Saturday, October 4, 2014

Μπάιντεν: Το φυσικό αέριο λιπαντικό για να δώσουμε τέλος στην αδικία

Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει το «λιπαντικό» για να δώσουμε τέλος στις άδικες συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο από τα τέλη της δεκαετίας του 70’ δήλωσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Απαντώντας σε ερώτηση Ε/κ υποψήφιου Διδάκτωρα (Η ερώτηση και η απάντηση στο 01:22:00 του βίντεο), στα πλαίσια παρουσίασης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι τα πράγματα σε ότι αφορά το κυπριακό αλλάζουν και ότι όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας αντιλαμβάνονται πλέον κατά την άποψη του τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την επίλυση του κυπριακού.


Ο Τζο Μπάιντεν, είπε ότι ο ίδιος είναι αναμειγμένος στο κυπριακό όσο κανείς άλλος στο Κογκρέσο, και ότι ασχολείται με πάθος με το κυπριακό από τότε που υπάρχει η παράνομη κατοχή, σημειώνοντας ότι τα πράγματα αλλάζουν.

«Πριν από λίγο καιρό επέστρεψα από την Κύπρο. Συναντήθηκα με τον Αναστασιάδη και τον Έρογλου», είπε ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας ότι έχουν γίνει τρία σημαντικά πράγματα:
  •     Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλήρως ότι δεν της συμφέρει να διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο.
  •     Ο Ερτογάν έχει έρθει σε ρήξη με αυτούς για τους οποίους η κατοχή έχει σημασία. Και αυτός είναι ο στρατός.
  •     Ο Ερτογάν είναι δεσμευμένος να με δει στην Άγκυρα για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα. Να φτάσουμε σε λύση στην οποία λέει ότι θα συμφωνήσει, ένα Διζωνικό Δικοινοτικό νησί.
Πρόσθεσε ότι κατά την άποψη του, ο Ερτογάν, αν και δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του, άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει σημαντικότατο συμφέρον για την Τουρκία, να εκμεταλλευτεί τα σημαντικά αποθέματα ιδιαίτερα του φυσικού αερίου που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για την Ελλάδα, στην προσπάθεια να σταματήσουμε την Τουρκία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο», τόνισε.

«Αυτό που αρχίζει να συμβαίνει, είναι ότι όταν τα κράτη δεν θα έχουν πλέον συμφέρον προς τη διατήρηση του στάτους κβο στην Κύπρο, όταν η Τουρκία δεν θα έχει πλέον συμφέρον για τη διατήρηση του στάτους κβο, και όταν παρουσιαστούν ευκαιρίες που να μην δίνουν την εντύπωση στα κράτη ότι έχουν συνθηκολογήσει, και όταν η Κύπρος επωφελείται σημαντικά, τα πράγματα αλλάζουν», τόνισε.

Χαρακτήρισε επίσης τον Εspen Barth Eide, ως ένα πολύ καλό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει το λιπαντικό για να δώσουμε τέλος στις πολύ άδικες συνθήκες που επικρατούν από το τέλος της δεκαετίας του 70», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, είπε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε το παρελθόν και τα λάθη που έγιναν, αλλά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ψάχνοντας ένα “win-win situation” που θα οδηγήσει στην έξοδο από την παρούσα κατάσταση.
zannettos@sigmalive.com
http://www.sigmalive.com/news/politics/167336#sthash.V1evegGE.dpuf
4/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
-------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin