Wednesday, January 15, 2014

Ιστορική η υπογραφή συμφωνίας Κύπρου – ΗΒ για τις Βάσεις. -Νίκος Αναστασιάδης

Ιστορική, χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία αφορά τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

Εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την υπογραφείσα σήμερα συμφωνία, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ότι η «Συμφωνία αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις Βάσεις, εφόσον ύστερα από 53 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πετυχαίνει μια γενικευμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων».


Οι διαπραγματεύσεις, είπε, άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία μετά από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων.

Μεταξύ άλλων, είπε, η συμφωνία επιτρέπει την ένταξη ενός μεγάλου μέρους του εδάφους των Βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα, είπε, το 78% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών εντάσσεται στην πιο πάνω ρύθμιση.

Διασφαλίζει, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίων στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της ΚΔ για την ανάπτυξη των περιουσίων τους εντός των ορίων των ΒΒ».

Αίρει επίσης, «όλους τους ισχύοντες περιορισμούς αναφορικά με τους δικαιούχους για την απόκτηση και την ανάπτυξη ακινήτων εντός των Βρετανικών Βάσεων, ούτως ώστε να εφαρμόζονται και στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων τα ισχύοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιών από πολίτες Ευρωπαϊκών και άλλων τρίτων χωρών».

Ευθυγραμμίζει την κατάσταση στις Βρετανικές Βάσεις, σημείωσε, σε σχέση με το τι ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ομαλοποιεί τη ζωή των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων.

Επίσης, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων, με όλες τις συνεπακόλουθες θετικές συνέπειες για την ευημερία των κατοίκων των κοινοτήτων, και βοηθά στη γενικότερη ώθηση της Κυπριακής οικονομίας.

Παράλληλα επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της πλευράς μας ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς και διασφαλίζει γενικότερα τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.

Επιπλέον, η Συμφωνία φέρνει πλέον ένα νέο αέρα αισιοδοξίας για τους κατοίκους των Βρετανικών Βάσεων και όσους έχουν περιουσίες στις Βάσεις, καθώς ανοίγει τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμης των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας που είχα εξαγγείλει στις 19 Απριλίου 2013 και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την επίτευξη συμφωνίας με τους Βρετανούς για τη μη-στρατιωτική ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις.

Ο Πρόεδρος σημειώνει ότι έχει ήδη δώσει οδηγίες και την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί θα συγκληθεί σύσκεψη υπό την προεδρία μου στην παρουσία των αρμόδιων Υπουργών, Έπαρχων, εκπροσώπων των κοινοτήτων που έχουν περιουσία μέσα στα όρια των Βρετανικών Βάσεων, Προέδρων και Μελών των αρμοδίων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, βουλευτών των επαρχιών Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λάρνακας όπου βρίσκονται οι Βρετανικές Βάσεις, καθώς και εκπροσώπων οργανωμένων συνόλων και φορέων για παρουσίαση και ανάλυση της Συμφωνίας.

Είδηση 12:35 Συμφωνία αποδέσμευσης γης στην περιοχή των βάσεων υπέγραψαν Κασουλίδης-Χέιγκ

Συμφωνία αποδέσμευσης γης που δημιουργεί δυνατότητα πολεοδομικής ανάπτυξης σε έκταση 198 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός των βρετανικών βάσεων υπογράφηκε το πρωί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Γουίλιαμ Χέιγκ στο Carlton House, επίσημη κατοικία του Βρετανού υπουργού, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη. Κατά την υπογραφή ο κ. Χέιγκ σχολίασε ότι η συμφωνία είναι προϊόν πολλής δουλειάς.

 • Η δυνατότητα ανάπτυξης της γης από τους ιδιοκτήτες της αφορά 15 κοινότητες, πέντε στα Κοκκινοχώρια και δέκα στη Λεμεσό, που αντιστοιχούν στο 78% της συνολικής έκτασης των βρετανικών βάσεων.

Προαναγγέλλοντας τη συμφωνία το βράδυ της Τρίτης σε συνάντηση με τη Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι επηρεάζονται θετικά χιλιάδες κόσμου, καθώς και ότι πρόκειται για κίνηση που δίνει άλλη διάσταση στην προοπτική οικονομικής ανάκαμψης.
http://www.onlycy.com/432462

15/1/14

1 comment :

 1. Απευλευθερώνεται γη στις Βάσεις - Τι προβλέπει η συμφωνία .....

  Λονδίνο: Ιστορική συμφωνία για απελευθέρωση και πολεοδομική ανάπτυξη 198 τετραγωνικών χιλιομέτρων ακίνητης περιουσίας, που βρίσκεται στις Βρετανικές Βάσεις, υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο από τους υπουργούς Εξωτερικών Βρετανίας και Κύπρου, Ουίλιαμ Χέιγκ και Ιωάννης Κασουλίδης.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αφορά τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

  Η Συμφωνία αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις Βάσεις, εφόσον ύστερα από 53 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πετυχαίνει μια γενικευμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

  Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία μετά από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων.

  Η συμφωνία ........- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/180221/apevleftheronetai-gi-stis-vretanikes-vaseis-ti-provlepei-i-symfonia#sthash.5rv4u7vJ.dpuf
  15/1/14

  ReplyDelete

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin