Monday, November 25, 2013

Χωρίς συμφωνία η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία επί του κειμένου κοινής διακήρυξης για την έναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό, έληξε η αποψινή άτυπη συνάντηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από δύο ώρες και οι δύο ηγέτες την χαρακτήρισαν εποικοδομητική.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την συνάντηση, δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες επί του κειμένου κοινής διακήρυξης με τις βασικές αρχές λύσης του κυπριακού.

Πάντως η κοινή διακήρυξη δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από την 1η Δεκεμβρίου, αφού ο κ. Αναστασιάδης θα απουσιάζει από αύριο στις Βρυξέλλες και στην συνέχεια στη Λιθουανία.
Τα εμπόδια για υπάρξει συμφωνία στην κοινή διακήρυξη είναι:
  • - Η αναφορά στη μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μία Ιθαγένεια. Ως προς τούτο, υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, παρά τις προσπάθειες τόσο των Η.Ε. όσο και διπλωματικών κύκλων να την πείσουν πως πρόκειται για βασικές αρχές, οι οποίες καταγράφονται σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • - Η αναφορά στα λεγόμενα «Κατάλοιπα Εξουσίας» («Residual Powers»). Θέμα το οποίο εγείρει η τουρκοκυπριακή πλευρά και επιμένει στην καταγραφεί του στην κοινή διακήρυξη.
ethnos.gr
25/11/13
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin