Wednesday, December 11, 2013

«Όχι» από Έρογλου στο κοινό ανακοινωθέν. Όλα τα θέματα θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων

Σε αδιέξοδο – τουλάχιστον για την ώρα- οδηγεί τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η απόρριψη από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη του προσχεδίου συμφωνίας για κοινό ανακοινωθέν που είχε υποβάλλει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Όπως ενημέρωσε τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ, ο Ντερβίς Έρογλου δεν αποδέχεται την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο πως το κοινό ανακοινωθέν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια ο κ. Ντάουνερ είχε συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε αλλαγές στο προσχέδιο, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Έγκυρη ελληνοκυπριακή πηγή, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τη διαβούλευση για τη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο θα βασιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Η ίδια πηγή ανέφερε, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επανεκτιμήσει τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσει για τους περαιτέρω χειρισμούς, μόλις επιστρέψει από την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο Ν. Αναστασιάδης. 

Ο Ντερβίς Ερογλου σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ», δεν δείχνει διατεθειμένος να συμβιβαστεί στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο θα καταγράφεται η βάση πάνω στην οποία θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις και επαναλαμβάνει ότι όλα τα θέματα θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα οποία αναφέρεται ότι η επιδιωκόμενη λύση είναι αυτή της δημιουργίας μια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία διεθνή εκπροσώπηση, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
enet.gr
11/12/13
-----
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin