Monday, August 12, 2013

Το ψευδοκράτος προωθεί ανταλλαγή περιουσιών

Λευκωσία: Πολιτική ανταλλαγής περιουσιών προωθεί το κατοχικό καθεστώς σε μια προσπάθεια να τοποθετήσει ομπρέλα «νομιμοποίησης» στις παράνομες αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Μέσω της «πρωθυπουργού» Σιμπέλ Σιμπέρ το κατοχικό καθεστώς καλεί εδώ και μερικές εβδομάδες τους Τουρκοκύπριους που κατέχουν παράνομα ελληνοκυπριακές περιουσίες να προσεγγίσουν τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες των ακινήτων και να τους πείσουν να πάνε στην «επιτροπή» για φιλικό διακανονισμό.



Στόχος της τουρκικής πλευράς δεν είναι μόνο να προσδοθεί ένας χαρακτήρας «νομιμοποίησης» στην ανταλλαγή, αλλά την ίδια ώρα να χρησιμοποιήσει το όλο εγχείρημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μια μορφή επίλυσης του περιουσιακού.

Ενδεικτικές των προθέσεων της τουρκικής πλευράς είναι οι τελευταίες δηλώσεις της Σιμπέλ Σιμπέρ στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», στην οποία αναλύει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ψευδοκράτος έκανε ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του περιουσιακού ζητήματος, το οποίο είναι -όπως γράφει- ένα από τα κριτήρια λύσης του Κυπριακού. Η «κυβέρνηση», προσθέτει, άνοιξε τον δρόμο σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων που ανήκαν σε Ε/κ να προχωρήσουν με αυτούς σε ατομικές συμφωνίες. Σύμφωνα με την απόφαση, οι χρήστες των προαναφερόμενων υποστατικών, που πριν το 1974 ήταν ελληνοκυπριακά, μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τους Ε/κ ιδιοκτήτες. Τη συμφωνία αυτή, συνεχίζει, θα αναγνωρίζει η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που έχει γίνει αποδεκτή, όπως αναφέρεται, από το ΕΔΑΔ και τη διοίκηση του ψευδοκράτους.

Η Σιμπέλ Σιμπέρ επανέλαβε στη «Μιλλιέτ» -όπως είχε δηλώσει αρκετές φορές τις προηγούμενες εβδομάδες- πως «χάρη στις ατομικές συμφωνίες στο περιουσιακό και η αξία της περιουσίας θα αυξηθεί και (η περιουσία) θα γίνει τουρκική». Κάνοντας έκκληση για να γίνουν ατομικές συμφωνίες Τ/κ με Ε/κ, η κ. Σιμπέρ πρόσθεσε ότι «με την τουρκοποίηση θα ενδυναμωθούν και οι δύο περιοχές». «Η ανάκτηση αυτών των εδαφών θα είναι και ο τερματισμός για τους Ε/κ της φράσης "κατεχόμενα εδάφη"».

Η εφημερίδα γράφει ότι μετά το 1974 στον «νότο» της Κύπρου οι Τ/κ άφησαν 500.000 στρέμματα γης και στον «βορρά» υπάρχει 1,5 εκατ. στρέμματα που ανήκουν σε Ε/κ. Η «Μιλλιέτ» στο δημοσίευμά της γράφει ότι στο θέμα των ε/κ ακινήτων στο ψευδοκράτος, για τα οποία η Τουρκία έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα 400 εκατ. ΤΛ (περίπου 175 εκατ. ευρώ), έρχονται οι «ατομικές συμφωνίες».

Ανδρέας Πιμπίσιης
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/157458/to-psevdokratos-proothei-antallagi-periousion#sthash.p293POTr.dpuf

12/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin