Monday, June 10, 2013

Αγωγή κατά Ντράγκι για τη χορήγηση ELA ζητεί ο Α. Νεοφύτου

Αίσθηση προκάλεσε στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής η τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ,  Αβέρωφ Νεοφύτου, βάση της οποίας η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε αγωγή κατά της ΕΚΤ, ή ακόμα και κατά του Μάριο Ντράγκι προσωπικά,  για τη χορήγηση του ΕΛΑ στις κυπριακές τράπεζες. Όπως εξήγησε ο κ. Νεοφύτου,  βάση των κανονισμών της ΕΚΤ, απαγορεύεται η χορήγηση έκτακτης ρευστότητας από τον ΕΛΑ σε τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία είναι αφερέγγυα.

Με βάση το κείμενο του μνημονίου, τόσο η Λαϊκή όσο και η Τράπεζα Κύπρου θεωρούνταν αφερέγγυες τράπεζες από την τρόικα. Συνεπώς, πρόσθεσε, δεν θα έπρεπε να τους χορηγείται ρευστότητα από τον ΕΛΑ, τουλάχιστον για την Λαϊκή, η οποία πήρε συνολικά 9 δις, κατά παράνομο και παράτυπο τρόπο, όπως επεσήμανε.



«Αν δεν το πράξουμε αυτό, δεν έχουμε υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Την πρόταση του κ. Νεοφύτου ενστερνίζονται και οι Οικολόγοι, ενώ θετική παρουσιάζεται και η ΕΔΕΚ.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών τέθηκαν δύο προτάσεις νόμου για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η πρώτη αφορά στο χρονικό διάστημα, το οποίο θα απαιτείται για την επίτευξη εξυγίανσης ενός τραπεζικού ιδρύματος. Η δεύτερη πρόταση νόμου αφορά στην αλλαγή της δομής της Κεντρικής Τράπεζας.  Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε

Η πρώτη πρόταση νόμου για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατατέθηκε το πρωί από το υπουργείο οικονομικών και φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος και από την Κεντρική Τράπεζα. 


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι γίνεται εισήγηση όπως γίνεται ολόκληρη η διαδικασία εξυγίανσης  ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε χρονική διάρκεια εφτά εβδομάδων. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα επηρεάσει καθόλου την εξυγίανση της τράπεζας Κύπρου, η οποία ήδη βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας χαρακτήρισε την καθυστέρηση στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου ως  αδικαιολόγητη και επιζήμια για  τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας.
Σε ότι αφορά την δεύτερη πρόταση νόμου, για τις αλλαγές στη δομή της Κεντρικής Τράπεζας, εκ μέρους της επιτροπής ετοιμάστηκε ένα νέο κείμενο το οποίο απαντά σε επιφυλάξεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράκι σε τρία σημεία.

www.sigmalive.com
10/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin