Saturday, October 4, 2014

Λετονία: Συνασπισμός κατά του φιλορωσικού κόμματος ώστε να μην κερδίσει τις σημερινές εκλογές

Το κόμμα της σημαντικής ρωσόφωνης μειονότητας, το Αρμονία αναμένεται να έρθει πρώτο με 24% των ψήφων, όμως δεν έχει ελπίδα να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι άλλοι σχηματισμοί θα ενωθούν εναντίον του...

Ανήσυχοι για την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Λετονοί εκλέγουν σήμερα το κοινοβούλιό τους με μια ψηφοφορία που αναμένεται ότι θα διατηρήσει στην εξουσία τον απερχόμενο κεντροδεξιό συνασπισμό. 
Το αποτέλεσμα αυτό αναμένεται από τους αναλυτές, αν και προβλέπουν επίσης ένα καλό αποτέλεσμα για το κόμμα που τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου. 


Δεκατρία κόμματα κατεβάζουν υποψήφιους. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να κλείσουν στις 20:00. 


  • Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της σημαντικής ρωσόφωνης μειονότητας, το Αρμονία, ο αρχηγός του οποίου, ο δήμαρχος της Ρίγας Νιλς Ουσάκοφς, δηλώνει θαυμαστής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται να έρθει πρώτο με 24% των ψήφων. Όμως δεν έχει καμιά ελπίδα να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι άλλοι σχηματισμοί θα ενωθούν εναντίον του. 
Έτσι ο απερχόμενος συνασπισμός υπό το κόμμα Ενότητα της πρωθυπουργού Λαϊμντότα Στραουγιούμα, μιας 63χρονης τεχνοκράτισσας, αναμένεται ότι θα παραμείνει επικεφαλής αυτής της βαλτικής χώρας των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, μέλους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης. 
"Ψήφισα την Ενότητα, θεωρώντας ότι είναι ένα μικρότερο κακό. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τους έχω εμπιστοσύνη περισσότερο απ΄ ό,τι στους άλλους", δήλωσε ο 25χρονος Μάρις Σκράστινς αφού έριξε την ψήφο του σε εκλογικό τμήμα του Γιούγκλα, βόρειου προαστίου της Ρίγας. 

Όμως ο Λεονίντς, ένας συνταξιούχος μηχανικός, προτιμά την Αρμονία. "Παρακολούθησα τις συζητήσεις και διαπίσωσα πως ο Ουσάκοφς ήταν ο καλύτερος. Δεν πιστεύω ότι θα αφήνει να του υπαγορεύει ο Πούτιν τι θα κάνει". 

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων SKDS, ο τετρακομματικός συνασπισμός ενδέχεται να κερδίσει 61 έδρες, δηλαδή πέντε λιγότερες απ΄ όσες έχει σήμερα, σε μια 100μελή βουλή.

Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη με φόντο φόβους οι οποίοι εκδηλώθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπου οι αυτονομιστές υποστηρίζονται από τη Μόσχα. 

Καθώς υποψιάζονται το Κρεμλίνο ότι θέλει να αποκαταστήσει την εξουσία του στη ζώνη της πρώην ΕΣΣΔ, οι κάτοικοι της Βαλτικής φοβούνται την αποσταθεροποίηση των μικρών κρατών τους, δύο από τα οποία, η Λετονία και η Εσθονία, έχουν σημαντικές ρωσόφωνες μειονότητες.


  • Ωστόσο οι ρωσόφωνοι, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι τρέφουν υπερβολική συμπάθεια για τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. 
"Ζούμε εδώ, πληρώνουμε φόρους, μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας. Είμαστε περισσότερο πιστοί απ΄ όλους αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά" (περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι), εξηγεί η Μαρίνα Σοκόλοβα, εκπρόσωπος της πόλης του Ρέζνεκε, η οποία διοικείται από την Αρμονία και ο μισός πληθυσμός της είναι ρωσόφωνος. 
[protothema.gr]
4/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Latvians seen re-electing center right as Russia overshadows poll...

    Latvia's center government looks set to be re-elected in a general election on Saturday after taking a hard line over the actions of neighbors and former ruler Russia in Ukraine.

    Years of austerity after the financial crisis have dented the coalition government's popularity.

    But the conflict in Ukraine has shifted focus from the economy to security in a country where ethnic Russians make up almost 21 percent of voters and Concord, a pro-Russia opposition party, is the biggest in parliament.

    Fears over Russia's intentions in the Baltic region are often voiced by citizens, some of whom have painful memories of Russian rule.

    "This election is different because of what is going on in Ukraine," Prime Minister Laimdota Straujuma said as she cast her vote in a school in Jaunmarupe, a residential suburb of Latvia's capital Riga.

    "The situation is escalating there again and people are worried what will happen because we have a border with Russia."

    Straujuma has boosted defense spending and joined Baltic neighbors Estonia and Lithuania in pressing for a bigger NATO presence in the region.................Reuters.......http://www.todayonline.com/world/latvians-seen-re-electing-center-right-russia-overshadows-poll?singlepage=true
    4/10/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin