Wednesday, October 29, 2014

Πυρετός διαβουλεύσεων Λευκωσίας - Τελ - Αβίβ . ( Έρχεται ο Λίμπερμαν - Πάει στο Τελ - Αβιβ ο Αναστασιάδης)

Η πολιτική της Κυβέρνησης για την περιοχή είναι η δημιουργία πλέγματος συμμαχίας με το σύνολο των χωρών του Κόλπου και των χωρών που γειτνιάζουν με την Ανατολική Μεσόγειο. Πυρετός διαβουλεύσεων Λευκωσίας - Τελ - Αβίβ βρίσκεται στο προσκήνιο. Στις 5 - 6 Νοεμβρίου θα φθάσει στο νησί ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άρβινγντορ Λίμπερμαν ώστε να προετοιμασει το έδαφος για το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στο Τελ - Αβίβ.

Η προσεχής συνάντηση κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στο Κάιρο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κρίνεται ως σημαντικής σπουδαιότητας γιατί δημιουργεί προοπτικές εμβάθυνσης της ήδη άριστης συνεργασίας των τριών χωρών σε όλα τα θέματα, ασφάλειας, υδρογονανθράκων, τουρισμού, γεωργίας κ. α.

Όλα τα θέματα θα βρίσκονται προς συζήτηση στο τραπέζι των συνομιλιών συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχομένου ένα ποσοστό του κυπριακού φυσικού αερίου από το Αφροδίτη να διοχετευτεί σε τερματικό της Αιγύπτου.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ εντός των επόμενων εβδομάδων.  Στην Κύπρο θα φθάσει 5 – 6 Νοεμβρίου και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν .

Εντός Νοεμβρίου αναμένεται να έρθει στην Κύπρο ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι.

Στις 27 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μπαχρέιν.

Οι συμμαχίες
Η ε/κ πλευρά θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόνο όταν υπάρξει αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και τερματισμός των παράνομων ενεργειών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες της για το θέμα και έχει νομικά όπλα στη διάθεσή της για τα οποία επιφυλάσσεται.

Όσον αφορά την πρόσφατη συνάντηση στο πλαίσιο δείπνου του Προέδρου της  Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτή ήταν εξαιρετικά δημιουργική και δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού το πιο φιλικά προσκείμενο κράτος μέλος της ΕΕ έναντι της Ρωσίας είναι η Κύπρος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε τηλεφωνική συνομιλία του εντός της εβδομάδας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μεταβαίνει στην Τουρκία κοντά στις 20 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να στείλει σαφές μήνυμα ότι οι παρεμβάσεις του κ. Μπάιντεν προς την Τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ισχυρές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, αναμένεται να συγκληθεί σύνοδος αρχηγών των κομμάτων στην παρουσία του κ. Σαμαρά. Είναι επίσης πιθανόν ο ίδιος να προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, όσον αφορά την επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής εντός της ΑΟΖ της Δημοκρατίας σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με άλλα φιλικά κράτη της περιοχής.

[kathimerini.com.cy]
29/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin