Friday, July 12, 2013

Η Σόφια επιμένει για διμερή. ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

Την πάγια θέση για την ανάγκη υπογραφής διμερούς Συμφωνίας Καλής Γειτονίας ως βασική προϋπόθεση της υποστήριξης από τη Σόφια της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν σε συνάντησή του με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος Ένωση για τη Δημοκρατική Ενσωμάτωση - DUI Αλή Αχμέτι.

Ο αρχηγός του DUI ήταν ο δεύτερος πολιτικός της ΠΓΔΜ που επισκέπτεται τη Βουλγαρία για να βολιδοσκοπήσει τις (προ)θέσεις της νέας κυβέρνησης ύστερα από την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Φατμίρ Μπεσίμ στο τέλος Ιουνίου.



«Η Βουλγαρία και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της περιοχής θα αποτελέσουν πραγματικό τμήμα της ΕΕ όταν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της (Πρώην Γιουγκοσλαβικής) Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενταχθούν στην ΕΕ. Όταν θα είμαστε όλοι ενωμένοι σε μία ενιαία οικονομική αγορά, η οποία θα κυβερνάται μέσω δημοκρατικών αξιών και του κράτους δικαίου, θα έχουμε τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες μας», τόνισε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ στη συνάντηση με τον αρχηγό του DUI, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του βουλγαρικού υπουργείου.

Ο κ. Βιγκένιν τόνισε, στη συνέχεια, ότι η υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας αποτελεί ένα από τα στοιχεία από τα οποία εξαρτάται η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ, σε συνδυασμό με την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ταυτόχρονα, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε κοινές πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας», πρόσθεσε ο κ. Βιγκένιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Εάν απλά κοιτάμε στο παρελθόν, δεν θα επωφεληθούμε της μοναδικής ευκαιρίας που παρέχει η ΕΕ. Η ένταξη μερικές φορές απαιτεί συμβιβασμούς τους οποίους κάθε κράτος-μέλος πρέπει να κάνει χάριν ενός καλύτερου μέλλοντος», πρόσθεσε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ.

«Ενδιαφερόμασταν πάντα για ύπαρξη φιλικών σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της (Πρώην Γιουγκοσλαβικής) Δημοκρατίας της Μακεδονίας διότι, πρώτα απ’ όλα είμαστε γειτονικές χώρες. Δεν υπάρχουν λόγοι, ώστε να θέτουμε εμπόδια μεταξύ των κρατών μας», δήλωσε ο κ. Αχμέτι από την πλευρά του.

«Όπου υπάρχουν συμβιβασμοί υπάρχουν και αποφάσεις», τόνισε ο κ. Αχμέτι, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο «Φόκους». 

http://www.elzoni.gr
12/7/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin