίπρας κατηγορεί τους πιστωτικές πως εγείρουν "παράλογες" απαιτήσεις» γράφουν από την πλευρά τους οι Financial Times (FT), λέγοντας πως «οι κατηγορίες του κ. Τσίπρα, που έγιναν στην Monde, έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφού η κυβέρνησή του υποστήριζε πως επίκειται συμφωνία [...] και έχουν εντείνει την αίσθηση χάους γύρω από τις διαπραγματεύσεις».

    «Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης κατηγόρησαν τον κ. Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί δημόσιες αναφορές ως διαπραγματευτικό χαρτί προσπαθώντας να διχάσει ΔΝΤ και Κομισιόν [...] όμως ο ίδιος ο Τσίπρας θεωρείται από τους πιστωτές η καλύτερη ελπίδα για συμφωνία» συνεχίζουν οι FT, γράφοντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός «είχε παρέμβει προσωπικά το Φεβρουάριο ώστε να επεκταθεί το τρέχον πρόγραμμα κατά τέσσερις μήνες».

    «Ο Τσίπρας ψάχνει ξανά την ευθύνη στους άλλους» γράφει το γερμανικό Spiegel, λέγοντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός «δηλώνει ανοικτός σε συμφωνία, αλλά βλέπει νεοφιλελεύθερες δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν». ......in.gr

    ReplyDelete
  8. Η συμφωνία θα κλείσει εντός ολίγων ημερών...

    Για «συμφωνία εντός ολίγων ημερών» κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, διευκρινίζοντας πως «θα ακολουθήσει Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης».

    Σε ερώτηση της εφημερίδας αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ο υπουργός Οικονομίας απαντά: «Εξαρτάται από το σύνολο το οποίο αποτελείται από τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προβολές ανάπτυξης των επόμενων τριών-τεσσάρων ετών, το πλαίσιο δεν είναι ακόμη σαφές. Η συμφωνία, όμως, στην οποία στοχεύουμε αποκλείει την ανάγκη ενός νέου σχεδίου διάσωσης».

    Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γιώργος Σταθάκης προσθέτει ότι «η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα λήγει τον Μάρτιο του 2016. Δεν υπάρχει λόγος να προβλεφθεί μια επιμήκυνσή της»......agelioforos.gr
    1/6/15

    ReplyDelete
  9. Βερολίνο: «Δεν ξέρουμε τίποτε για έκτακτο Eurogroup με θέμα την Ελλάδα»...

    «Δεν γνωρίζουμε να υπάρχουν σχέδια για σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν από την προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.

    «Κινούμαστε στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος και της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και επισήμανε ότι τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση των Θεσμών του περασμένου Δεκεμβρίου.

    «Υπάρχουν 15 σημεία και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινείται μια συνολική λύση» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο συνταξιοδοτικό, όπου πρέπει να μην υπάρχει έλλειμμα στην αγορά εργασίας, στον δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις.

    Τόνισε δε ότι στόχος των επιμέρους μέτρων είναι να επιτευχθεί βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διότι χωρίς αυτήν, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τους θεσμούς και με κανέναν άλλον.....tanea.gr

    ReplyDelete
  10. Πολυετής φυλάκιση για όσους πετούν πέτρες στο Ισραήλ ...

    Μια επιτροπή υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης ενέκρινε την Κυριακή μια τροπολογία που προβλέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης δέκα ετών σε βάρος οποιουδήποτε πετάει πέτρες εναντίον ενός οχήματος εν κινήσει, ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ.

    Παλαιστίνιοι πετούν σχεδόν καθημερινά πέτρες, ιδίως σε συγκρούσεις με δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού. Το φαινόμενο ήταν γενικευμένο κατά την πρώτη Ιντιφάντα, την εξέγερση των Παλαιστινίων που άρχισε το 1987.

    Το κείμενο, που αναμένεται να συζητηθεί στην ισραηλινή Βουλή, τροποποιεί τον προϋπάρχοντα νόμο που προέβλεπε την επιβολή ποινής κάθειρξης έως και 20 ετών για το αδίκημα, αλλά μόνο εάν αποδεικνύεται η πρόθεση του δράστη να προκαλέσει τραυματισμό.

    Δεν υπάρχει καμιά τέτοια αναφορά στην τροπολογία που εγκρίθηκε από την διυπουργική επιτροπή. “Η ρίψη λίθων ή άλλων αντικειμένων εναντίον οχημάτων εν κινήσει κατά τρόπο ο οποίος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών” επισύρει ποινή κάθειρξης 10 ετών, αναφέρει το κείμενο........riknews.com.cy
    1/6/15

    ReplyDelete
  11. Για «ανεπανάληπτη ανεπάρκεια και ανικανότητα» κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση ...

    Για «ανεπανάληπτη ανεπάρκεια και ανικανότητα» κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Παναρίτη.

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης τονίζει πως στον ΣΥΡΙΖΑ «ούτε για αυτό δεν μπορούν να συμφωνήσουν» και διερωτάται: «Πώς να μπορούν να πάρουν και μεγάλες αποφάσεις;».

    Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη ο ΣΥΡΙΖΑ «καταγγέλλει τους άλλους και δεν μπορεί να πάρει καμία ευθύνη, καμία απόφαση, χωρίς να προκαλέσει τρικυμία σε ποτήρι, ακόμα και για τα πιο μικρά».
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  12. Δραματική νύχτα σε Βερολίνο & Αθήνα...

    Μια καθοριστικής σημασίας δραματική νύχτα μεταξύ των εταίρων και της κυβέρνησης, που επιχειρούσαν να καταγράψουν βήματα για το προσδοκώμενο κείμενο συμφωνίας, ήταν η χθεσινή. Στο Βερολίνο η τριμερής συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ μετατράπηκε σε πενταμερή σύσκεψη για το ελληνικό ζήτημα, με τη συμμετοχή του Μ. Ντράγκι και της Κρ. Λαγκάρντ, ενώ στην Αθήνα μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου υπό τον Αλ. Τσίπρα στο Μαξίμου...........ethnos.gr

    ReplyDelete
  13. Μοσκοβισί: Μακρύς ο δρόμος προς τη συμφωνία...

    Ο δρόμος προς τη συμφωνία είναι ακόμα μακρύς, δήλωσε την Τρίτη ο Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι οι κκ. Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ, Λαγκάρντ και Ντράγκι, που συναντήθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας στο Βερολίνο, συμφώνησαν "να εργασθούν ακόμη πιο εντατικά". Στην Αθήνα, πάντως, δεν έχει φτάσει κανένα προσχέδιο συμφωνίας και οι συζητήσεις στο Brussels Group έχουν "παγώσει" απο το Σάββατο.

    "Σοβαρή πρόοδος" έχει καταγραφεί, αλλά "μένει ακόμη πολύς δρόμος να γίνει για να φθάσουμε σε μία καλή συμφωνία", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων,Πιερ Μοσκοβισί, στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. Χθες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συνήλθαν στο Βερολίνο μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και συμφώνησαν "να εργασθούν ακόμη πιο εντατικά" για την επίτευξη συμφωνίας.

    "Οι συνομιλίες αυτές αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς", υπάρχει "πραγματική πρόοδος" για την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί. "Υπάρχουν στέρεες βάσεις για την καταγραφή προόδου, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό" και "πρέπει να καταβληθούν ακόμη προσπάθειες από τις δύο πλευρές για να το επιτύχουμε", επέμεινε, προσθέτοντας "ότι επιθυμεί σφόδρα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη".

    "Έχουμε προχωρήσει ως προς συγκεκριμένα ζητήματα", κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ και την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, αλλά "ο χρόνος πιέζει", πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι "δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σήμερα".

    Στον πάγο το Brussels Group

    Από το Σάββατο έχουν "παγώσει" οι συζητήσεις σε Αθήνας - δανειστών σε επίπεδο Brussels Group (BG), με την κυβέρνηση να έχει στηρίξει τις ελπίδες της σε πολιτική λύση.............kathimerini.com.cy
    2/6/15

    ReplyDelete
  14. Bild: Το κόλπο του Γιούνκερ για να δώσει λεφτά στον Τσίπρα...

    Ενα ακόμη πικρόχολο δημοσίευμα για την Ελλάδα φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Bild, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κρισιμότερη καμπή τους.

    Yπό τον τίτλο «Με αυτό το τέχνασμα ο Γιούνκερ θέλει να δώσει κι άλλα εκατομμύρια ευρώ στον Τσίπρα» το δημοσίευμα προσπαθεί να υπονομεύσει τις καλές προθέσεις του «φίλου» του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

    «Η πολιτική κρατά την αναπνοή της για το ελληνικό δράμα του χρέους. Το απόγευμα της Δευτέρας η καγκελάριος Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Καγκελαρία, προκειμένου να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα, ενώ αργότερα στις συνομιλίες προστέθηκαν η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι», επισημαίνει στην εισαγωγή του το δημοσίευμα, αναφερόμενο στην πενταμερή.

    Πάνω από όλα, σημειώνει η Bild, ο Γιούνκερ θέλει να κρατήσει την Αθήνα στο ευρώ. «Το Grexit δεν είναι επιλογή», έχει δηλώσει στην Süddeutsche Zeitung. «Θέλει να δώσει ακόμη περισσότερα δισ. για τον φίλο του, τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο αγκάλιασε με τόση θέρμη στην τελευταία σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Για να δικαιολογήσει τη νέα χρηματική βοήθεια ο Γιούνκερ τώρα έχει ένα νέο επιχείρημα: Την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Αν δεν το βλέπετε, ήταν "τυφλός και κουφός" για ό,τι έχει συμβεί εκεί», προσθέτει ειρωνικά το δημοσίευμα............ethnos.gr
    2/6/15

    ReplyDelete
  15. Κυβέρνηση: Δεν έχουμε λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ...

    Η ελληνική κυβέρνηση, με ανεπίσημο σημείωμά της, δηλώνει ότι «δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών, ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών».

    Σημειώνεται, ότι δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, κυρίως του γερμανικού, αναφέρουν ότι έχει σταλεί στην Αθήνα σχέδιο συμφωνίας, με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για μία τελική πρόταση, κάτι που δεν επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  16. ARD: Θα καταφύγει η Ελλάδα στην «επιλογή της Γκάμπιας»;...

    Στο ενδεχόμενο να καταφύγει η Ελλάδα στην «επιλογή της Γκάμπιας», αναφέρεται το πρώτο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD, σε δημοσίευμα στον ιστότοπό του με τίτλο «Θα κάνει το ΔΝΤ τα στραβά μάτια;».

    Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ARD στην Ουάσιγκτον, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να διαφοροποιείται λίγο από τη σκληρή γραμμή του Ταμείου, η οποία είναι ότι όταν κάποια χώρα του οφείλει χρήματα, πρέπει να πληρώνει εγκαίρως.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ δήλωσε ότι το Ταμείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πληρώσει όλες μαζί τις δόσεις του δανείου της για τον μήνα Ιούνιο. Για να γίνει αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει απλώς να ενημερώσει το ΔΝΤ.

    Αυτή θα ήταν η «επιλογή της Γκάμπια», καθώς πριν από 30 χρόνια το αφρικανικό κράτος είχε κάνει κάτι ανάλογο με τις δόσεις του δανείου που όφειλε στο ΔΝΤ........naftemporiki.gr
    2/6/15

    ReplyDelete
  17. ΗΠΑ: Υπάρχει οδός για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη...

    Ο άμεσος εξωτερικός κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, που «έχουν πολλές προκλήσεις». Αυτό εκτίμησε το μέλος της Fed και πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λαέλ Μπρέιναρντ, εκτιμώντας ότι «ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης δεν μπορεί να αποκλεισθεί». Αν και είπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει να επιδείξει ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία, τόνισε ότι «υπάρχουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να παρατείνουν ή και να επιτείνουν τους αντίξοους ανέμους από το εξωτερικό για την αμερικανική οικονομία», εκτιμώντας ότι «οι αδυναμίες παραμένουν στην Ευρωζώνη και η ανάκαμψη είναι εύθραυστη σε πολλά από τα μέλη της».

    Ερωτώμενη αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη, η κυρία Μπρέιναρντ τόνισε ότι αυτό μπορεί να αποτραπεί. Οπως είπε, «οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πολύ ενεργά εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις με τους Ελληνες ηγέτες και τεχνοκράτες. Υπάρχει πιστεύω ξεκάθαρα οδός για την Ελλάδα να ανακτήσει την χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα που χρειάζεται για να παραμείνει στην Ευρωζώνη και η Ευρωζώνη να αναπτυχθεί ως ολότητα. Φυσικά, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όσο μιλάμε, θα πρέπει να δούμε πως θα πάνε, και σίγουρα υπάρχει η δυνατότητα όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν σε μία διαδρομή που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».....kathimerini.com.cy
    2/6/15

    ReplyDelete
  18. Αύξησε η ΕΚΤ κατά 500 εκατομμύρια το όριο του ELA..

    Κατά 500 εκατ. ευρώ αυξήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), με αποτέλεσμα να φθάσει τα 80,7 δισ. ευρώ.

    ReplyDelete
  19. Ετοιμο το κείμενο της τελικής πρότασης των Θεσμών για συμφωνία με την Ελλάδα...

    Εκλεισε η συμφωνία μεταξύ των Θεσμών σχετικά με το κείμενο της τελικής πρότασης που θα κάνουν προς την Ελλάδα σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες.

    Η πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα την Τετάρτη.

    Από την στιγμή που θα αποσταλεί όμως οι εταίροι περιμένουν μία γρήγορη απάντηση από την Αθήνα.

    Ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν το έγγραφο- πρόταση που στάλθηκε από την Αθήνα χθες το βράδυ.

    Οι ίδιες πηγές μιλάνε για ένα έγγραφο μάλλον ασαφές και όχι όσο επεξεργασμένο όσο αυτό των Θεσμών....tovima.gr
    2/6/15

    ReplyDelete
  20. Αναζητώντας τρόπους εμπλοκής της Ευρωπαϊκης Ενωσης, στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εσπεν
    Μπαρθ Αιντα, συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους αξιωματούχους...

    Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο θα δώσει κοινή συνέντευξη τύπου.
    Νωρίτερα, όπως γράφει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο κύριος Αιντα αναμένεται να έχει επαφές με τον Πρόεδρο
    της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με ευρωπαίους επιτρόπους.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  21. Σε «μητέρα των μαχών» φαίνεται πως εξελίσσεται η Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου οι δύο πλευρές θα θέσουν επί τάπητος τις προτάσεις τους...

    Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Τρίτης, στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκτάκτως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει στις αποσκευές του την ελληνική πρόταση, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό από ξένα μέσα, και οι εταίροι έχουν καταλήξει στην δική τους πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά επίσης την Τετάρτη.

    Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα έχει και άλλες συναντήσεις.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες είχαν επικοινωνία την Τρίτη κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους..........huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  22. Σουλτς και Άιντα ενθαρρυμένοι για λύση του κυπριακού ...

    Τη θέση ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα για πραγματικά εποικοδομητική λύση του κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Ο κύριος Σουλτς μιλούσε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπάρθ Άιντα από τον οποίο ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

    Αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και τις πιθανότητες να υπάρξει εποικοδομητική λύση στο ορατό μέλλον ο κύριος Σουλτς εξέφρασε την εκτίμηση ότι συμπυκνώνονται σε μια λέξη: «ελπίδα».

    Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, είπε, υπάρχει ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σε μια λύση. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν και πολλά προβλήματα στο μέλλον. Ωστόσο, σημείωσε, υπάρχει και η δυνατότητα για μια πραγματική εποικοδομητική λύση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει ότι μπορεί στο πλαίσιο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Είμαστε υποστηρικτικοί και εποικοδομητικοί στην εξεύρεση λύσης», ανέφερε.

    Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα δήλωσε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για επίλυση του κυπριακού και αν δεν αξιοποιηθεί σωστά θα υπάρξει ξανά μεγάλη απογοήτευση....riknews.com.cy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, συζήτησε ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες...

      Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο κύριος Άιντα έγραψε ότι ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στρατηγική συζήτηση με τον κύριο Γιούνκερ για το ρόλο των Βρυξελλών.

      Ο Άιντα συναντήθηκε επίσης με την ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Κύπριο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.
      riknews.com.cy
      4/6/15

      Delete
  23. Τουρισμός - Αυξημένες Αφίξεις και Ταξιδιωτικές Εισπράξεις το Α΄Τρίμηνο του 2015...

    Αύξηση κατά 45,6% στις συνολικές αφίξεις μη κατοίκων στη χώρα μας το α' τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015, δείχνουν τα στοιχεία του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της ΤτΕ, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2014 και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν επίσης αύξηση κατά 12,8%.

    Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Έλενας Κουντουρά το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ποταμιού Νίκος Ορφανός και Χριστίνα Ταχιάου και έκαναν λόγο για ανησυχητική μείωση των κρατήσεων ξένων τουριστών τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο........http://www.energia.gr/article.asp?art_id=94511

    ReplyDelete
  24. Ντάισελμπλουμ: «Χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά»...

    Χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) Τόμας Βίζερ.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σήμερα το βράδυ περιμένουμε συμφωνία απάντησε ότι η συνάντηση του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

    Την εκτίμηση ότι έχει επιτευχθεί «πραγματική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών εξέφρασε την Τετάρτη ο Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παραμένουν και ανοιχτά θέματα.

    «Υπάρχει μία σειρά θεμάτων στα οποία έχουμε διαπιστώσει καλά σημεία προόδου, όμως παραμένει ακόμα ένας αριθμός ζητημάτων που θα πρέπει να επεξεργαστούμε τα οποία έχουν πραγματικά μεγάλη βαρύτητα» επισήμανε ο Γάλλος Επίτροπος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας».
    kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  25. Ντράγκι: Η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, χρειάζεται ισχυρή συμφωνία...

    H κεντρική ευρωτράπεζα θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Για την επίτευξη του στόχου αυτού όμως, ξεκαθάρισε, χρειάζεται η επίτευξη «ισχυρής συμφωνίας», «βιώσιμης», που θα θα προωθεί την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και θα εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα. Επίσης, η συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε.

    «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία και ισχυρή συμφωνία είναι αυτή που παράγει ανάπτυξη, που είναι κοινωνικά δίκαιη, αλλά και οικονομικά βιώσιμη και διευθετεί τις πηγές ή τους παράγοντες που συνεχίζουν να προκαλούν χρηματοοικονομική αστάθεια στον χρηματοοικονομικό κλάδο», είπε ο Ντράγκι.

    Αυτά τα κριτήρια μετρούν για την ΕΚΤ, αλλά επίσης και για τους άλλους δύο θεσμούς που διαπραγματεύονται με την Αθήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνισε.

    Υπογράμμισε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η όποια συμφωνία θα πρέπει σε ό,τι αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων να λαμβάνει υπόψη και την υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.....in.gr

    ReplyDelete
  26. ΑΚΑΡΠΟ ΤΟ ΟΛΟΝΥΚΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ! Τσίπρας: Η μόνη ρεαλιστική πρόταση ήταν η δική μας...

    Άκαρπες οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων Εταίρων για την Ελληνική Οικονομία.

    Στο μόνο που συμφώνησαν είναι ότι… διαφωνούν και ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και τις επόμενες μέρες.

    Η σύσκεψη του πρωθυπουργού Aλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ διήρκεσε τέσσερις ολόκληρες ώρες. Ενώ αμέσως μετά στο δείπνο που ακολούθησε ήταν παρόν και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισενμπλούμ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν ανένδοτοι και ζήτησαν, μεταξύ άλλων, περικοπή του ΕΚΑΣ, στο οποίο αντέδρασε η Ελληνική Κυβέρνηση. Αντίθετα σύγκληση υπήρχε σε ζητήματα χαμηλού ενδιαφέροντος..........crashonline.gr
    4/6/15

    ReplyDelete
  27. Ντάισελμπλουμ: Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εντός των επόμενων ημερών...

    Εξερχόμενος του κεντρικού κτιρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος
    στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

    ReplyDelete
  28. Το προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών δεν αποτελεί βάση συζήτησης ως έχει...

    Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά.....ethnos.gr

    ReplyDelete
  29. 100 εκ. $ ετησίως από αρχαιοκαπηλία...

    Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων αποτελεί μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους μαζί με το πετρέλαιο και τις απαγωγές, καθώς εκτιμάται ότι η οργάνωση κερδίζει από αυτό 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον Ιρακινό πρέσβη στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ....ethnos.gr
    4/6/15

    ReplyDelete
  30. Στα 194 ευρώ ο κατώτατος μισθός της Βουλγαρίας, από την 1η Ιουλίου 2015...

    Στα 380 λέβα ή 194 ευρώ διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία, από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Πρόκειται για αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου του 2015, είχε θεσπιστεί στα 360 λέβα ή 184 ευρώ, μετά την εφαρμογή απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της γειτονικής χώρας.

    1 ευρώ = 1,96 λέβα
    -

    ReplyDelete
  31. Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ υπουργών και κρουφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ...

    «Μονόδρομο» χαρακτήρισε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Μητρόπουλος στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ, αλλά και των σκληρών μέτρων που ζητούν οι δανειστές.

    «Είναι σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου. Ή συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε. Όχι ερώτηση 'ευρώ ή δραχμή' αυτό θα ήταν μια τραγωδία» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

    Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το σχέδιο δεν μπορεί να περάσει από Κοινοβουλευτική Ομάδα, «δεν θα το προτείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

    Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κυριάρχησε η ακραία γραμμή Σόιμπλε και Λαγκάρντ.

    Ο κ. Μητρόπουλος άφησε αιχμές για τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο κειμένου ως «νομοτελειακή εξέλιξη όσων δυστυχώς αποφασίστηκαν στις 20 Φλεβάρη και δέσμευσαν τη χώρα μας. Η στάση των δανειστών είναι γραμμή εμμονής στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, σε ένα κακό κείμενο.»..........in.gr

    ReplyDelete
  32. «Μαύρα» σύννεφα στον ορίζοντα του τουρισμού...

    Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, δεν είναι τρία τα «αγκάθια» με τα οποία είναι αντιμέτωπος όλος ο τουριστικός κόσμος της χώρας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, οι συνεχιζόμενες παλινωδίες, η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, η κατάργηση έκδοσης αυτοκόλλητου νόμιμης λειτουργίας στα καταλύματα, το πάγωμα κρατήσεων από παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές, θέτουν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της χώρας και της ελληνικής οικονομίας – τον τουρισμό- σε τεράστιο κίνδυνο.

    «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, καταστρεφόμαστε», φωνάζουν απεγνωσμένα οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες και ενώ η περσινή χρονιά αποδείχτηκε «χρυσή» για τον ελληνικό τουρισμό, φέτος κινδυνεύει να βαφτεί «μαύρη».

    Δαμόκλειο σπάθη αποτελεί για τον τουρισμό της Χαλκιδικής η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, ενώ ο πέμπτος μήνας που διανύει η χώρα σε κλίμα πολιτικής αστάθειας φέρνει κάθετη πτώση στις κρατήσεις από παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές............http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=226639

    ReplyDelete
  33. Πληροφορίες για αίτημα για ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ...

    Αίτημα να ομαδοποιηθούν οι οφειλόμενες δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να καταβληθούν όλες μαζί στο τέλος του Ιουνίου, φέρεται να υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι
    οι συνολικές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται στα 1,55 δισ. ευρώ.
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  34. Την επαναφορά απολυμένων και διαθέσιμων υπαλλήλων προωθεί ο Γ.Κατρούγκαλος...

    Τις διαδικασίες επαναφοράς των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, προωθεί με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του νόμου 4325/2015 για την επαναφορά του προσωπικού που είχε απολυθεί ή είχε βρεθεί σε διαθεσιμότητα, οι πίνακες των αποτελεσμάτων των ανακοινώσεων του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν αναρτηθεί εκ νέου στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ, ούτως ώστε να είναι δυνατή η ενημέρωση ενδιαφερόμενων και υπηρεσιών.

    Επιπλέον, σημειώνεται ότι το ΑΣΕΠ δεν πρόκειται να προβεί σε περαιτέρω επεξεργασία τους. Ειδικά το προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του οποίου οι ειδικότητες καταργήθηκαν με το άρθρο 82 του ν. 4172/2013 και εξαιρέθηκε από τη διαθεσιμότητα βάσει των διατάξεων του ν. 4172/2013 και του ν. 4250/2014, μπορεί να επανέλθει στις θέσεις που κατείχε. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση του προσωπικού των ίδιων κλάδων που είχε τοποθετηθεί σε άλλες θέσεις με οριστικούς πίνακες..........in.gr
    4/6/15

    ReplyDelete
  35. Σύγκληση όλων των πολιτικών δυνάμεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε η βουλευτής Α Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας ότι έστω και την ύστατη στιγμή οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι τώρα είναι η ώρα της εθνικής συσπείρωσης και της εθνικής διαπραγμάτευσης...

    «Το θέμα δεν είναι είναι η σύγκληση των κομματικών οργάνων του 36,5%. Το ζητούμενο είναι η σύγκληση όλων των πολιτικών δυνάμεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε η Ελλάδα να εμφανιστεί με μία δυνατή φωνή», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.
    tanea.gr
    4/6/15

    ReplyDelete
  36. Αισιοδοξία από Βρυξέλλες για συμφωνία ...

    Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ Θάνος Αθανασίου, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι έως το επόμενο Σαββατοκυρίακο θα επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα τεθεί ενώπιον του Εuro working group της 15ης Ιουνίου και στο Γιούρογκρουπ της 18ής του ίδιου μήνα στο Λουξεμβούργο.
    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, προϋπόθεση για την εξέλιξη αυτή είναι η παρουσίαση από την Ελλάδα συμπληρωματικών μέτρων, που θα έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα ενός ακόμα δισεκατομμυρίου ευρώ.
    Η παρουσίαση των μέτρων θα γίνει από τον έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, εκτός και αν θελήσει να κάνει τη συνάντηση στο περιθώριο των Τζί επτά στη Βαυαρία.
    riknews.com.cy
    5/6/15

    ReplyDelete
  37. 2.469 μετανάστες πίσω στις χώρες τους...

    Από την Αλβανία ήταν τον Μάιο οι περισσότεροι αλλοδαποί που επέστρεψαν στις χώρες τους.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών, κατά τον μήνα Μάιο έφτασαν τις 2.469.

    Οι επιστροφές πραγματοποιούνται μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία

    Σε βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

    Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (1.907 άτομα), το Πακιστάν (175 άτομα), τη Γεωργία (136 άτομα), τη Βουλγαρία (37 άτομα) και τη Συρία (31 άτομα, που αναχώρησαν οικειοθελώς).
    elzoni.gr

    ReplyDelete
  38. Ενταση επικρατεί στην Τουρκία, εικοσιτέσσερις ώρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, ύστερα από τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν χθές βράδυ στη συγκέντρωση του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος στο Ντιγιάρμπακίρ...

    Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150 εκ των οποίων οι είκοσι πολύ σοβαρά.
    Οι εκρήξεις οφείλονταν σε αυτοσχέδιες βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε φιάλη υγραερίου και κάδο απορριμμάτων.
    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν καταδίκασε την βομβιστική επίθεση και έκανε λόγο για προβοκάτσια, με στόχο την υπονόμευση του προεκλογικού κλίματος.
    Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για εντοπισμό των δραστών.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  39. Η ΠΓΔΜ αποφάσισε την απαγόρευση των εισαγωγών λαχανικών από την Αλβανία...

    Μετά την απόφαση αυτή των Σκοπίων, το υπουργείο Γεωργίας της Αλβανίας αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή μονομερή ενέργεια που δεν συμβάλλει στις διμερείς σχέσεις.

    Ο Αλβανός υπουργός Γεωργίας Εντμοντ Παναρίτι έστειλε επιστολή στον Σκοπιανό ομόλογό του, Μιχαήλ Τσβετκόφ, στην οποία μεταξύ άλλων δηλώνει ότι «το πνεύμα της συνεργασίας θα πρέπει να υπάρχει με την άρση των εμπορικών φραγμών, την ενημέρωση και τον συνεχή διάλογο μεταξύ των πλευρών».

    Παράλληλα προσθέτει πως «τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν συμβάλλουν στις διμερείς σχέσεις».

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής και επίσημη εξήγηση για τα αίτια της απόφασης των αρχών της ΠΓΔΜ.

    Σημειώνεται ότι τον Μάιο ομάδα ενόπλων Αλβανών συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας σε αλβανόφωνη συνοικία της ΠΓΔΜ κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 άτομα και 8 αστυνομικοί, ενώ συνελήφθησαν 30 άτομα. Έκτοτε οι σχέσεις των δύο κρατών παραμένουν τεταμένες.
    (Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
    huffingtonpost.gr
    6/6/15

    ReplyDelete
  40. Σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, με συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Passauer Neue Presse, προέβη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...

    Ο Μάρτιν Σουλτς κατηγόρησε τον έλληνα πρωθυπουργό ότι καθυστερεί και παίζει παιχνίδια!

    Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την κατηγορηματική απόρριψη από τον Έλληνα πρωθυπουργό της πρότασης των Θεσμών για επίλυση του ελληνικού προβλήματος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε χαρακτηριστικά πως ο κ. Τσίπρας «παίζει παιχνίδια» και καθυστερεί τις διαδικασίες όσον αφορά στην εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα.

    Στην ίδια εφημερίδα μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ ο οποίος τόνισε ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και πολιτική διάσταση.

    «Αν δεν παραμείνει η χώρα στο ευρώ», επεσήμανε ο κ. Κράμερ και πρόσθεσε πως «σε 10 χρόνια θα αναρωτιόμαστε όλοι μας γιατί δεν μπορέσαμε να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα».

    Την «υπομονή» όμως με την Ελλάδα την εξαρτά από «την ετοιμότητά της για μεταρρυθμίσεις και μείωση του επιπέδου των κοινωνικών παροχών», που είναι, όπως υποστηρίζει, υψηλότερο συγκριτικά με μια σειρά από χώρες που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.

    Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών που εκφράζουν πλέον δημόσια την αντίθεση τους στην παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα. Η άρνησή τους αφορά στο τρέχον πρόγραμμα και πολύ περισσότερο ένα τρίτο δανειακό πακέτο.............imerisia.gr

    ReplyDelete
  41. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγές στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της...

    Ερωτηθείς αν αναμένει σύντομα μία συμφωνία, ο Γκάμπριελ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten: «Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της».

    Ο ίδιος είπε ότι το κλίμα σήμερα στη Γερμανία είναι υπέρ του να αφήσουν τους Έλληνες να βγουν από την ευρωζώνη.

    «Αλλά αυτό ασφαλώς θα κόστιζε πολύ» σημειώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ ό,τι κι αν συμβεί.

    «Επομένως, θα συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη για βοήθεια» σχολιάζει ο Γκάμπριελ.

    Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, αλλά και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, άσκησε κριτική εναντίον του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    «Το πρόβλημά του είναι ότι δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που χρειάζεται να επιλυθούν. Προτιμά να τα ακουμπήσει στους ώμους των ευρωπαίων φορολογούμενων. Αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει» είπε....in.gr
    6/6/15

    ReplyDelete
  42. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε το Σάββατο ότι η πρόταση των πιστωτών στην Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί τελεσίγραφο...

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «νόμιμα επιχειρήματα» κατά των περικοπών των συντάξεων και τόνισε ότι θα πρέπει να βρει η Αθήνα ισοδύναμα μέτρα.

    «Κανείς ποτέ δεν είπε -ούτε οι θεσμοί, ούτε οι χώρες (της Ευρωζώνης) ότι η συμφωνία είναι take-it-or-leave-it, ότι αποτελεί τελεσίγραφο» είπε ο Μισέλ Σαπέν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο του συνεδρίου των γάλλων Σοσιαλιστών.

    Ερωτηθείς εάν οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να αποτύχουν εξαιτίας της διαφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές για τις περικοπές των συντάξεων, είπε: «Ναι, αλλά η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα που δεν στερούνται νομιμότητας. Θα πρέπει να κάνουν διαφορετικές προτάσεις, για να προσπαθήσουν να επιτύχουν την ίδια συνολική οικονομική ισορροπία».
    tovima.gr
    6/6/15

    ReplyDelete
  43. Γενικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει τον βαθμό επικράτησης του Ταγίπ Ερντογαν, ο οποίος επιδιώκει να ενισχύσει τις εξουσίες του...

    Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα καθορίσει και τις εξελίξεις σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Το κλίμα στην χώρα, είναι τεταμένο, μετά τις φονικές εκρήξεις και τις συγκρούσεις στις κουρδικές περιοχές, ειδικότερα στο Ντιγιαρμπακίρ.Τις φιλοδοξίες του Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να τορπιλλίσει του κουρδικό κόμμα Δημοκρατία των Λαών το οποίο έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική. Εάν καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10%, εκτιμάται ότι θα στερήσει την πλειοψηφία από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ερντογαν.Χθες η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε με τον Ταγίπ Ερντογαν και τον ηγέτη του κουρδικού κόμματος να ανταλλάζουν κατηγορίες. To κουρδικό κόμμα κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για έλλειψη σεβασμού προς τους υποστηρικτές του κόμματος που σκοτώθηκαν στην χθεσινή βομβιστική επίθεση. Ο Ερντογαν απάντησε κατηγορώντας τον ηγέτη του κόμματος Δημοκρατία των Λαών ότι υποκίνησε τα επεισόδια του περασμένου Οκτωβρίου, που συνδέονταν με την κρίση στη Συρία, ενώ αναφερόμενος στην επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ, έκανε λόγο για προβοκάτσια.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  44. Τουρκία εκλογές : Μεγάλη νίκη για το φιλοκουρδικό κόμμα και ήττα για το κυβερνητικό ...

    Μεγάλη νίκη για το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) είναι το αποτέλεσμα των εκλογών καθώς περνάει το εκλογικό όριο του 10% και μπαίνει για πρώτη φορά στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ενώ για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποτελεί μεγάλη ήττα καθώς δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% το ΑΚΡ λαμβάνει 41,2% και 260 έδρες, το CHP 25,3% και 130 έδρες, το MHP 16,6% και 82 έδρες και το HDP 12,3% και 78 έδρες. Η συμμετοχή στις εκλογές εκτιμάται μέχρι στιγμής ότι είναι κοντά στο 85% και θεωρείται αρκετά ψηλή.

    Το κυβερνών κόμμα είχε μεγάλη απώλεια ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και την Ανατολική Τουρκία, ενώ αύξηση ψήφων στην Κωνσταντινούπολη και την Ανατολική Τουρκία είχε το φιλοκουρδικό κόμμα.....riknews.com.cy
    7/6/15

    ReplyDelete
  45. Ομπάμα: Λύση για την Ελλάδα, χωρίς αστάθεια στις διεθνείς αγορές...

    Η κρίση σε Ελλάδα και Ουκρανία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στις Βαυαρικές Αλπεις στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής της G7.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ γνωστοποίησε την Κυριακή ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν για το ελληνικό ζήτημα, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.....kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  46. Σοϊμπλε προς Λιού: Δώστε και εσείς 50 δισ για να σωθεί η Ελλάδα...

    H διαφορά στην προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος καταδεικνύεται από την τηλεφωνική επικοινωνία, προ ημερών, του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, με τον ομόλογό του της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.

    Ο κ. Λιού, σύμφωνα με το Mega, ζητάει από τον Β. Σόιμπλε να στηρίξει η Γερμανία την Ελλάδα και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας απαντά χαρακτηριστικά: "Δώστε και εσείς 50 δισ για να σωθεί".

    Σε εκείνο το σημείο ο Τζακ Λιού δεν απάντησε απολύτως τίποτα, με πηγές του Βερολίνου να επαναλαμβάνουν πως όταν μπαίνει το θέμα των χρημάτων, η Ουάσινγκτον κάνει πάντα πίσω.

    Είναι ενδεικτικός ο διάλογος της διάστασης που υπάρχει μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών σε ότι αφορά τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού ζητήματος.

    Ενα θέμα που απασχόλησε και τις συνομιλίες Μέρκελ - Ομπάμα, χωρίς πάντως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, μόνο ευχολόγια και προτροπές για μεταρρυθμίσεις.
    ethnos.gr

    ReplyDelete
  47. Η χώρα ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί - Ηχηρά μηνύματα βαραίνουν το κλίμα...

    Λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, που θα κρίνει εν πολλοίς αν θα πάμε σε συμφωνία ή σε ρήξη, τα μηνύματα που έρχονται στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

    Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή την Παρασκευή ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ, τα γεγονότα και οι δηλώσεις αρχηγών κρατών και κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων επιτείνουν την αγωνία.

    Παρ’ ότι η κυβέρνηση στέλνει τα δικά της μηνύματα και με το non paper της Κυριακής καλεί τους δανειστές να «προσχωρήσουν» στη δική της ρεαλιστική πρόταση – απορρίπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου Γιούνκερ- το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα στην Ευρώπη.......imerisia.gr

    ReplyDelete
  48. Το θλιβερό συμπέρασμα που εξάγεται από τις συζητήσεις που οργανώνει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, είναι πως κάθε φορά η εθνική αντιπροσωπεία φεύγει με περισσότερες απορίες και με την αίσθηση ότι αυτό που τελικά επιχειρείται είναι η συσκότιση και όχι η ενημέρωση....

    Την περασμένη Παρασκευή, όμως, ξεπεράστηκε και αυτό το προπαγανδιστικό όριο της συσκότισης.

    Αποδείχθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι ο κ. Τσίπρας είχε έναν επιπλέον σκοτεινό σκοπό, πέραν της παραπληροφόρησης.

    Ήθελε να εκμαιεύσει μια ομόθυμη στάση του κοινοβουλίου έναντι της πρότασης των δανειστών, ώστε να εμφανιστεί ενώπιόν τους με «εθνικό» δήθεν αέρα.

    Ήθελε δηλαδή να περιβάλει το «όχι» του με ομόθυμη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, με κοινοβουλευτικό μανδύα συναίνεσης, να πάει να βαρέσει τα νταούλια με μαέστρο το κοινοβούλιο.

    Μια πρωτοφανής εργαλειοποίηση του κοινοβουλίου, που μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα συναντά κανείς.............http://www.elzoni.gr/html/ent/070/ent.55070.asp

    ReplyDelete
  49. Να Επιδείξει το Βερολίνο Μεγαλύτερη Υπομονή με την Ελλάδα Ζητά η Συνομοσπονδία Γερμανών Εργοδοτών...

    Έκκληση στη γερμανική πολιτική ηγεσία να επιδείξει μεγαλύτερη υπομονή έναντι της Ελλάδας, απευθύνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών (BDA) Ινγκο Κράμερ. Ο επικεφαλής της BDA, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, προειδοποιεί ότι το ελληνικό ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό καθώς μπορεί να κρίνει το μέλλον του ίδιου του ευρώ.

    «Η υπόθεση της Ελλάδας δεν έχει μόνο οικονομική. ΄Εχει και πολιτική διάσταση. Περιμένω ότι μαζί η Ελλάδα και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν σ΄ αυτήν την πρόκληση και να εργαστούν από κοινού για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» τονίζει ο κ. Κράμερ. «Σε αντίθετη περίπτωση» προειδοποιεί με νόημα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών «όλοι θα αναρωτιούνται σε δέκα χρόνια, γιατί δεν μπορέσαμε να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα»..........http://www.energia.gr/article.asp?art_id=94642

    ReplyDelete
  50. Έλεγχο κεφαλαίων για την Ελλάδα, βλέπουν JP Morgan/Moody’ s...

    Δυο εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις χθες από την JP Morgan και τους Moody’ s αντίστοιχα «βλέπουν» ότι η Ελλάδα και μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη χώρα και τους θεσμούς, θα αναγκαστεί να προβεί σε έλεγχο των κεφαλαίων στις τράπεζες.

    Οι αναλυτές της JP Morgan υποστηρίζουν μέσω της έκθεσής τους πως σε περίπτωση που επιβληθεί ο έλεγχος, τότε η όποια συμφωνία θα είναι πιο προσιτή χρονικά από ό, τι είναι σήμερα ενώ υποστηρίζουν ότι τα πράγματα είναι οριακά εφόσον στο τέλος του μήνα αναμένεται η Ελλάδα να πληρώσει και τη δόση προς το ΔΝΤ αλλά και παράλληλα να βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρονική λήξη του προγράμματος.

    Από την άλλη πλευρά, οι Moody’s, υποστηρίζουν στη δική τους έκθεση πως ο έλεγχος στα κεφάλαια θα φέρει περιορισμούς στις αναλήψεις και στη διακίνηση κεφαλαίων και θα λειτουργήσει ανασταλτικά για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
    Σύμφωνα με στοιχεία από τράπεζες στην Ελλάδα η μείωση της καταθετικής βάσης ανήλθε στα 31 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2014 ώς το τέλος Απριλίου του 2015.

    Οι ιδιωτικές καταθέσεις (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) μειώθηκαν κατά 4,9 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου από μείωση 1,9 δισ. ευρώ το Μάρτιο, έναντι σημαντικής εκροής το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου συνολικού ύψους 19,7 δισ. ευρώ (Ιανουάριος: -12,2 δισ., Φεβρουάριος: -7,5 δισ.).

    Υπουργός Οικονομίας: Κανένα πρόβλημα με τις τράπεζες

    Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης, σε δική του συνέντευξη στο δίκτυο Bloomberg τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

    Πρόσθεσε δε ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου η Ελλάδα πληρώνει τις δόσεις προς τους πιστωτές χωρίς να έχει λάβει αντίστοιχες πληρωμές.
    kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  51. «Tουριστικά ο Γιούνκερ είναι φιλέλληνας. Στην ουσία εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Και εμείς έχουμε απογοητευτεί από τον κ. Γιούνκερ και όλους όσοι λένε ότι βλέπουν φιλικά την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής...

    Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε την Κυριακή πως μολονότι ο Έλληνας ηγέτης δεσμεύθηκε για την αποστολή των ελληνικών προτάσεων έως την Πέμπτη, στη συνέχεια ανέβαλε κατ” επανάληψη την υποβολή τους, με συνέπεια οι Βρυξέλλες να μην έχουν λάβει τίποτα. Επισήμανε πως πριν τις συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας οι εταίροι θα πρέπει να έχουν μελετήσει σε βάθος τις θέσεις τις ελληνικής πλευράς, προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα στη διαπραγμάτευση.
    crashonline.gr
    8/6/15

    ReplyDelete
  52. Την άποψη πως μια τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα ήταν μια δραματική εξέλιξη εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL...

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε πάντως την πεποίθηση πως στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.


    «Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, θα ήταν πρόβλημα για εμάς τους Γάλλους; Ή για εμάς τους Γερμανούς ή για εμάς τους Ευρωπαίους; Ναι, θα ήταν μία δύσκολη κατάσταση, αλλά όχι το ίδιο δύσκολη όπως πριν από μερικά χρόνια», δήλωσε ο Σαπέν, σημειώνοντας ότι το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να αντέξει ενδεχόμενο Grexit.

    «Δεν θα ήταν δράμα για εμάς, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ», είπε ο Σαπέν. «Από χρηματοοικονομική και οικονομική άποψη δεν θα ήταν σοβαρό», πρόσθεσε.
    Ο Σαπέν προειδοποίησε πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «η χειρότερη καταστροφή» για τους Έλληνες......in.gr

    ReplyDelete
  53. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τους εκλελεγμένους πολιτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαικής Ένωσης...

    Ύστερα από συνάντηση στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η συνομιλία ήταν παραγωγική και ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διαδικασίας, ώστε να επιτευχθεί μια από κοινού σχεδιασμένη και συμφωνημένη λύση στο ελληνικό ζήτημα.
    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξαν συγκεκριμένες παραχωρήσεις, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση.
    http://riknews.com.cy

    ReplyDelete
  54. Υπάρχει η αίσθηση του «επείγοντος» για την Ελλάδα ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της G7...

    Για τον Αμερικανό πρόεδρο η Αθήνα πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία, ενώ ζήτησε ευελιξία και από τις δύο πλευρές. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η Ελλάδα πρέπει να κάνει σκληρές πολιτικές επιλογές που θα αποφέρουν καρπούς μακροπρόθεσμα». Και αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με τον Ομπάμα, όχι μόνο για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, αλλά επίσης για να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου η ελληνική οικονομία να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά και να ευδοκιμεί».
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  55. Στο Δημόσιο 47,6 εκατ. ευρώ από αδρανείς καταθέσεις...

    Τα στοιχεία για τα ποσά αδρανών καταθέσεων που αποδόθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα στον κρατικό προϋπολογισμό κατά τα έτη 2014 και 2015, διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

    Το σύνολο των ποσών ανήλθε σε 47,6 εκατομμύρια ευρώ και αποδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4141/2013.

    Όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο ο κ. Μάρδας, οι εν λόγω εισπράξεις αποτελούν έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και προορίζονται για την κάλυψη αναγκών του, με απώτερο σκοπό τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων..........http://www.elzoni.gr/html/ent/111/ent.55111.asp

    ReplyDelete
  56. Σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ «ταρακούνησε» Χαλκίδα και Αττική...

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Χαλκίδα.

    Πιο συγκεκριμένα, η δόνηση σημειώθηκε στις 04:09 τα ξημερώματα της Τρίτης (9/6), στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, βόρεια της Χαλκίδας.

    Η δόνηση ήταν έντονα αισθητή και στην Αθήνα, καθώς το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  57. Ένταση επικρατεί στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου δολοφονήθηκε στέλεχος του κουρδικού ισλαμικού κόμματος "Hür Par". Σε επεισόδια που ακολούθησαν, σκοτώθηκαν άλλα 3 άτομα...

    Η εκλογική βάση του κόμματος βρίσκεται κυρίως στην νοτιοανατολική Τουρκία και διατηρεί εχθρικές σχέσεις με το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο εισήλθε για πρώτη φορά στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ως αυτόνομη πολιτική δύναμη. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το "Hür Par" κατήλθε με 7 ανεξάρτητους υποψηφίους βουλευτές, χωρίς να καταφέρει να εκλέξει έστω και έναν.
    Αμέσως μετά τη δολοφονία του στελέχους του κόμματος, ομάδα μελών του ίδιου κόμματος βγήκε στους δρόμους με όπλα, πυροβολώντας αδιακρίτως.
    Πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν ακόμα και δημοσιογράφοι οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχή. Η κατάσταση της υγείας ενός από τους δημοσιογράφους είναι σοβαρή.
    Τα μέλη του "Hür Par" υποστηρίζουν ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβεται η νεολαία του φιλοκουρδικού κόμματος, το οποίο ωστόσο απορρίπτει τους ισχυρισμούς, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Ταυτόχρονα, καταδικάζει τη δολοφονία.
    riknews.com.cy
    9/6/15

    ReplyDelete
  58. ΝΔ: Από την αμετροέπεια στο παραλήρημα ο Τσίπρας...

    Επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για δήλωση που είχε κάνει, στην οποία είχε αναφέρει πως ένα πιθανό grexit θα διέλυε την Ευρωζώνη.

    Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραγκούνης, σε ανακοίνωση του τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν ισχυριζόταν πως “θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές”, ενώ πλέον απειλεί την Ευρώπη πως ένα grexit θα διαλύσει την Ευρωζώνη.

    Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραγκούνης σημείωσε:

    “Δεν έχει καταλάβει ότι ο μόνος που θα καταστραφεί από ένα grexit είναι η Ελλάδα”, συμπληρώνοντας πως ο πρωθυπουργός κινείται “από την αμετροέπεια στο παραλήρημα”.

    (Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  59. Σαπέν: Καμία πλευρά δεν μπορεί να εκβιάζει ή να δίνει τελεσίγραφα...

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε την Τρίτη ότι ήταν «απολύτως αναγκαίο» να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, υπογράμμισε ωστόσο ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να εκβιάζει ή να δίνει τελεσίγραφα στην άλλη, όπως αναφέρει το Reuters.

    «Ο διάλογος συνεχίζεται, είναι δύσκολος, δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε τελεσίγραφα, ούτε εκβιασμοί, είτε από την μία είτε από την άλλη πλευρά» δήλωσε στο γαλλικό κοινοβούλιο.

    «Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να υπαγορεύσουν στην Ελλάδα ποια μέτρα πρέπει να λάβει .... αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς η χώρα δεν μπορεί να συνεχίζει να ζει με δανεικά, περιμένοντας απλά να λάβει δόση βοήθειας από την υπόλοιπη Ευρώπη», πρόσθεσε.
    in.gr
    9/6/15

    ReplyDelete
  60. Σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησε αεροσκάφος του τουρκικού στρατού...

    Συγκεκριμένα, ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 έκανε παράβαση του FIR Αθηνών, ενώ προέβη σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

    Το αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
    naftemporiki.gr
    9/6/15

    ReplyDelete
  61. Η Αλβανία ανακοίνωσε την παράταση για ένα μήνα – έως τις 15 Ιουλίου - της προθεσμίας υποβολής προσφορών για τις εταιρείες που επιθυμούν να διεξαγάγουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε πέντε χερσαία μπλοκ στη χώρα, ενώ για δύο ακόμη οικόπεδα ανεβλήθη επ’ αόριστον...

    Ας σημειωθεί ότι το ένα από αυτά τα μπλοκ, το «Ιόνιο 5», επικαλύπτει μέρος οικοπέδου που περιλαμβάνεται στον ελληνικό διαγωνισμό για τις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι Αλβανοί ζήτησαν πριν ένα μήνα και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, οι οποίες θα διεξαχθούν απέναντι από χερσαίο τμήμα του παραπάνω αλβανικού οικοπέδου και ενός χερσαίου, για το οποίο, επίσης, δόθηκε αναβολή.........http://www.energia.gr/article.asp?art_id=94730

    ReplyDelete
  62. Την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα πρόταση της Ελλάδας αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής....

    Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι θα απαιτηθεί χρόνος, για να εξεταστεί η ελληνική πρόταση από τις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αξιολογούν τις προτάσεις με προσοχή.

    Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων, ανταλλάσσονται διάφορες προτάσεις και σημείωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιολόγησή τους.

    Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι η ελληνική πρόταση κρίθηκε ως «μη αξιόπιστη» και «ασαφής», τόνισε «δεν μιλούν εκ μέρους της Κομισιόν»........http://www.elzoni.gr/html/ent/133/ent.55133.asp

    ReplyDelete
  63. Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00.49 ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Καρπάθου και της Κάσου, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών....

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 32 χιλιόμετρα νοτιο - νοτιοδυτικά της Κάσου και 49 χιλιόμετρα νότια - νοτιοανατολικά του Παλαικάστρου Σητείας, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 13,5 χιλιόμετρα.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός στις περιοχές του Παλαικάστρου της Ζάκρου Σητείας και του Μακρύ Γιαλού, καθώς και στα νοτιανατολικά παράλια της Κρήτης.

    Ακολούθησαν μικρότερες σεισμικές δονήσεις στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κάσου και Κρήτης, η μεγαλύτερη από τις οποίες είχε μέγεθος 3,6 Ρίχτερ.
    agelioforos.gr

    ReplyDelete
  64. Η Μέρκελ μπορεί να συμβιβαστεί με τμηματική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρει την Τετάρτη το πρακτορείο Bloomberg λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δυο ηγετών και του Φρανσουά Ολάντ...

    «Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση από αυτές που ζητούν οι πιστωτές, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα σε κεφάλαια διάσωσης» αναφέρουν χαρακτηριστικά δύο πηγές που γνωρίζουν καλά τις γερμανικές θέσεις και τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο.

    «Ενώ οι Γερμανοί εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και λιγότερο γενναιόδωρες συνταξιοδοτικές παροχές, μπορεί να συμβιβαστούν με μία καθαρή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση σε ένα προκαταβολικό μέτρο για να ξεκλειδωθεί η βοήθεια» τόνισαν στο πρακτορείο Bloomberg οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

    Σημειώνεται πάντως, ότι το Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες δεν επιθυμούσε την επίτευξη τμηματικής συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά μια συνολική συμφωνία...........kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  65. Moσκοβισί: «Πιο κοντά από ποτέ» μία συμφωνία με την Ελλάδα...

    Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την Τετάρτη την εκτίμηση ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι «πιο πιθανή από ποτέ».

    «Πιστεύω ότι μία συμφωνία είναι πιο πιθανή από ποτέ, εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση από όλους. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικές για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

    Ο Μοσκοβισί υπενθύμισε ωστόσο ότι υπάρχει «μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται» στην πρόταση που υπέβαλαν οι ελληνικές Αρχές.

    Είπε μάλιστα ότι επικοινώνησε με «τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών το απόγευμα (της Τρίτης) για να του αναφέρω εξ ονόματος της Επιτροπής ότι είχαμε διαφωνίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους».

    «Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται», κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος........in.gr

    ReplyDelete
  66. Δυνατή εξακολουθεί να είναι μία συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters...

    Όπως εκτίμησε κ. Ντέισελμπλουμ, μένουν μόνο μερικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες από τα θεσμικά όργανα, πριν πραγματοποιηθεί το Eurogroup.

    Ερωτηθείς για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει μία συζήτηση για το μέλλον, αν δεν συμφωνηθεί τι πρέπει να γίνει σήμερα.
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  67. Εννιάμηνη παράταση του προγράμματος ζητά η κυβέρνηση..

    Την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ζητά η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

    ReplyDelete
  68. Αγεφύρωτες οι διαφορές με την Ελλάδα (ΔΝΤ)...

    Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έχουν σταματήσει και η τεχνική ομάδα του Ταμείου έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, καθώς η απόσταση με την ελληνική κυβέρνηση παραμένει αγεφύρωτη. Οπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, «υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα περισσότερα σημαντικά σημεία και δεν έχει υπάρξει πρόοδος για να γεφυρωθούν. Είμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία».

    Ο κ. Ράις σημείωσε ότι η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «δεν αφήνει ποτέ το τραπέζι» και ότι θα βρεθεί στο Eυrogroup της επόμενης εβδομάδας, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας. Ενώ όμως έλεγε ότι οι συζητήσεις θα συνεχισθούν, την ίδια στιγμή ανακοίνωνε ότι η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

    Οι διαφορές στις οποίες εστιάζει το Ταμείο είναι στο ΦΠΑ, το ασφαλιστικό αλλά και τη χρηματοδότηση, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «οι αριθμοί πρέπει να βγάζουν νόημα». Τόσο για το ΦΠΑ όσο και για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ ζητά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που ο κ. Ράις δεν διευκρίνισε αν είναι διαπραγματεύσιμο.........http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=209709
    11/6/15

    ReplyDelete
  69. H Κομισιόν «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» την τουρκική προκλητικότητα...

    «Η ΕΕ εκφράζει για άλλη μία φορά σοβαρές ανησυχίες και καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, ή αιτία τριβής ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας στη γραπτή ερώτηση που συνέταξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και συνυπέγραψαν άλλοι οκτώ ευρωβουλευτές με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

    Στην απάντηση, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η Επιτροπή επιβεβαιώνει, επίσης, ότι αυτές οι ενέργειες της γείτονος είναι σε γνώση της, παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην έκθεση προόδου που θα συνταχθεί το φθινόπωρο για την Τουρκία.

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναφέρει: «Σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι "η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για καλές σχέσεις γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση εκφράζει για άλλη μία φορά σοβαρές ανησυχίες και καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, ή αιτία τριβής ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών". Η Επιτροπή θα ήθελε να διαβεβαιώσει τις κυρίες και τους κυρίους βουλευτές ότι παρακολουθεί τα εν λόγω ζητήματα εκ του σύνεγγυς και ότι θα αναφερθεί σχετικά στην τακτική έκθεση προόδου για την Τουρκία, το φθινόπωρο».......in.gr
    11/6/15

    ReplyDelete
  70. Ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται προειδοποίησε μεταξύ άλλων το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, Αντρέας Ντομπρέτ, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg...

    «Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε για πόσο διάστημα επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο γερμανός τραπεζίτης, καθιστώντας σαφές πως ο χρόνος για την επίτευξη λύσης εξαντλείται.

    Όπως εξήγησε, μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εκταμιευτούν τα χρήματα και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αποσαφήνισε πως ένα τρίτο δάνειο είναι εφικτό, υπό την προϋπόθεση να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις.
    tovima.gr

    ReplyDelete
  71. ΗΠΑ: Άντλησε 13 δισ. δολάρια από δημοπρασία 30ετών ομολόγων....Το επιτόκιο της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 3,138%...

    Το ποσό των 13 δισ. δολαρίων άντλησε σήμερα το αμερικανικό δημόσιο, κατόπιν επιτυχημένης δημοπρασίας 30ετών ομολόγων.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το αμερικανικό δημόσιο άντλησε 13 δισ. δολάρια από τη δημοπρασία ομολόγων, λήξεως το 2045. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,54 έναντι 2,2 της προηγούμενης δημοπρασίας 30ετών ομολόγων.

    Το επιτόκιο της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 3,138%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

    Σημειώνεται πως η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αποδίδεται στις ανησυχίες των επενδυτών περί άμεσης «σύσφιξης» της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  72. Το συνταξιοδοτικό αποτελεί για το ΔΝΤ το σημείο - κλειδί στη συμφωνία και απ' ότι φαίνεται οι πιέσεις θα είναι ασφυκτικές για «ψαλίδι» στις συντάξεις και κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις σχέσεις με τους δανειστές...

    «Οι συντάξεις που παίρνουν οι έλληνες πολίτες είναι ελαφρώς μικρότερες από τις συντάξεις των Γερμανών, αλλά οι Έλληνες βγαίνουν σε σύνταξη έξι χρόνια νωρίτερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, προετοιμάζοντας την Αθήνα για τις προθέσεις του Ταμείου,
    Ο κύριος Ράις επέλεξε να αναφερθεί αναλυτικά στα δεδομένα που ισχύουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, επιχειρώντας να εξηγήσει αυτό που πολλοί θεωρούν «εμμονή» του ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων, μια από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.
    Ο κύριος Ράις ενημέρωσε ότι οι δαπάνες μόνο για το ασφαλιστικό - το οποίο, όπως είπε, όλοι παραδέχονται πως είναι μη βιώσιμο - φτάνουν το 10% του ΑΕΠ. Χαρακτήρισε το γεγονός «απαράδεκτο» και εξήγησε πως ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται στο 2,5% του ΑΕΠ. Είναι δεδομένο πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  73. Ανησυχία για συνέπειες στο Κυπριακό από πολιτική κατάσταση στην Τουρκία ...

    Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία με τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την Άγκυρα να στείλει μηνύματα που να δείχνουν ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για λύση.
    "Ένα παράδειγμα", είπε, "είναι να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός, ένα χιλιόμετρο από τα σημεία διέλευσης ώστε να καταστεί εφικτή η διάνοιξη κι άλλων οδοφραγμάτων.
    Για το θέμα των εγγυήσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα μοντέρνα κράτη δεν χρειάζονται οποιεσδήποτε εγγυήσεις. Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα πρώτα θέματα που θα συζητηθούν αλληλένδετα και με παράλληλο τρόπο, είναι το κεφάλαιο του περιουσιακού και η εδαφική αναπροσαρμογή και το θέμα της διοίκησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας.
    Ερωτηθείς για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι στο τραπέζι υπάρχει μια σειρά από διαφορετικές απόψεις, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος έχει προτάσεις τις οποίες προτίθεται να καταθέσει. "Αυτό το σημαντικό ζήτημα", είπε, "θα το συζητήσουμε όταν μπούμε στο ουσιαστικό μέρος της διαπραγμάτευσης".
    riknews.com.cy
    12/6/15

    ReplyDelete
  74. Σαρκοζί: Ο Τσίπρας δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων...

    Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μιλώντας σε ένα ακροατήριο Γερμανών επιχειρηματιών στο Βερολίνο ζήτησε να στηριχθεί η Αθήνα από την Ευρώπη παρόλο που όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίνεται «στο ύψος των περιστάσεων».

    «Επιστρέψαμε λοιπόν στο μηδέν» πρόσθεσε, επαινώντας τον Αντώνη Σαμαρά που σαν πρωθυπουργός «έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη στην Ελλάδα και ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις».

    «Όμως στο βάθος, είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα» να καταρρεύσει, κατέληξε ο Σαρκοζί.
    kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  75. Στάση αναμονής από το Βερολίνο για τη νέα διαπραγμάτευση...

    Θετικά αποτιμά το Βερολίνο την αποστολή Ελλήνων διαπραγματευτών μαζί με αντιπρόταση στις Βρυξέλλες, τηρώντας στάση αναμονής για τις εξελίξεις.

    Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν άλλωστε πως η Αθήνα πρέπει να βιαστεί, ενώ ένας εξ αυτών αναφερόμενος στην πολιτική διαπραγμάτευση και λύση που επιδιώκει η χώρα μας είπε: «Κατανοούμε τις μεγάλες δυσκολίες του Τσίπρα, στο κόμμα και την κυβέρνηση. Όμως η λύση είναι ένα θέμα πολιτικής απόφασης. Σε αυτό έχει δίκιο, όμως αυτός είναι που πρέπει να πάρει την πολιτική απόφαση για συμφωνία, όχι οι δανειστές».
    ethnos.gr

    ReplyDelete
  76. Σε συνέχεια της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στις 10 Ιουνίου, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς σε «CCC» με αρνητικές προοπτικές.

    ReplyDelete
  77. Αποκαλύψεις για τους λόγους που το ΔΝΤ μας κάνει τα απίστευτα καψόνια και μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη της συμφωνίας, έρχονται στο φως από τα ξένα ΜΜΕ....

    Οι διαφορές του Ταμείου με την Ελλάδα είναι χαοτικές και είναι αμφίβολο αν μπορούν να γεφυρωθούν στις Βρυξέλλες που θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Πολ Τόμσεν.

    Η πρώτη σύγκρουση ήταν όταν την περασμένη εβδομάδα η ελληνική αντιπροσωπεία πήγε να συναντήσει τον Πιέρ Μοσκοβισί. «Επισκεπτόμενοι οι κκ Παππάς και Τσακαλώτος τον P. Moscovici στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα, βρέθηκαν ενώπιον και παρατρεχάμενων στελεχών του ΔΝΤ, οι οποίοι προγραμμάτιζαν να παραμείνουν στη συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Ε.Ε. Οι Έλληνες υπουργοί, βλέποντάς τους, απείλησαν ότι θα φύγουν από τη συνάντηση. Έφυγαν τελικώς οι υπάλληλοι του Ταμείου», έλεγε πηγή στις Βρυξέλλες. Οι Ελληνες διαπραγματευτές δεν ήθελαν τους εκπροσώπους του ΔΝΤ πιστεύοντας ότι λειτουργούν υπονομευτικά.

    Το δεύτερο χτύπημα αποκαλύπτεται από το Reuters το οποίος αναφέρει ότι το το ΔΝΤ είναι θυμωμένο με τους Έλληνες αλλά εξοργισμένο με την Ευρωζώνη. Τονίζει ότι η αποχώρησή του από το Brusells Group ήταν ένα μήνυμα και προς την Αθήνα και προς την ΕΕ για τις καθυστερήσεις..........imerisia.gr

    ReplyDelete
  78. Έξι χρόνια ζωής γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης ...

    Σειρά εκθέσεων, με έργα από την ελληνική περιφέρεια, αρχίζει στις 20 Ιουνίου, ημέρα των γενεθλίων του, το Μουσείο Ακρόπολης.

    Στόχος είναι να παρουσιασθούν σε πολυπληθές ελληνικό και ξένο κοινό σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία φιλοξενούνται σε Μουσεία απομακρυσμένων περιοχών.
    Το Σάββατο 20 Ιουνίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Μουσείου Ακρόπολης με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου και του ειδικού στις αρχαιότητες της Σαμοθράκης Δημήτρη Μάτσα......riknews.com.cy
    13/6/15

    ReplyDelete
  79. Πρόεδρος Ιταλών βιομηχάνων: Καταστροφικό για όλους το Grexit...

    «Είναι αποκαρδιωτικό το ότι η Ιταλία δεν καλείται, πλέον, σε σημαντικές ευρωπαϊκές συναντήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος των Ιταλών βιομηχάνων, Σέρτζιο Σκουίντσι.

    «Στην Ευρώπη υπάρχει μια διαρχία που αποτελείται από την Γερμανία και την Γαλλία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων ο οποίος δεν έκρυψε πως «δεν βρίσκει σωστή την διαρχία αυτή» και εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί και πάλι, στην Ιταλία, η θέση που της αξίζει.

    «Το ότι η Μέρκελ μιλά από θέση ισχύος είναι αδιάψευστο, αλλά το ότι η γνώμη του Ολάντ μετρά περισσότερο από την δική μας, δυσκολεύομαι να το κατανοήσω» τόνισε ο Σκουίντσι.

    Σύμφωνα με τον ίδιο «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, στην φάση αυτή, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ιταλική οικονομία». Ευχήθηκε να μην συμβεί κάτι τέτοιο, διότι θα έφερνε κλυδωνισμούς στην ζώνη του ευρώ. «Όταν αρχίζουν οι κλυδωνισμοί ξέρεις από πού ξεκινάς αλλά δεν γνωρίζεις που πρόκειται να καταλήξεις», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής των Ιταλών επιχειρηματιών.
    kathimerini.com.cy
    13/6/15

    ReplyDelete
  80. Σε διάψευση του δημοσιεύματος του Spiegel προχώρησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από αξιωματούχους να καταστρώσουν σχέδιο για ένα σύστημα αναδιάρθρωσης του χρέους, ώστε να παραμείνει στο ευρώ μια χώρα που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τις οφειλές της...

    Παράλληλα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου αρνήθηκε ότι γίνεται οποιαδήποτε προετοιμασία για ένα τέτοιο πλαίσιο, δηλώνοντας ότι «η πληροφορία αυτή δεν είναι σωστή».

    Επικεντρώνουμε πλήρως τις προσπάθειές μας στην επίλυση της τρέχουσας ελληνικής κρίσης εντός του πλαισίου του τρέχοντος προγράμματος, τόνισε.

    Bundesbank: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις Grexit

    Τη θέση της ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος των επιπτώσεων που θα είχε μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Bundesbank, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Rheinische Post...........http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=227144
    13/6/15

    ReplyDelete
  81. Παρέμβαση ΔΝΤ: Η ΕΕ να δεχτεί μείωση του χρέους και η Ελλάδα μείωση των συντάξεων...

    Μια σημαντική παρέμβαση του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήρθε λίγες ώρες μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, δείχνοντας ξεκάθαρα το πλαίσιο που κινείται και τι ζητά το ΔΝΤ από Ελλάδα και ΕΕ.

    Υπό τον τίτλο «Μία αξιόπιστη συμφωνία απαιτεί δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές», ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ γράφει σε άρθρο του στο blog iMFdirect ότι οποιαδήποτε μείωση, τώρα ή αργότερα, του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα θα απαιτήσει, πιθανότατα, κούρεμα του χρέους. Επιμένει επίσης στην ανάγκη περιορισμών στις συντάξεις και αλλαγών στο ΦΠΑ από την πλευρά της Ελλάδας.

    «Πιστεύουμε ότι σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω μίας μακράς επιμήκυνσης της αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια», διευκρινίζει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

    Ο πυρήνας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, γράφει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, μπορεί να συνοψισθεί στην απλή ερώτηση: Πόση προσαρμογή πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και πόση πρέπει να γίνει από τους επίσημους πιστωτές της;........http://www.huffingtonpost.gr/2015/06/15/oikonomia-dnt_n_7581594.html

    ReplyDelete
  82. Σε μεγάλη οικονομική κρίση βρίσκονται και τα ελληνικά Πανεπιστήμια...

    Αυτό τόνισαν μεταξύ άλλων οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας σε ομόφωνο ψήφισμα της Έκτακτης Συνόδου τους, χαρακτηρίζοντας την οικονομική τους κατάσταση τραγική, αφού δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ τακτικής επιχορήγησης για το έτος 2015.

    Σχετικά με την εξαγγελθείσα αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος επιφυλάσσεται να προβεί στη διατύπωση των τελικών της θέσεων, όταν το προτεινόμενο νομοσχέδιο αναρτηθεί προς διαβούλευση.

    Τα δύο παραπάνω ζητήματα θα αποτελέσουν τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης και λήψης αποφάσεων της Συνόδου κατά την Τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων στις 26-27 Ιουνίου.
    http://www.elzoni.gr/html/ent/229/ent.55229.asp

    ReplyDelete
  83. Σε μια από τις πολλές συναντήσεις που έχουν η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Έλληνα πρωθυπουργό το τελευταίο διάστημα, η Άνγκελα Μέρκελ πίεζε τον κ. Τσίπρα να έρθει σε συμφωνία γιατί ο χρόνος τελειώνει...

    Ο πρωθυπουργός, όμως, φαινόταν διστακτικός γιατί τα μέτρα που προτείνονταν ήταν πολύ σκληρά.

    Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, η Άνγκελα Μέρκελ του είπε: «Αλέξη, πρέπει να έχεις πίστη στο Θεό». Αλλά μόλις τελείωσε τη φράση της, έκανε παύση, σκέφτηκε για ένα λεπτό και πρόσθεσε: «Αν και είσαι... άθεος».
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  84. Σε παιχνίδι οριακό και επικίνδυνο, με παραμέτρους που διαρκώς μεταβάλλονται και με εξελίξεις που πλέον δύσκολα ελέγχονται, εξελίσσεται η συζήτηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές....

    Διαπραγμάτευση επί της ουσίας δεν υφίσταται, παρά μόνον υπό την μορφή διευθέτησης της εκκρεμότητας: η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα καλείται πλέον να δώσει απλές - όσο και δύσκολες - απαντήσεις, ως προς το πώς θα λύσει τις εξισώσεις του δημοσιονομικού προβλήματος που προκύπτει, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να λάβει αποφάσεις για μέτρα που αντιστοιχούν σε εξεύρεση 1,8 δισ. μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, καθώς από στις 30 Ιουνίου η χώρα μένει μετέωρη και χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση καθώς εκπνέει η παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

    Κατά την εκδοχή που παρουσίασε η κυβέρνηση, στην εξαιρετικά σύντομη συνάντηση των εκπροσώπων της με την τρόικα το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες, της ζητήθηκε από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να περικόψει τις συντάξεις κατά 1,8 δισ., προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα του 1% του ΑΕΠ που διαπιστώνεται ως διαφορά επί της δημοσιονομικής πραγματικότητας. .........http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=713279

    ReplyDelete
  85. Στάση αναμονής απο την Αθήνα...

    Στάση αναμονής τηρεί η ελληνική κυβέρνηση, περιμένοντας να δει πια θα είναι επόμενα βήματα από την πλευρά των εταίρων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη να επισημαίνει, κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών ότι "δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο".

    Ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σακελλαριδης τόνισε ότι για την κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει είναι η επίτευξη συμφωνίας, αποφεύγοντας να διευκρινίσει τι θα συνεπάγεται η μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και εκπνέει η συμφωνία για παράταση της δανειακης σύμβασης. Δήλωσε, ωστόσο, βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας, τονίζοντας ότι καμία πλευρά δεν έχει συμφέρον από τη μη ύπαρξη συμφωνίας..........kathimerini.com.cy
    15/6/15

    ReplyDelete
  86. Χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και το Μουσταφά Ακκιντζί, θα έχει αύριο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εσπεν Μπαρθ Άϊντα, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο, προερχόμενος από την Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά...

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Αϊντα θα έχει αύριο και κοινή συνάντηση με τους διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.
    Την Τετάρτη, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη κοινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στην παρουσία του Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.
    Στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται ότι ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχίσει τις επαφές του με βασικούς συνομιλητές, μέχρι την αναχώρησή του από την Κύπρο, την Παρασκευή.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  87. Νοβότνι: Υπολογίσαμε το κόστος ενός ενδεχόμενου Grexit...

    Έχουν γίνει υπολογισμοί για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, παρεδέχθη σήμερα το μέλος της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, κάτι το οποίο σπανίως ομολογούν κεντρικοί τραπεζίτες εν μέσω της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές της.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα κόστη του λεγόμενου Grexit, ο Νοβότνι είπε σε δημοσιογράφους: "Φυσικά κάθε αρμόδιος θεσμός και επίσης οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κάνουν κάποιου είδους υπολογισμούς για τις επιπτώσεις... αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση και να μην συζητάμε γι' αυτήν υπερβολικά".

    Πιεζόμενος να απαντήσει στο ερώτημα τι θα στοίχιζε η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα στην Αυστρία, ο Νοβότνι περιορίστηκε να πει: "Έχουμε τους αριθμούς, αλλά νομίζω ότι δεν είναι αυτό στο οποίο θέλουμε να επικεντρωθούμε"......ethnos.gr
    15/6/15

    ReplyDelete
  88. Στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ενόψει και του νέου κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης, με τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα» να δίνουν και να παίρνουν, επικεντρώνοντας πάντα τις αναλύσεις στο τι θα συμβεί αν υπάρξει και νέο ναυάγιο...

    Σύμφωνα με το τελευταίο «σενάριο τρόμου» που μεταδίδει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αν υπάρξει και νέο αδιέξοδο στο Eurogroup, τότε την Παρασκευή οδηγούμαστε σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

    Η εφημερίδα προεξοφλεί ότι η συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη θα είναι σχεδόν αδύνατη και παραθέτει τα τρία επόμενα βήματα που θα «στριμώξουν» ακόμη περισσότερο την Αθήνα έναντι των δανειστών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα και το ρεπορτάζ που αναμετάδωσε το Mega, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής, θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων..........imerisia.gr

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin