Saturday, May 9, 2015

Έκρυθμη κατάσταση στην ΠΓΔΜ – Συρράξεις σε αλβανόφωνη συνοικία - Επιστρέφει εσπευσμένα ο πρόεδρος της χώρας (FYROM News)

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στα Σκόπια μετά και τις ένοπλες συρράξεις σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίς το πρωϊ, μεταξύ ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και μεγάλης ένοπλης ομάδας που εικάζεται ότι αποτελείται από Αλβανούς.


Ο πρόεδρος της ΠΔΓΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ διέκοψε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στη Ρωσία και επιστρέφει εσπευσμένα. Η Σερβία ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την χώρα.

Εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, ανακοίνωσε πως ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν στις 5 το πρωϊ μεγάλη επιχείρηση σε συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας», η οποία όπως ανέφερε εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα» με σκοπό επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς.

Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο οι ένοπολοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σημείωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η αστυνομία, την ώρα αυτή, κάνει ελέγχους σε σπίτια της συνοικίας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στην ΠΓΔΜ οι ένοπλοι, αν και εικάζεται ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο.

Στο νοσοκομείο των Σκοπίων έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα πάνω από 20 τραυματίες αστυνομικοί από τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και νεκροί.

Η αστυνομία, η οποία διεξάγει την επιχείρηση με τεθωρακισμένα οχημάτα και ελικόπτερα, απαγόρευσε στους κατοίκους της συνοικίας της πόλης Κουμάνοβο όπου διεξάγονται οι συράξεις να βγαίνουν από τα σπίτια τους και δεν επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή σε πολυάριθμες δημοσιογραφικές ομάδες.

Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο Ζόραν Νταμιάνοφσκι δήλωσε ότι στην πόλη διεξάγεται «πραγματικός πόλεμος», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τα θύματα, έχουν προκληθεί πυρκαγιές σε σπίτια της συνοικίας.
Όλα τα πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, τόσο τα σλαβικά όσο και τα αλβανικά απηύθυναν έκκληση στον πληθυσμό της χώρας για ηρεμία.

Ο αλβανόφωνος αλβανικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» θεωρεί ότι τα σημερινά επεισόδια στο Κουμάνοβο αποτελούν προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη βαθιά πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, μετά και το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Επιστρέφει εσπευσμένα στα Σκόπια ο πρόεδρος της χώρας

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ διέκοψε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στη Ρωσία και επιστρέφει εσπευσμένα στα Σκόπια, όπου θα καλέσει το συμβούλιο ασφαλείας της ΠΓΔΜ, μετά τις ένοπλες συρράξεις που διεξάγονται από το πρωϊ στην πόλη Κουμάνοβο.

Ο κ.Ιβάνοφ ο οποίος παρέστη το πρωϊ στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα για την 70ή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας, ενημέρωσε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο είχε σύντομη συνάντηση, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΠΓΔΜ.


Σερβία: Eιδικές δυνάμεις τις αντιτρομοκρατικής στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ

Την ίδια ώρα, η Σερβία ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων στο Κουμάνοβο. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις τις αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ, απέναντι από το Κουμάνοβο, για να αποτραπεί μεταφορά των συγκρούσεων εντός του εδάφους της Σερβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Κουμάνοβο βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Σερβία.

Επίσης, όπως μεταδίδει το ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, ενισχύθηκαν, με 450 άνδρες και οι αστυνομικές δυνάμεις που διασφαλίζουν την ουδέτερη ζώνη στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, στη νότιο Σερβία.   

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
[efsyn.gr]
9/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin