Wednesday, March 19, 2014

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους έξι ΥΠΕΞ των Δυτικών Βαλκανίων, έχει προγραμματισθεί για τις 8 Μαΐου. -ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Απόσπασμα από συνέντευξη Τύπου Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου (ΥΠΕΞ, 19.03.2014): 

........S. RISTOVSKA: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κανένα νέο, κάτι συγκεκριμένο για τη συνάντηση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους Υπουργούς των Δυτικών Βαλκανίων και μια διευκρίνιση θέλω: 

Ποιο θα είναι το θέμα της συνάντησης του συνεδρίου; Θα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ή θα είναι θέματα ενέργειας, μεταφοράς και τηλεπικοινωνιών;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους έξι Υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, έχει προγραμματισθεί για τις 8 Μαΐου. Ως εκ τούτου, θα σταλεί η πρόσκληση προς τους ομολόγους μου.

Πριν και μετά τη συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις με το Ρουμάνο και το Βούλγαρο ομόλογό μου, τις οποίες είχαμε εξαγγείλει κατά τις εδώ επισκέψεις τους, γιατί η Βουλγαρία ασκεί την περίοδο αυτή την Προεδρία στον ΟΣΕΠ και η Ρουμανία στη Διαδικασία Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα θέματα είναι δύο: Το πρώτο θέμα, στο οποίο έχει κληθεί να μετάσχει και ο αρμόδιος Επίτροπος, ο κ. Fule είναι η αξιολόγηση της «ατζέντας της Θεσσαλονίκη», έντεκα χρόνια μετά την εξαγγελία της, από το 2003 στο 2014, το δε δεύτερο θέμα, στην απογευματινή συνεδρίαση, θα είναι οι διασυνδέσεις, οι ενεργειακές, και τα δίκτυα μεταφορών, ως στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής. Και εκεί θα παρακαλέσουμε να έρθουν και οι αρμόδιοι Επίτροποι, ώστε να διευκολυνθεί η συζήτηση.

Παράλληλα, θα καλέσουμε στελέχη των αρμοδίων Υπουργείων των χωρών που μετέχουν στη συνάντηση και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και θα οργανώσουμε ένα παράλληλο εργαστήριο, ένα workshop, στο οποίο θα ακουστούν και απόψεις πέραν των απόψεων των Υπουργών Εξωτερικών.

M. POPOVIC: Κύριε Υπουργέ, την 1η Απριλίου συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που υπέγραψαν τα Σκόπια με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης. Μέχρι τώρα έπρεπε να έχει λήξει, δηλαδή την 1η Απριλίου να τελειώσει αυτή η συμφωνία. Αλλά εμείς, ακόμα δεν έχουμε μπει στη δεύτερη φάση.

Νομίζω ότι στα Σκόπια σας ζήτησαν μια βοήθεια σε αυτό το θέμα και θέλω να σας ρωτήσω αν, ως Προεδρία, σκέφτεστε να βοηθήσετε, να δώσετε ας πούμε το πράσινο φως, για να μπούμε στη δεύτερη φάση αυτής της συμφωνίας. Ευχαριστώ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η δεύτερη φάση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, είναι, στην ουσία, η ανταπόκριση στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ο σεβασμός των όσων έχει πει το Συμβούλιο στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2013. Στην πραγματικότητα επαναδιατυπώνεται το ίδιο ζήτημα με διαφορετικά λόγια. Θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε αυτά και στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης. Τώρα το ζήτημα είναι ότι στη γειτονική μας χώρα, στην ΠΓΔΜ, επικρατεί κλίμα προεκλογικής περιόδου, σεβόμαστε τις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες, άρα πρέπει να δούμε πώς θα εκφραστεί και ο λαός........................ολόκληρη η συνέντευξη στο...............http://www.mfa.gr

19/3/14
--
-
Related:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin