Wednesday, March 19, 2014

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Η περιοχή της Κριμαίας υπάγεται στην αρμοδιότητα του ελληνικού Γενικού Προξενείου της Οδησσού"

Απόσπασμα από συνέντευξη Τύπου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου (ΥΠΕΞ, 19.03.2014):

.......Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Η ερώτησή μου αφορά την Ουκρανία. Έχουμε στην Κριμαία, την οποία δεν αναγνωρίζουμε, ως μέλος της Ρωσίας, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ομογενείς. Σε περίπτωση που αυτοί οι ομογενείς θελήσουν να έρθουν το καλοκαίρι για διακοπές και χρειαστεί να πάρουν θεώρηση, από πού θα πάρουν και με τι διαβατήρια;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν φτάσαμε ακόμη εκεί. Εμείς θέλουμε να λυθεί η κρίση στην Κριμαία και γενικότερα να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό με πολιτικοδιπλωματικά μέσα.


Όπως γνωρίζετε, επισκέφθηκα τη Μαριούπολη, αυτό ήταν μια ενέργεια συμβολικής, ηθικής και πολιτικής στήριξης του ελληνισμού της Ουκρανίας. 

  • Έχουμε εγκατεστημένο στη Μαριούπολη Γενικό Προξενείο. Είμαστε η μόνη χώρα που έχει Προξενείο με έδρα τη Μαριούπολη. Ορισμένες άλλες χώρες έχουν Προξενεία με έδρα το Ντονιέσκ.
  • Η δε περιοχή της Κριμαίας υπάγεται στην αρμοδιότητα του ελληνικού Γενικού Προξενείου της Οδησσού που την ασκεί απολύτως. 
  • Υπάρχουν κι άλλες χώρες που έχουν εγκατεστημένο Γενικό Προξενείο στην Οδησσό με αρμοδιότητα και τη Χερσόνησο της Κριμαίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφραστεί, όπως και η διεθνής κοινότητα, στο ζήτημα του δημοψηφίσματος και του στάτους της Κριμαίας. Η ελληνική θέση είναι ταυτόσημη με την ευρωπαϊκή. Η θέση αυτή βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, σε δυο πυλώνες, οι οποίοι είναι πάρα πολύ σημαντικοί για εμάς, για την πολιτική μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για την πολιτική μας στο Κυπριακό, που είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των υφισταμένων συνόρων.

Ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων είναι η βάση της συνεργασίας και της ειρήνης στην Ευρώπη από το 1975, από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που ήταν το προκαταρκτικό στάδιο του σημερινού Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Οι αναθεωρητικές πολιτικές όπου έχουν εφαρμοστεί, έχουν πολλαπλασιάσει τα προβλήματα. Θέλουμε, λοιπόν, μια λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Μια λύση, η οποία να είναι διπλωματική και πολιτική, με πολύ μεγάλη προσοχή, με μετριοπάθεια, επί τη βάση αρχών που πρέπει, πάντα, να τις υπηρετούμε.

Και όπως είχα την ευκαιρία να πω, χθες, στις Βρυξέλλες, το ύπατο κριτήριό μας είναι να διαμορφώνεται και να διαφυλάσσεται ένα πολιτικο-διπλωματικό κεφάλαιο ελληνικό, ως παράγοντας εθνικής ισχύος σε σχέση με τα μεγάλα κρίσιμα θέματά μας.

Άρα, τοποθετούμαστε στα μεγάλα διεθνή ζητήματα και στα μεγάλα περιφερειακά ζητήματα, με βάση αρχές, με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά έχοντας, πάντα, κατά νου και τί επίπτωση έχει αυτό στα εθνικά μας θέματα. Δηλαδή πότε ενισχύεται και πότε αποδυναμώνεται η θέση μας σε σχέση με το Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στις σχέσεις μας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, γιατί η Ελλάδα πρέπει να λειτουργεί και λειτουργεί πάντα, ως παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας. Λειτουργούμε πάντα με μετριοπάθεια, προτάσσουμε, πάντα, τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα. Θέλουμε ό,τι κάνουμε να εντάσσεται σε μια στρατηγική. Όταν αποφασίζεται ένα βήμα, να γνωρίζουμε ποιο είναι το επόμενο και το μεθεπόμενο, αλλά, βεβαίως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την παράμετρο των δικών μας εθνικών προτεραιοτήτων.

Υπάρχει μια ισορροπημένη, έντιμη, σταθερή στάση, την οποία πρέπει να έχουμε κατά νου και όταν ασκούμε πολιτική και όταν σχολιάζουμε την πολιτική. Και αυτό πρέπει να το καταλαβαίνει και ο Έλληνας πολίτης, στο όνομα του οποίου ασκείται η πολιτική αυτή.

Είχα την ευκαιρία, χθες, να συνομιλήσω, με δική του πρωτοβουλία, με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος με ενημέρωσε για την ανθρωπιστική αποστολή που αναπτύσσει ο ΟΗΕ στην Ανατολική Ουκρανία.

  • Η Ελλάδα μετέχει στην αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία είναι σύνθετη αποστολή, δηλαδή έχει και στρατιωτικούς παρατηρητές στην Ανατολική Ουκρανία και θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και στην αμιγώς πολιτική αποστολή του ΟΗΕ, που γίνεται με πρωτοβουλία της Υπάτης Αρμοστού που είναι αρμόδια για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχουμε το προξενείο της Μαριούπολης, το οποίο θα τεθεί κι αυτό στην διάθεση του ΟΗΕ εάν χρειαστεί. Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας με ευχαρίστησε από την άποψη αυτή. Του εξήγησα ότι εμείς έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την προστασία των, ελληνικής καταγωγής, πολιτών και για την προστασία, φυσικά, όλων των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων και κοινοτήτων που υπάρχουν στην Ουκρανία..............................
ολόκληρη η συνέντευξη στο...............http://www.mfa.gr

19/3/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin