Wednesday, October 23, 2013

Αντιδράσεις από την Επιτροπή Προσφύγων για τη φορολόγηση προσφυγικών κατοικιών.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων αντιδρά έντονα σε λάθη, που διαπίστωσε στην εκτίμηση και φορολόγηση προσφυγικών κατοικιών και στη φορολόγηση κατοικιών που κατέχουν πρόσφυγες με πιστοποιητικό μίσθωσης και ζητά από τις κρατικές υπηρεσίες διόρθωση των διαπιστούμενων λαθών, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τη συζήτηση που άρχισε επί του θέματος στη συνεδρία της την Τετάρτη.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι προέκυψε θέμα από τη διαπίστωση ότι κατοικίες μεγαλύτερου εμβαδού είχαν φορολογηθεί με μικρότερα ποσά και πρόσθεσε ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων διαφάνηκε πως υπάρχει πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και Κτηματολογίου.



«Έχουν διαπιστωθεί πολλά λάθη τα οποία έχουν παραδεχτεί οι ίδιοι», συνέχισε προσθέτοντας ότι «για μας το πιο σημαντικό, για το οποίο θέλουμε ενημέρωση είναι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με τη φορολόγηση των πιστοποιητικών μίσθωσης».
Η κ, Κουκουμά είπε η Επιτροπή Προσφύγων παράλληλα ζητά να ενημερωθεί από το κτηματολόγιο για τον τρόπο που έκαναν τις εκτιμήσεις και έχουν οδηγήσει σε αυτές τις διαφορές στις τιμές εκτίμησης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι διαπιστώθηκε ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον καθορισμό της αξίας ενός ακινήτου είναι ανεπαρκής και χρήζει αναθεώρησης προς την κατεύθυνση της επιβολής πιο αντικειμενικής φορολόγησης προσφυγικών σπιτιών.
Περαιτέρω, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε σε εμμονή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, παρά την αντίθετη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, να επιβάλει φορολογία σε όλα τα σπίτια που είναι κτισμένα σε τ/κ γη, για τα οποία οι «κάτοχοι» δεν διαθέτουν τίτλο ιδιοκτησίας, αλλά τίτλο μίσθωσης.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι οι Βουλευτές δέχθηκαν παράπονα από πρόσφυγες που κλήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι, όπως ανέφερε, του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Είναι πολύ καλά γνωστό ότι το μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο η Κυβέρνηση κλήθηκε να ανταποκριθεί και να εισπράξει αυτό το φόρο συνέτεινε ώστε να γίνουν τεράστια λάθη, πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, το Κτηματολόγιο και το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων θα πρέπει να εξετάσουν τάχιστα τα λάθη που έγιναν στους προσφυγικούς οικισμούς και να διορθώσουν λανθασμένες εκτιμήσεις και να επιστρέψουν τις κατά λάθος καταβληθείσες φορολογίες στον προσφυγικό κόσμο.

Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ανέγερσης προσφυγικών κατοικιών που κτίστηκαν σε οικόπεδα 360 τετραγωνικών μέτρων και σε γωνιακά τεμάχια, τα οποία εκτιμήθηκαν σε χαμηλότερες τιμές (30.000 ευρώ) από σπίτια, τα οποία βρίσκονται σε 198 τετραγωνικά μέτρα με λιγότερα τετραγωνικά οικοδομής (37.500).

Πράσινη Πολυκατοικία

Η Επιτροπή Προσφύγων συνέχισε σήμερα τη συζήτηση της κατάστασης με την πράσινη πολυκατοικία στη Λάρνακα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η διαπίστωση είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μερίμνησε για την ανέγερση νέων οικιστικών μονάδων για τους πρόσφυγες που θα μεταστεγαστούν από την πράσινη πολυκατοικία και ότι οι δεσμεύσεις είναι αόριστες και παραπέμπουν στο διηνεκές.
Η κ. Κουκουμά πρόσθεσε ότι αποτελεί σημαντική παράμετρο το γεγονός ότι οι λόγοι της απαλλοτρίωσης του τεμαχίου στο οποίο βρίσκεται η πράσινη πολυκατοικία ήταν για να στεγαστούν οι κάτοικοι της πράσινης πολυκατοικίας και για αυτό η άποψη ότι η αξία του τεμαχίου γης είναι ψηλή και για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συγκρούεται με τη διαδικασία απαλλοτρίωσης.

Η Επιτροπή Προσφύγων θα εφαρμόσει πιέσεις τόσο προς το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να εξασφαλισθεί το απαιτούμενο κονδύλι προς την ανέγερση οικιστικών μονάδων για αυτούς τους ανθρώπους, είπε η κ. Κουκουμά.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα αφού ανέφερε ότι δεν μπορούν οι Βουλευτές να αμφισβητήσουν την απόφαση των τεχνικών της Πολεοδομίας ότι η πράσινη πολυκατοικία είναι κατεδαφιστέα, πρόσθεσε ότι η αόριστη δέσμευση του Υπουργείου ότι θα μεταφέρει σε κατοικίες με ενοίκιο τις οικογένειες που κατοικούν στην πολυκατοικία μέχρι την ανέγερση νέων κατοικιών αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα.

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ακόμα ότι θα σταλεί επιστολή ή θα ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών για να διατυπωθεί η θέση της Επιτροπής ότι άμεσα με την μετακίνηση των κατοίκων της πολυκατοικίας σε ενοικιαζόμενες κατοικίες να αρχίσει και η ανέγερση νέων κατοικιών για να τους παραχωρηθούν.

eccefpolis.gr
23/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ (περιουσίες στα κατεχόμενα-πρόσφυγες):

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin