Tuesday, October 15, 2013

Ρομπάι: Σαράντα χρόνια διαίρεσης της Κύπρου είναι πολλά. -Συνάντηση με Αναστασιάδη στη Λευκωσία.

Για το ενδεχόμενο ανάμειξης της Ε.Ε. στην επίλυση του Κυπριακού συζήτησαν - μεταξύ άλλων - ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία. Οι συνομιλίες επί του θέματος θα συνεχιστούν σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι απέφυγε να δεσμευτεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Ε.Ε. ώστε η Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. 

Ο κ. Ρομπάι ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο της Κύπρου την πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου, καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω ανάμιξης της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, όπως και τρόπους για να γίνει αυτό με πιο απτό τρόπο. 
 
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο αναβαθμισμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως «κοινός μας στόχος είναι να δούμε την Κύπρο επανενωμένη. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες για επανένωση θα αρχίσουν το συντομότερο και αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια θετική κίνηση». Τόνισε ότι η Κομισιόν έχει ήδη διορίσει έναν πολύ ικανό διαπραγματευτή ως εκπρόσωπο του προέδρου της.
 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΡΙΚ, προσπάθησε να εξισώσει τη λύση του Κυπριακού με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, λέγοντας πως «είναι σαφές ότι σε μια συνολική συμφωνία όλοι θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έκαναν στο παρελθόν- και η Τουρκία έκανε κάποιες δεσμεύσεις και πρέπει να τις εκπληρώσει».
 
Πάντως, έγκυρη κυπριακή πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι δημόσιες δηλώσεις, αλλά το πώς ενεργεί και τι λέει σε κατ' ιδίαν επαφές ο κ. Ρομπάι. Η ίδια πηγή άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενστερνίζεται τις θέσεις της Λευκωσίας και είναι καλός σύμμαχός της.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε πλήρη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίτευξη λύσης και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος παρακολουθεί πολύ στενά αυτή τη διαδικασία.
 
Νωρίτερα, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι υπογράμμισε ότι οι διενέξεις μπορούν να ξεπεραστούν με διάλογο και εμπιστοσύνη, επισημαίνοντας ότι σαράντα χρόνια διαίρεσης είναι πολλά. Έκανε λόγο για ενθαρρυντικά σημάδια και ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα επανάληψη των συνομιλιών και οι δύο πλευρές να αδράξουν αμέσως την ευκαιρία.
 
Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι θα εργαστεί με αποφασιστικότητα για επίτευξη μόνιμης και διαρκούς λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει καθορισμός της ουσίας και των στόχων με ξεκάθαρο τρόπο για να αποφευχθεί η επανάληψη της προηγούμενης διαδικασίας, η οποία δεν αποδείχθηκε παραγωγική.
 
Για την οικονομική κρίση, ο κ. Ρομπάι είπε ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις της στην Κύπρο και αναγνωρίζει τα βήματα που έχει κάνει η χώρα, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν. 
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνεχάρη τη Λευκωσία για την προσπάθεια που καταβάλλει, που φαίνεται - όπως είπε - και από την πρόσφατη θετική αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου. Επισήμανε τις προοπτικές της ενέργειας ως σημαντικό παράγοντα στην όλη προσπάθεια. Υπογράμμισε ότι στο πλευρό της Κύπρου βρίσκονται και άλλες χώρες, οι οποίες θα συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη.
 
Ο κ. Αναστασιάδης είπε στον Χέρμαν Βαν Ρομπάι πως η κυβέρνησή του παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υλοποίηση του μνημονίου, χωρίς καθυστερήσεις. 
 
Για τον τραπεζικό τομέα, ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι με τις αλλαγές που έγιναν αναδεικνύεται πιο ισχυρός και καλά κεφαλαιοποιημένος, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των καταθετών. Παραδέχθηκε ότι ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι εύκολος, όμως πρόσθεσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πνεύμα ενότητας του λαού.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρθηκε στα ψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, και τόνισε ότι η Ε.Ε, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, προσπαθούν να βρουν λύσεις.
Περνάμε, είπε, δύσκολη περίοδο και θα πρέπει να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος. Στο μεσοδιάστημα, ανέφερε, η Ε.Ε. κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τη νεολαία, γι’ αυτό και αποφασίστηκε νέος προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ για τη διετία 2014-2015. Ο κ. Ρομπάι αναφέρθηκε επίσης στο κονδύλι των 8 δισ. ευρώ που προσφέρει η Ε.Ε. για να βοηθήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.
 
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
enet.gr
15/10/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin