Wednesday, October 23, 2013

Κυπριακό: Ξεκάθαρες συνομιλίες ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά. -Το βιολί τους οι Τουρκοι για το κοινό ανακοινωθέν.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα σε σχέση με τη βάση των συνομιλιών και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπός της στις συνομιλίες πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης. 

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που θα ακολουθήσει συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επαναβεβαίωση της βάσης και να ξεκαθαριστεί το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης.
 
Σε σχέση με τη μεθοδολογία, είπε ότι πρέπει να είναι τέτοια, που να επιτρέπει τα διάφορα ζητήματα να εξετάζονται διασταυρωμένα για να μπορεί να γίνεται και «πάρε-δώσε». «Δεν είναι νοητό σημαντικές πτυχές του Κυπριακού να αφήνονται να συζητούνται στο τέλος», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.
 
Τόνισε, επίσης, την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
ethnosnews.com
23/10/13
----------------------
  • Το βιολί τους οι Τουρκοι για το κοινό ανακοινωθέν...Έρογλου: Η τ/κ πλευρά δέχθηκε συνάντηση ηγετών....

Λευκωσία: Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε σήμερα ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πει εάν αποδέχθηκε ή όχι την πραγματοποίηση συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 4 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι η τ/κ πλευρά ήδη απάντησε θετικά.

Είπε, επίσης, ότι εάν υπάρχει θέληση, είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία που να τεθεί σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο.

Εξάλλου, ισχυρίστηκε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Αναφερόμενος στις επισκέψεις των διαπραγματευτών στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο κ. Έρογλου είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι μια κυβέρνηση συνεταιρισμού θα είχε μία διεθνή προσωπικότητα και μία έδρα στον ΟΗΕ, αλλά ότι καμία ομοσπονδία δεν έχει μία και μοναδική κυριαρχία.

Ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι θα υπάρχει εσωτερική υπηκοότητα και ότι το τ/κ συνιστών κρατίδιο θα έχει εσωτερική υπηκοότητα για τους δικούς του κατοίκους.

Πηγή: philenews 

-----------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin