Wednesday, November 5, 2014

Χόχσταϊν: Η Τουρκία να χρησιμοποιήσει διπλωματία και όχι βία

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για την ενέργεια εντός των υδάτων της και ελπίζουν πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τη διπλωματία, και όχι τη βία, για να επιλύσει τη διάφορα που προέκυψε αναφορικά με τους φυσικούς πόρους, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνος για την ενεργειακή διπλωματία Άμος Χόχσταϊν σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος στα θέματα ενέργειας, βρέθηκε στην Κύπρο την Τρίτη για να συζητήσει τις ελπίδες της χώρας να καταστεί ένας περιφερειακός ενεργειακός παράγοντας, καθώς και τις τουρκικές προκλήσεις σχετικά με τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου.

  • Ο κ.  Χόχσταϊν είπε ότι ο ενεργειακός πλούτος που βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, θα πρέπει να προσφέρει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων.

 "Αν όλοι δουν τί είναι προς το συμφέρον τους, νομίζω ότι θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει πολύ περισσότερο κοινό έδαφος για να επιτευχθεί" μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με το πολιτικό αδιέξοδο, ανέφερε ο κ. Χόχσταϊν.

Ο Αμερικάνος αξιωματούχος είχε συναντήσεις στν Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Στην ανάλυση του με τίτλο “Προβλήματα στο Cub Med” το περιοδικό αναφέρει ότι η ολοένα εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου όσον αφορά την πρόσβαση σε υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου απεικονίζει ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για τους ενεργειακούς πόρους αυξάνει τις περιφερειακές εντάσεις παντού, ιδιαίτερα στην εριστική Ανατολική Μεσόγειο, όπου η ενέργεια ερεθίζει μάλλον, παρά καταπραΰνει τις διεθνείς σχέσεις.

Η διαμάχη μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας για τον υποθαλλάσσιο πλούτο, αναφέρει, αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι για τις άβολες σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, που είναι ήδη τεταμένες, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί πλήρως με την καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του ισλαμικού κράτους.

[kathimerini.com.cy]
5/11/14
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin