Wednesday, December 4, 2013

Πιο Κοντά Τουρκία με Κούρδους Ιράκ

Νέα γεωπολιτικά δεδομένα δημιουργεί η προσέγγιση Αγκυρας και ιρακινού Κουρδιστάν, με στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση της Τουρκίας από τις παραδοσιακές της αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη Ρωσία και το Ιράν. Ομως, το τουρκικό διπλωματικό άνοιγμα και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας τη Δευτέρα στο Κουρδιστάν προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον, που βλέπει σε αυτά την πραγμάτωση της πάγιας κουρδικής φιλοδοξίας για ανεξάρτητο κράτος στο βόρειο Ιράκ, με πρωτεύουσα το Αρμπίλ και τη διάλυση του εύθραυστου πολιτικού οικοδομήματος στο σύγχρονο Ιράκ.

ην ελπίδα της ότι Βαγδάτη και Ιρακινό Κουρδιστάν θα επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από τις εξαγωγές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εξέφρασε χθες η Αγκυρα, διά στόματος του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. 


Το σχόλιο του κ. Γιλντίζ γίνεται δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού στο Αρμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες. Παρότι οι δύο πλευρές δεν αποκάλυψαν το περιεχόμενο των συμφωνιών, ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί, επισκεπτόμενος την Αγκυρα τον περασμένο μήνα είχε αναγγείλει την κατασκευή νέου πετρελαιαγωγού προς την Τουρκία, προκαλώντας την οργή της Βαγδάτης.

  • Το ιρακινό Σύνταγμα ορίζει ότι τα έσοδα από τον ορυκτό πλούτο του Ιράκ θα μοιράζονται όλες οι περιοχές της χώρας. Αγκυρα και Αρμπίλ επιμένουν, όμως, ότι οι διμερείς συμφωνίες τους δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα.
Την αντίθεσή της έχει εκφράσει και η Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ πρέπει να εξασφαλίζουν την ομόφωνη έγκριση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.
Σε χθεσινό τους άρθρο, οι «Tάιμς της Νέας Υόρκης» επισημαίνουν, όμως, τις ανησυχίες Αμερικανών διπλωματών στη Βαγδάτη, που υπογραμμίζουν ότι οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία μπορεί να δώσουν τη χαριστική βολή στην ενότητα του ιρακινού κράτους.
  • Οι Κούρδοι προμηθεύουν ήδη την Τουρκία με πετρέλαιο, χάρη σε αγωγό προς τα μεσογειακά παράλια, ενώ οι συζητήσεις στο Αρμπίλ φέρονται να αφορούσαν την κατασκευή δεύτερου αγωγού, μεγαλύτερης χωρητικότητας.
  • Παρά τις δεσμεύσεις Κούρδων και Τούρκων ότι η Βαγδάτη θα εξασφαλίσει το μερίδιό της στο ακέραιο, Ιρακινοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι κάθε τέτοια συμφωνία είναι αντισυνταγματική.
Οι συμφωνίες αυτές με την Τουρκία αποτελούν, στα μάτια της Βαγδάτης και της Ουάσιγκτον, μέρος μακροπρόθεσμης στρατηγικής των Κούρδων του Ιράκ, με στόχο την ανεξαρτησία τους.

Ανοιγμα στο αντάρτικο Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα -αντιμέτωπη με όξυνση στις σχέσεις της με τους δύο παραδοσιακούς της ενεργειακούς προμηθευτές, τη Ρωσία και το Ιράν- πραγματοποιεί άνοιγμα προς το ένοπλο κουρδικό ανάρτικο στο έδαφός της. Αναλυτές εκτιμούν, άλλωστε, ότι η ενεργειακή αυτονομία που θα προκύψει χάρη σε ένα φιλικό Ιρακινό Κουρδιστάν έχει για την Αγκυρα πολύ μεγαλύτερη αξία από τη συντήρηση ενός ατελέσφορου και πολυδάπανου πολέμου κατά των Κούρδων ανταρτών στα νοτιοανατολικά της σύνορα.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"/A.P.)
energia.gr
4/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin