Thursday, November 28, 2013

ΘΡΑΚΗ: Αποθρασύνθηκε η άτυπη μειονοτική επιτροπή ζητώντας πακετο μέτρων για μειονότητα

Να που το διήμερο συνέδριο για τη συνθήκη της Λωζάννης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και καθημερινά βομβαρδιζόμαστε (xronos.gr) με κείμενα και καταγγελίες τόσο από την πλευρά των Ιμβρίων και Κωνσταντινουπολιτών που ήταν το άλλο κομμάτι που διευθέτησε η Συνθήκη κι έμειναν εκτός εκπροσώπησης όπως και από άλλα άτυπα όργανα για παράδειγμα η αυτοαποκαλούμενη «Ανωτάτη μειονοτική επιτροπή» που υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των λεγόμενων "Τούρκων της Θράκης".

 Η επιστολή που κοινοποιείται σε όλα τα ΜΜΕ τοπικά και κεντρικά  με το γνωστό απύθμενο θράσος διατυπώνει όλα όσα θα ήθελε να ζωντανεύουν στην Θράκη αν δεν υπήρχε κράτος, άνθρωποι με γνώση  της περιοχής και  των ιδιαιτεροτήτων της αλλά και ένας σοβαρός επιστημονικός αντίλογος όπως διατυπώθηκε με την εισήγηση ομιλητών που βλέπουν ανοιχτόμυαλα και με προοπτική τα ζητήματα. 
 
Η αψυχολόγητη επίθεση στο Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Καλαντζή, τα εφυολογήματα που επιστρατεύονται και η ετοιμότητα της πολυσέλιδης απάντησης, αλήθεια τι θέλουν να δείξουν; Ότι τελικά ο δρόμος δεν οδηγεί στην Βουλή για όποια διευθέτηση επί τω βέλτιω αλλά στην ανταλλαγή κορωνών που προσδοκούν να κερδίσουν το φιλοθεάμων κοινό μιας ανοιχτής κόντρας;
 
Οι κύριοι της καταγγελίας πίσω από την ανωνυμία επιλέγουν να χτυπήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα των μειονοτικών σχολείων, να εδραιώσουν το καθεστώς των ψευτομουφτήδων, εθελοτυφλούν στην παρουσία του πομακικού στοιχείου  και  θέτουν μια σειρά ζητημάτων που είναι καλό να τα γνωρίζει η κοινή γνώμη  εμφανίζοντας τη Θράκη σαν τόπο του …απαρτχάιντ! Καμία σχέση με αυτό που είναι τελικά. Ένα μοντέλο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας με πολυπολιτισμικότητα, ανεξιθρησκεία, ανοιχτές αγκαλιές, και περίσσιες δυνατότητες. Αν θέλουμε να συνθλίψουμε αυτή την εικόνα μέσα από φοβικά σενάρια και παραπληροφόρηση τότε πραγματικά οι άτυποι συνομιλητές  τέτοιων υποθέσεων  πραγματικά τρίβουν τα χέρια τους με χαρά αφού έχουν βήμα και κυρίως κοινό για να ακουστούν. 
xronos.gr
27/11/13
«Χ»

ΔΗΜΟΣΙΑ «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ» ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Κομοτηνή, 26 Νοεμβρίου 2013
Τα γεγονότα που διαδραματιστήκαν στην πρώτη μέρα του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, με θέμα “Η Συνθήκη της Λωζάννης 90 χρόνια μετά: Οι μειονοτικές ρυθμίσεις” στις 22-23 Νοεμβρίου 2013 στην Κομοτηνή, πλήγωσαν βαθιά την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης.
Η απαγόρευση σε έναν ομογενή μας να κάνει την εισήγηση του στην τουρκική γλώσσα στην πρώτη μέρα του συνεδρίου, αποτελεί σαφή έλλειψη ανεκτικότητας στην εθνική ταυτότητα της τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Αυτή είναι η τρίτη κρίση με θέμα την Τουρκική γλώσσα μέσα σε ένα μήνα στην περιοχή μας. Η πρώτη ήταν η απαγόρευση, από έναν προπονητή, της ομιλίας της τουρκικής γλώσσας ομογενών αθλητών μεταξύ τους και με τα μέλη των οικογενειών τους που παρακολουθούσαν το ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ξάνθη. Η δεύτερη περίπτωση είναι το έγγραφο του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής που υπονοώντας την τουρκική γλώσσα δυσκόλευε την ομιλία άλλων γλωσσών εκτός των “Ελληνικών”. Καταγγέλλουμε αυτή την καταπίεση της τουρκικής γλώσσας, γεγονός που στερεί την ελευθερία της έκφρασης και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως και τους κανονισμούς της ΕΕ. 
 Από την άλλη, η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας, Γεώργιου Καλαντζή που έκανε την εισήγησή του την πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν κυριολεκτικά κεραυνός εν αιθρία για την Μειονότητα.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Καλαντζή που εφιστά την προσοχή μας στο ότι ο ποταμός Έβρος δεν αποτελεί μόνο τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με την Μειονότητα δεν βρίσκουν εφαρμογή όχι στην Ανατολική αλλά στην Δυτική πλευρά του Έβρου. 
Για τα λόγια του κ. Καλαντζή σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Μειονότητας που εκθέτει σε πολιτιστική γενοκτονία τους Πομάκους δεν μπορούμε να βρούμε καμία επεξήγηση. Ο καθένας στον κόσμο έχει το δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα την εθνική ταυτότητά του. Η τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι ένα ενιαίο σύνολο με τον Ορεσίβιό του και με τον Πεδινό του.  Η εθνική ταυτότητα δεν βρίσκεται στις φλέβες ή στο αίμα αλλά στο μυαλό και στην καρδιά. Για κάποιους κύκλους που στα κατά παραγγελία τηλεοπτικά προγράμματα θέλουν να χωρίσουν την ορεινή περιοχή της Ξάνθης χαρακτηρίζοντας τα “Πομακοχώρια”, η καλύτερη απάντηση είναι ο αγώνας που δίνουν οι ομογενείς μας για την λειτουργία Μειονοτικού νηπιαγωγείου με διδασκαλεία της  τουρκικής γλώσσας στον Εχίνο, στην καρδιά της ορεινής περιοχής της Ξάνθης.
Η ομιλία του κ. Καλαντζή στην οποία χρησιμοποιούνται οι όροι `γενοκτονία` και `εθνοκάθαρση`, στην γλώσσα του Αγγλικού έθνους που ανήκει και ο Λόρδος Curzon στον οποίο αναφέρεται και ο κ. Γενικός Γραμματέας ονομάζεται `hate speech` δηλαδή `ομιλία μίσους`.
Ο κ. Καλαντζής σε απάντηση του σε μια ερώτηση, ισχυρίστηκε  πως οι μουφτήδες μας που έκλεξε η τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης ελεύθερα μέσα στα τεμένη καταρχάς βάσει της Συνθήκης των Αθηνών του 1913 και άλλων διμερών και διεθνών συνθηκών, δεν είναι ούτε εκλεγμένοι, ούτε μουφτήδες. Η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης αναμφίβολα έκλεξε τον σοφολογιότατο Ιμπραχήμ Σερήφ ως Μουφτή Κομοτηνής και μετά τον αείμνηστο Μεχμέτ Εμίν Αγά, τον σοφολογιότατο Αχμέτ Μετέ ως Μουφτή Ξάνθης και αυτή η αλήθεια δεν μπορεί να ξεριζωθεί από τις καρδιές των μελών της Μειονότητας.
Ο κ. Καλαντζής στην ομιλία του αναφέρεται στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως δικτάτορας που εφάρμοζε πολιτικές γενοκτονίας προς τις μειονότητες.  Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Καλαντζή πως το 1921 κατά την διάρκεια της εισβολής στην Σμύρνη ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε εισέλθει στο Αρχοντικό Ιπλικτσιζαδέ πατώντας την τουρκική σημαία που ήταν στρωμένη στο πάτωμα. Μετά το τέλος του πολέμου στις 10 Σεπτεμβρίου 1922 ο Μουσταφά Κεμάλ Πασά εισερχόμενος στο Αρχοντικό Ιπλικτσιζαντέ, έδειξε τον σεβασμό του λέγοντας `Η σημαία είναι η τιμή μιας χώρας` και διέταξε να πάρουν την ελληνική σημαία από το πάτωμα που είχε απλωθεί ως αντίποινα. Προφανώς  ο κ. Καλαντζής δεν ξέρει επίσης πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος που αναφέρει πολλές φορές στην ομιλία του, το 1934 πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. 
Τα κρατικά στελέχη που κατέχουν σημαντικές θέσεις οφείλουν να είναι μετρημένοι και σώφρονες στις ομιλίες τους όπως επιβάλουν και τα αξιώματά τους και να αποφεύγουν τα προκλητικά λόγια. Ακόμα θυμόμαστε την αναφορά της λέξης `Μάχη` στην ομιλία του κ. Καλαντζή στο σεμινάριο που διοργανώθηκε για τους `ιεροδιδασκάλους` στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, στο Μουσικό Λύκειο Κομοτηνής. Από ότι γνωρίζουμε οι μάχες δίνονται ενάντια στον εχθρό. Εμείς δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως η χώρα μας βλέπει την Μειονότητα ως εχθρό και επίσης θέλουμε να πιστέψουμε πως έκφραση που επανέλαβε δυο τρείς φορές ο κ. Καλαντζής προέρχεται από μια διαρκή γλωσσική παραδρομή και πως δεν αντικατοπτρίζει την άποψη του κράτους για την Μειονότητα. 
Ωστόσο είναι φανερό πως η τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης έχει χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη της στον Γενικό Γραμματέα Θρησκευτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιο Καλαντζή το βράδυ τις 22ας Νοεμβρίου 2013.
Επί τις ευκαιρίας θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως από την περίοδο της Χούντας έως τώρα δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα βακούφια των προγόνων μας που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και δεν μπορούμε να εκλέξουμε Διαχειριστικές Επιτροπές Βακουφιών.  
Τα προβλήματα στην μειονοτική εκπαίδευση είναι επίσης ορατά και με γυμνό μάτι. Τα νηπιαγωγεία ενσωματώνονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2007-2008 βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το 2006, ενώ η μη ίδρυση μειονοτικών νηπιαγωγείων η πρόσχημα ότι `στην Συνθήκη της Λωζάννης δεν αναφέρεται στα νηπιαγωγεία` κάθε άλλο παρά καλή διάθεση είναι. Πράγματι εάν το 1923 στην χώρα μας την Ελλάδα τα νηπιαγωγεία αποτελούσαν μέρος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σήμερα θα είχαμε Μειονοτικά νηπιαγωγεία. Η τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, δεν θα υποχωρήσει από την βούλησή της να ιδρύσει Μειονοτικά νηπιαγωγεία βάσει του άρθρου 41 της Συνθήκης της Λωζάννης, που τα έξοδά τους θα καλυφθούν από την Μειονότητα και  θα έχουν τουρκόγλωσσο και ελληνόγλωσσο πρόγραμμα.
Επίσης είναι φανερό πως το ένα Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Κομοτηνή και το άλλο στην Ξάνθη δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως και στα δυο Γυμνάσια-Λύκεια φέτος έγιναν αιτήσεις εγγραφών σε αριθμό ρεκόρ. Οι γονείς που εγγράφουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία επειδή δεν έχουν μείνει κενές θέσεις στα παραπάνω αναφερόμενα σχολεία δεν το κάνουν από προτίμηση αλλά από υποχρέωση. Είναι ακόμα άγνωστο τι γίνεται με το τμήμα που ιδρύθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των δασκάλων  που θα διδάξουν στα Μειονοτικά σχολεία. Επίσης θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως δεν αποδεχόμαστε το Νόμο 4119/2013 που προβλέπει το διορισμό `ιεροδιδασκάλων` στα τεμένη μας.
Επίσης μετά λύπης θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως τα δύο νεκροφόρα οχήματα που έγιναν δωρεά προς τον Σύλλογο Θρησκευτικών Λειτουργών Ιερών Τεμενών Δυτικής Θράκης περιμένουν άδεια εδώ και τρία χρόνια, για να το πούμε καλύτερα η άδεια που εκδόθηκε με εντολή Υπουργού ακυρώθηκε μετά από λίγο χρονικό διάστημα. 
 Σχετικά με τα παραπάνω, ως Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, καλούμε την χώρα μας την Ελλάδα για την έναρξη ενός ειλικρινής διαλόγου για την επίλυση όλων των Μειονοτικών προβλημάτων με την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, που είναι Έλληνες πολίτες και τίμησαν τα πάτρια εδάφη με το αίμα τους κατά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με τιμή. 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ 
ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ 
ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin