Wednesday, December 4, 2013

Η Ιταλία καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις με το «Barbaros»

Λευκωσία: Στο πλευρό της Κύπρου για να σταματήσουν όλες οι προκλήσεις στην περιοχή στέκεται η Ιταλία, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μάριο Μάουρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η καλύτερη οδός είναι αυτή του διαλόγου και της εποικοδομητικής προσέγγισης.

Ο κ. Μάουρο, είχε κληθεί να σχολιάσει την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκέφους «Barbaros Hayrettin Paşa» στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΑΟΖ, EEZ), κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον υπουργό Άμυνας, Φώτη Φωτίου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Λευκωσία.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό συζητήσαμε το θέμα και επαναβεβαίωσα την πεποίθησή μου: Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να σταματήσουν όλες οι προκλήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «είναι καθαρό ότι πρέπει να αποφασίσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε και ο καλύτερος τρόπος είναι ο διάλογος και η εποικοδομητική προσέγγιση». Αλλά, ανέφερε, «ακριβώς επειδή είμαστε φίλοι θα σταθούμε μαζί και θα αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις».

Ο κ. Φωτίου συμφώνησε με τον Ιταλό ομόλογό του και πρόσθεσε ότι «φυσικά ενεργούμε στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού μας και στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και αυτό είναι ξεκάθαρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Συνέχισε λέγοντας ότι «επιθυμούμε σταθερότητα στην περιοχή, επιθυμούμε ασφάλεια στην περιοχή, αλλά η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να είναι δεδομένη για την Ευρώπη».

Το διεθνές δίκαιο, είπε ο κ. Φωτίου, «αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας και η πρόθεσή μας είναι να μην εμπλακούμε σ’ αυτό το Τουρκικό παιχνίδι». Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε, «τις δραστηριότητές μας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας όπως σχεδιάζουμε».

Φωτίου και Μάουρο συζήτησαν για τη ασφάλεια της Μεσογείου

Στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν οι δύο υπουργοί βρέθηκαν η ασφάλεια της Μεσογείου και ζητήματα ως προς την υλοποίηση των προνοιών που άπτονται της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου-Ιταλίας, που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο στην Ιταλία.

Ο Φώτης Φωτίου σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι «στη βάση της (σσ Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου-Ιταλίας) θα υλοποιηθούν κοινά προγράμματα  μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας στον τομέα άμυνας και ασφάλειας».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής, έτσι ώστε να προστατευθεί ο πλούτος της περιοχής. Πρέπει, είπε, «να αποτελεί μέρος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν». Πρόσθεσε, ότι ο Ιταλός υπουργός «μου είπε ότι είμαστε δύο χώρες της ΕΕ και ότι πρέπει να αποφασίσουμε το πεπρωμένο μας μαζί. Συμφωνώ μ’ αυτή τη δήλωση».

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας, λέγοντας ότι «θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη μιας συντονισμένης πολιτικο-στρατιωτικής προσέγγισης στο θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, για την αντιμετώπιση απειλών, κινδύνων και τρωτών σημείων, με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ».

Υπάρχει, λοιπόν, σημείωσε, «η ανάγκη υιοθέτησης μιας ολιστικής και σφαιρικής προσέγγισης για αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας».

Ο κ. Φωτίου συνέχισε λέγοντας ότι «μετά τον εντοπισμό των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, διανοίγονται τομείς συνεργασίας των δύο χωρών και στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή του ιταλικού πετρελαϊκού ομίλου ΕΝΙ σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνα και εξόρυξη του φυσικού αερίου, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου-Ιταλίας».

Ταυτόχρονα, ανέφερε, «καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Ως προς αυτό είπε ότι υπάρχει απόφαση για κοινή Επιτροπή μεταξύ των δυο Υπουργείων προκειμένου να υποβάλει εισηγήσεις ως προς την αναγνώριση πεδίων συνεργασίας στους τομείς ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας.

Ο υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε επίσης τον κ. Μάουρο για τη στήριξη της Ιταλίας στην απόφαση της Κύπρου για υποβολή αίτησης συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για το Κυπριακό και την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «Mare Nostrum» της Ιταλίας εναντίον της λαθρομετανάστευσης, για την οποία τον ενημέρωσε ο κ. Μάουρο, είπε ότι έχει σχέση «με την αποτελεσματική από εδώ και μπρος υποστήριξη της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση και η εμπορία ανθρώπων». Συμφωνήσαμε, πρόσθεσε, «ότι θα υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία ως Κύπρος».

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για «την εξαιρετική εργασία του στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών», γιατί, όπως είπε, «χρειάζεται αυτή τη στιγμή να κατανοήσουμε ακούγοντας την φωνή χωρών όπως η Κύπρος τί σημαίνει το να σταθούμε μαζί για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο κ. Μάουρο είπε ότι πριν από 25 χρόνια οι Ιταλοί φοβούνταν τα προβλήματα που συνδέονταν με την ανατολική Ευρώπη, κάτι που άλλαξε άρδην μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου.

«Σήμερα πρέπει να αναλογιστούμε ότι τα προβλήματα της αστάθειας και η περιοχή της αστάθειας είναι στην νότιο περιοχή της Μεσογείου», σημείωσε, προσθέτοντας «γι` αυτό βρίσκομαι εδώ: Πρέπει να ενισχύσουμε την δυνατότητα συνεργασίας μας».

«Είναι γραφτό μας», ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, να καταβάλουμε «όλες τις δυνατές προσπάθειες, νοουμένου ότι το μέλλον της περιοχής της Μεσογείου και το μέλλον της Ευρώπης συνδέονται με την δυνατότητά μας να θέσουμε ένα τέλος στην αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή».

Παραδέχθηκε ότι «έχουμε πολλά να κάνουμε», σημειώνοντας ωστόσο ότι «εφαρμόζουμε την συμφωνία μας στον τομέα της Άμυνας γιατί γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να υλοποιήσουμε την Ευρώπη είναι η αλληλεγγύη».

Ο Ιταλός υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρώπη είναι για μας μοντέλο αλληλεγγύης και πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, εμείς οι χώρες της Μεσογείου, με τρόπο που να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τις καλύτερες δυνατές προοπτικές όσον αφορά το Ευρωπαϊκό πολιτικό οικοδόμημα.

Ανέφερε ακόμη ότι τον τιμά και τον κάνει περήφανο ότι θεωρείται φίλος της Κύπρου, προσθέτοντας την ίδια στιγμή ότι είναι «πεπεισμένος πως το μέλλον αυτής της φιλίας συνδέεται έντονα με το κουράγιο μας και την ικανότητά μας να επενδύσουμε στην ειρήνη και την ασφάλεια των λαών μας».

Ο κ. Μάουρο αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έλαβε η Ιταλία αμέσως μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα, υπό τη μορφή της επιχείρησης «Mare Nostrum», η οποία έχει το διττό στόχο της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και της αντιμετώπισης των τρομοκρατικών οργανώσεων που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων στην περιοχή.

«Θεωρούμε ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο ιταλικό αλλά ευρωπαϊκό», είπε, προσθέτοντας ότι «γι` αυτό το λόγο ζητούμε όπως η ΕΕ μελετήσει την πιθανότητα αύξησης της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλεται στην Μεσογειακή περιοχή, η οποία κατά την άποψή μου μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε βασικό θέμα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ευχαρίστησε τέλος τον κ. Φωτίου για την υποστήριξή του στο τελευταίο Συμβούλιο της ΕΕ στο Βίλνιους.

Πηγή: philenews
4/12/13
--
-

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin