Saturday, November 30, 2013

Σημίτης: Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στο περιθώριο της ΕΕ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν περιθωριοποιηθεί στον χώρο της ΕΕ εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. 

 Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ο κύριος ομιλητής στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας (πρώτος τόμος) του πρώην Κύπριου προέδρου (1988-1993), Γιώργου Βασιλείου, με τίτλο: «Μια Σύγχρονη Οδύσσεια», αυτή τη στιγμή η Κύπρος όπως και η Ελλάδα, πρέπει να εκπονήσουν μια ρεαλιστική στρατηγική, ένα σχέδιο για τους εφικτούς δρόμους προς τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη - σχέδιο σκληρό αλλά εφαρμόσιμο.
 
Το σχέδιο αυτό, είπε ο Κώστας Σημίτης, «θα λαμβάνει κριτικά υπόψη τους περιορισμούς των Μνημονίων, δεν θα παραβλέπει όμως τις δυσκολίες του δανεισμού και τη διεθνή οικονομική και πολιτική κατάσταση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιδιώξει με θάρρος τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Είναι η μόνη δυνατότητα αποφυγής της διολίσθησης προς την έξοδο από την Ευρωζώνη».

Επίσης, ανέφερε πως για να πετύχουν Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής της Ένωσης. «Αυτή τη στιγμή τους λείπει το κύρος και η πειθώ. Έχουν χάσει επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα που διέθεταν, την ιστορική σύνδεσή τους με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τον πολιτισμό τους», σημείωσε. 

Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορεί και πρέπει να ξανακερδίσουν την απήχησή τους, είπε ο κ. Σημίτης και τόνισε «χρειάζεται δουλειά, σύστημα, συνέπεια και επιμονή».
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κυπριακό και υποστήριξε ότι «μια από τις μεγάλες παθογένειες της στρατηγικής του ελληνισμού ήταν η απουσία ρεαλιστικής αντίληψης και προσέγγισης του θέματος, καθώς και το έλλειμμα κατανόησης της σημασίας του χρόνου». 
Ως παράδειγμα έφερε την πολιτική (σ.σ: ακολουθήθηκε από τον Σπύρο Κυπριανού και τον Ανδρέα Παπανδρέου) της «πρόταξης». Δηλαδή, είπε, η πολιτική, που απαιτούσε, πριν από την έναρξη οιασδήποτε διαπραγμάτευσης με την τουρκική πλευρά, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, την παραχώρηση νέων αποτελεσματικών εγγυήσεων και την εφαρμογή των τριών βασικών ελευθεριών. Η πολιτική της «πρόταξης» , υποστήριξε ο κ. Σημίτης, «ουσιαστικά ματαίωσε τότε την προοπτική συμβιβαστικής λύσης».

Τριάντα εννέα χρόνια μετά την καταστροφή του 1974 «η ρεαλιστική και πραγματιστική προσέγγιση, που υποστήριξαν ο Γιώργος Βασιλείου και ο Γλαύκος Κληρίδης είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ», δήλωσε........ΟΛΌΚΛΗΡΟ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ENET.GR
30/11/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin