Thursday, October 24, 2013

Μάντλιν Ολμπράιτ: «Οι χώρες κατασκοπεύουν η μία την άλλη»...

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε σήμερα να διευκρινίσει εάν οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν στο παρελθόν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, υπόθεση που έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου, ενώ η Αμερικανίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ υποστήριξε ότι οι γαλλικές υπηρεσίες την κατασκόπευαν την εποχή που εκπροσωπούσε την Ουάσινγκτον στα Ηνωμένα Έθνη. 

"Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν. Οι χώρες κατασκοπεύουν η μία την άλλη", δήλωσε σχετικά η Ολμπράιτ σε ομιλία της στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, ένα ινστιτούτο μελετών στην Ουάσινγκτον, υποβαθμίζοντας τις επικρίσεις των Ευρωπαίων για τις παρακολουθήσεις ηγετών και απλών πολιτών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Επίσης η Ολμπράιτ υποστήριξε ότι οι διαρροές του Σνόουντεν έβλαψαν πολύ τις ΗΠΑ. "Ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής βασίζεται σε κουτσομπολιά και το να ξέρεις τι είπε κάποιος για κάποιον άλλο είναι χρήσιμο μακροπρόθεσμα, ώστε να καθορίσεις ποια στάση θα κρατήσεις απέναντι στη μία ή την άλλη χώρα. Είναι λάθος να εγκωμιάζουμε τον Σνόουντεν. Αυτό που έκανε μας προκάλεσε μεγάλη ζημιά", κατέληξε.
Η Ολμπράιτ ήταν πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ από το 1993 μέχρι το 1997. Στην ομιλία της, υποστήριξε ότι εκείνη την εποχή ήταν στόχος παρακολουθήσεων. "Θυμάμαι πολύ καλά πως όταν ήμουν στα Ηνωμένα Έθνη ήρθε να με δει ο Γάλλος πρεσβευτής και με ρώτησε: Γιατί είπατε αυτό το πράγμα σε εκείνο το πρόσωπο, όσον αφορά τον λόγο για τον οποίο θέλετε γυναίκες στην κυβέρνηση;" αφηγήθηκε, προσθέτοντας ότι οι Γάλλοι "είχαν υποκλέψει μία από τις συνομιλίες μου". 

Η Ολμπράιτ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το πότε ακριβώς συνέβη αυτό, ούτε για το θέμα που είχε συζητήσει στο τηλέφωνο".
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βραζιλία και άλλες χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις ξένων πολιτών. Η καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όταν αποκαλύφθηκε ότι το κινητό τηλέφωνό της "ενδέχεται να παρακολουθείτο από τις αμερικανικές υπηρεσίες" ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαμαρτυρήθηκε για τις υποκλοπές εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων στη Γαλλία. 

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος απέφυγε σήμερα να διευκρινίσει εάν οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν στο παρελθόν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ τόνισε ότι "δεν θα σχολιάζει δημοσίως κάθε υποτιθέμενη δραστηριότητα" των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο Κάρνεϊ πρόσθεσε ότι "δεν έχει τίποτα περισσότερο" να πει στους δημοσιογράφους για το θέμα αυτό. Εξήγησε ότι οι αμερικανικές αρχές επί του παρόντος "επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνουν τις πληροφορίες τους", ούτως ώστε να φροντίζουν για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και των συμμάχων των ΗΠΑ χωρίς να προκαλούν ανησυχίες για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.
Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε πάντως ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους λέγοντας ότι "ασφαλώς έχει προκαλέσει ορισμένες εντάσεις στις σχέσεις μας". 

Την Τετάρτη ο ίδιος είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν τα τηλεφωνήματα της Μέρκελ και δεν πρόκειται να κάνουν κάτι τέτοιο στο μέλλον, μια δήλωση που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν γίνει τέτοιες παρακολουθήσεις στο παρελθόν.
Το θέμα των παρακολουθήσεων αναμένεται ότι θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, μολονότι δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, καθώς τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εμφανίζονται αποφασισμένοι να ζητήσουν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ. 
enet.gr
24/10/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin