Saturday, November 2, 2013

Μήνυμα Προέδρου: Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς και χρονοδιαγράμματα. Όταν ξεκινήσει ο νέος διάλογος, θα πρέπει να ξεκινήσει με τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Γράφει: Παναγιώτα Χαραλάμπους (philenews.com) 
 -  
Λευκωσία: Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν δεχόμαστε εκβιασμούς και χρονοδιαγράμματα από όπου κι αν προέρχονται, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την προθεσμία τεσσάρων ημερών που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να ξεπεράσουν τα προβλήματα, να καθορίσουν ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση και να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Από το βήμα του 12ου Συνεδρίου της Ένωσης Δήμων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε εξάλλου για άλλη μια φορά ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να μπει σε ένα διάλογο για χάριν του διαλόγου, σημειώνοντας πως όταν ξεκινήσει ο νέος διάλογος, θα πρέπει να ξεκινήσει με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε με νόημα ότι «παρά τους εκβιασμούς που δεχόμαστε, δεν θα ξεφύγουμε από τις θέσεις αρχών».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι επιθυμία δική του, αλλά και της κυβέρνησής του είναι «να εργαστούμε άοκνα για να επιτύχουμε μία λύση που θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

«Θα πρέπει να ζήσουμε ελεύθερα σε αυτό τον παράδεισο, ο οποίος με τα λάθη και τις παραλείψεις κάποιων μετατράπηκε σε κόλαση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σχόλιο για Ντάουνερ

Ιδιαίτερα έντονος και κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και στο σχόλιο του για την υποστήριξη που παρέχει ο Γενικός Γραμματέων των Ηνωμένων Εθνών προς τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η εμπιστοσύνη σε κάποιους δίδεται ή αναιρείται μέσα από τις πράξεις και τις συμπεριφορά που επιδεικνύουν».

«Δεν ζούμε στην Αυστραλία, αλλά στην Κύπρο και δεν πρέπει κάποιοι να προωθούν τις θέσεις της μίας πλευράς για να εκθέτουν την άλλη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο

Τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να δοθούν απαντήσεις στα όσα ανακοινώθηκαν από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.
philenews.com
  2/10/13  
-- 
 -
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments :

  1. Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα για το τελεσίγραφο του ΓΓ....

    Λευκωσία: Τις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων προκάλεσε το τελεσίγραφο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ενώ πικρή γεύση αφήνει και η πλήρης υποστήριξη του Μπαν Κι Μουν προς τον Ειδικό Σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Το ΑΚΕΛ διαμηνύει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τελεσίγραφα ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη ούτε από την τουρκική πλευρά.

    Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι σημασία δεν έχουν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

    Εάν τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, πρόσθεσε, θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα ανακοινωθέν που να περιλαμβάνει τις αναφορές στα ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ, δηλαδή μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

    Είπε επίσης ότι οι εξελίξεις επιτείνουν την ανησυχία του ΑΚΕΛ για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό και έκανε λόγο για επικίνδυνους ακροβατισμούς.

    Κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αντιληφθεί ότι οι χειρισμοί του στο Κυπριακό δεν πρέπει να καθοδηγούνται από τις εσωτερικές ή επικοινωνιακές του ανάγκες, όπως είπε.

    Σχολιάζοντας τη στήριξη του Μπαν Κι Μουν προς τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό. Αυτό που απαιτούμε, σημείωσε, είναι οι εκπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα να τοποθετούνται με βάση τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει χρεοκοπήσει ως απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και έχει απωλέσει κάθε ίχνος αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και αξιοπιστίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν κάλεσε τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού να αντιληφθεί ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φέρει σοβαρή ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο και να τον παροπλίσει αμέσως............ - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/169594/thyella-antidraseon-apo-ta-kommata-gia-to-telesigrafo-tou-ng#sthash.e4TD603Y.dpuf
    2/11/13

    ReplyDelete
  2. Γ.Λιλλήκας:Εκτός των όρων εντολής του η δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ . Ο Πρόεδρος να επιμένει στην άμεση απομάκρυνση του Ντάουνερ ...

    Μας εξέπληξε και μας προκαλεί έντονη ανησυχία η δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν με την οποία θέτει χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των συνομιλιών. Φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι ο κ. Ντάουνερ έκανε και πάλι το «θαύμα» του, γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει αυτή τη φορά άμεσα να απαιτήσει και να επιμένει στην απομάκρυνση του κ. Ντάουνερ.
    Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι η δήλωση του Γενικού Γραμματέα είναι εκτός των όρων εντολής που έχει. Ο Γενικός Γραμματέας έχει ενταλθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό και δεν έχει κανένα δικαίωμα, αλλά ούτε και εξουσία να θέτε χρονοδιαγράμματα ή να εκβιάζει έμμεσα κράτος-μέλος των Ην. Εθνών. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραμείνει σταθερός και αποφασιστικός στις σωστές προϋποθέσεις που έθεσε για την έναρξη των συνομιλιών.
    Κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλλει οτιδήποτε, αν εμείς δεν δείξουμε διάθεση υποχώρησης. - See more at: http://www.onlycy.com/404911
    2/11/12

    ReplyDelete
  3. Президент Кипра отверг требование генсека ООН о возобновлении переговоров по кипрскому урегулированию ...

    НИКОСИЯ, 2 ноября. /Корр. ИТАР-ТАСС Алексей Бережков/. Президент Кипра Никос Анастасиадис отверг требование генерального секретаря ООН Пан Ги Муна в четырехдневный срок возобновить переговоры по кипрскому урегулированию. Выступая сегодня в кипрской столице, он в жестких выражениях высказал несогласие с оказываемым на него давлением с целью начать диалог без надлежащей подготовки, поскольку это будет означать их неминуемый провал.

    "Я хотел бы раз и навсегда дать всем понять, что мы не потерпим шантажа и установления жестких временных рамок в процессе кипрского урегулирования, от кого бы это не исходило", - заявил Анастасиадис. Он сообщил, что в ближайшие дни будет созвано экстренное заседание Национального совета - главного совещательного органа при президенте по кипрской проблеме, состоящего из представителей всех политических партий страны, для принятия коллективного решения в отношении призыва генсека ООН к срочному возобновлению переговоров.

    Кипрская проблема.....http://www.itar-tass.com/c12/939493.html
    2/10/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin