Tuesday, December 30, 2014

Τουρκοκυπριακή ανησυχία από την επέκταση της NAVTEX από τους Κύπριους

Το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να επεκτείνει τη NAVTEX της σε σχέση με τη νέα ερευνητική δραστηριότητα που θα αναπτύξει η κοινοπραξία ENI-KOGAS στο θαλάσσιο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, προκαλεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά ανησυχία για δημιουργία νέας κρίσης στις συνομιλίες του Κυπριακού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κιπρις» (Κύπρος).
Η εφημερίδα γράφει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η λήξη της οδηγίας προς ναυτιλλομένους που είχε εκδώσει η Τουρκία για διενέργεια παράνομων ερευνών από το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ και η αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου, αλλά και η απόφαση της κοινοπραξίας ENI-Kogas για προσωρινή τεχνική διακοπή των εργασιών της, θα αποτελούσε μια ευκαιρία για επανέναρξη των συνομιλιών.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει η εφημερίδα, το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά αποφάσισε να επεκτείνει την οδηγία της μέχρι της 19 Μαρτίου, χαρακτηρίζεται ως μια αρνητική εξέλιξη, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια νέα κρίση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την εξέλιξη αυτή, ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής Εργκιούν Ολγκούν και ο «διευθυντής πολιτικών υποθέσεων» του «υπουργείου» εξωτερικών του ψευδοκράτους Γκιουνές Ονάρ, χθες στην Άγκυρα, συζήτησαν το θέμα με Τούρκους αξιωματούχους, με τους οποίους έκαναν αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων. Αναφέρεται εξάλλου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει προβεί ακόμα σε οποιεσδήποτε σχετικές δηλώσεις και δεν υπάρχει καμία ένδειξη σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η τουρκική πλευρά. 
(philenews/ ΚΥΠΕ)
 [energypress.gr]
30/12/14
--
-

1 comment :

  1. Η Τουρκία φέρεται να εξέδωσε νέα παράνομη οδηγία Navtex για το πλοίο Μπαρμπαρός, με ισχύ από τις 5 Ιανουαρίου...

    Το παραπάνω υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις,η οποία σημειώνει πως η παράνομη οδηγία θα ισχύσει μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου – χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση.

    Η περιοχή που αναμένεται να διεξάγει το Μπαρμπαρός τις νέες έρευνές του, αναφέρεται πως είναι τα νοτιοδυτικά της Κύπρου.

    Από την πλευρά της η Λευκωσία φέρεται να εξετάζει τις σχετικές πληροφορίες.
    http://www.efsyn.gr/arthro/ananeosi-ton-toyrkikon-prokliseon-me-mparmparos
    1/1/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin