Wednesday, February 12, 2014

Θα πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης;

Εκτενείς είναι οι αναφορές του ευρωπαϊκού τύπου στην επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Σχολιάζεται επίσης η επίσκεψη Ολάντ στις ΗΠΑ αλλά και το ελβετικό δημοψήφισμα. 

«Κύπρος: Θα πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης;», είναι ο τίτλος άρθρου στην αυστριακή Die Presse που αναφέρεται στην επανέναρξη των συνομιλιών στη Μεγαλόνησο. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή αλλά και 10 χρόνια μετά το δημοψήφισμα, «υπάρχει πλέον νέα ελπίδα. Οι ηγέτες των δυο πληθυσμιακών ομάδων, ο ελληνοκύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Ντερβίς Έρογλου, επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, ξεκίνησαν την Τρίτη μια νέα προσπάθεια για την ενότητα του νησιού».


«Υπάρχει λόγος αισιοδοξίας»


«(…) Όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, Έλληνες και Τούρκοι θα τοποθετηθούν σε χωριστά δημοψηφίσματα επί του σχεδίου. Με δεδομένες τις πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες του παρελθόντος, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η νέα πρωτοβουλία συναντά μεγάλη επιφυλακτικότητα.
  •  Έτσι ο Αναστασιάδης δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό, επειδή ορισμένα ελληνοκυπριακά κόμματα απορρίπτουν το κοινό ανακοινωθέν ως φιλοτουρκικό. Υπάρχει όμως και λόγος αισιοδοξίας. 
Οι οικονομικές κρίσεις σε Κύπρο και Ελλάδα έφεραν στο προσκήνιο τα οφέλη μιας επανένωσης. Μέχρι σήμερα η Κύπρος, που είναι μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να έχει εμπορικές σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία. Επιπλέον σε μια ενωμένη Κύπρο θα ήταν πιο εύκολη από ότι σήμερα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί. Η Τουρκία ενδιαφέρεται επίσης για μια λύση καθώς αυτό θα παραμέριζε τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ».
Στο ίδιος μήκος κύματος και η γερμανική Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που παρατηρεί: «Ο νότος βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση και εξαρτάται εδώ και έναν χρόνο από τις χώρες της ευρωζώνης. Η κρίση εντείνει τις πιέσεις για την εξεύρεση λύσης. Αλλά και η κοινή επιθυμία για αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου δίνει μια νέα δυναμική στη διαδικασία της επανένωσης που έχει παγώσει από το 2012»........
 Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle
12/2/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

  1. ΠτΔ: "H μή λύση θα έχει σοβαρές συνέπειες"....

    Η Κοινή Διακήρυξη δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού αλλά θέτει τις βασικές αρχές και το πλαίσιο στο οποία θα κινηθούμε για αναζήτηση λύσης, τόνισε στην εναρκτήρια δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας την πολιτική ηγεσία να ενώσει τις δυνάμεις της για αυτά που ακολουθούν.

    «Δεν θα αποδεχόμουν την έναρξη ενός νέου κύκλου συνομιλιών εάν δεν ικανοποιούντο βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη μορφή του υπό μετεξέλιξη κράτους», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

    Παρουσιάζοντας τις πρόνοιες του κοινού ανακοινωθέντος, είπε ότι στόχος είναι η ενημέρωση, αλλά και η «αποκατάσταση της αληθείας» για όσα αφορούν το κοινό ανακοινωθέν, «με βάση τα πραγματικά γεγονότα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις επανέναρξης ενός κύκλου συνομιλιών».

    Αναφέρθηκε σε «μια συστηματική προσπάθεια παρερμηνείας ή αμφισβήτησης» τις τελευταίες ημέρες για το ακριβές περιεχόμενο των προνοιών για τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια.

    Έκκληση για ένωση δυνάμεων

    Έκανε παράλληλα έκκληση για ένωση δυνάμεων στο εσωτερικό, ενώ είπε ότι σέβεται πλήρως τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν πολιτικά κόμματα, αναγνωρίζοντας παράλληλα «τη συμβολή των διαφωνούντων», μεταξύ άλλων, στην προετοιμασία του κοινού ανακοινωθέντος. «Εκείνο που με λυπεί δεν είναι η όποια διαφωνία, αλλά οι επαναλήψεις αναφορών που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος, αλλά ενδεχόμενα με πολιτικές επιλογές που δεν συμφωνούν με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης» σημείωσε................... http://www.sigmalive.com/news/kypriako/100609#sthash.gvbSmj3m.dpuf
    12/2/14

    ReplyDelete
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Δεν θα αποδεχόμουν έναρξη συνομιλιών αν δεν ικανοποιούνταν βασικές αρχές» (Ολόκληρη η ομιλία) ....

    «Δεν θα αποδεχόμουν την έναρξη ενός νέου κύκλου συνομιλιών εάν δεν ικανοποιούντο βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη μορφή του υπό μετεξέλιξη κράτους», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρουσίασε τις πρόνοιες του κοινού ανακοινωθέντος, είπε ότι στόχος είναι η ενημέρωση, αλλά και η «αποκατάσταση της αληθείας» για όσα αφορούν το κοινό ανακοινωθέν, «με βάση τα πραγματικά γεγονότα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις επανέναρξης ενός κύκλου συνομιλιών».

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε «μια συστηματική προσπάθεια παρερμηνείας ή αμφισβήτησης» τις τελευταίες ημέρες για το ακριβές περιεχόμενο των προνοιών για τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια.

    Έκανε παράλληλα έκκληση για ένωση δυνάμεων στο εσωτερικό, ενώ είπε ότι σέβεται πλήρως τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν πολιτικά κόμματα, αναγνωρίζοντας παράλληλα «τη συμβολή των διαφωνούντων», μεταξύ άλλων, στην προετοιμασία του κοινού ανακοινωθέντος.

    «Εκείνο που με λυπεί δεν είναι η όποια διαφωνία, αλλά οι επαναλήψεις αναφορών που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος, αλλά ενδεχόμενα με πολιτικές επιλογές που δεν συμφωνούν με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης» σημείωσε...................... http://www.onlycy.com/442431
    12/2/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin