Tuesday, June 4, 2013

Νέες ογκώδεις διαδηλώσεις κατά Ερντογάν σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα

Η Συνομοσπονδία των Ενώσεων των Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK) ανακοίνωσε προειδοποιητική 48ωρη απεργία ...

Παρά την εικόνα επιβολής ισχύος και ομαλότητας που θέλει να δώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο εμμένει στις θέσεις του αλλά αναχώρησε και για προγραμματισμένο ταξίδι, η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει έκρυθμη: νέες συγκεντρώσεις και συγκρούσεις καταγράφονται αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, επισήμως καταγράφεται ο πρώτος νεκρός, οι τραυματίες πολλαπλασιάζονται.

Οι διαδηλωτές που υποκινούνται από αντικυβερνητικές οργανώσεις και έχουν προκαλέσει τις πιο έντονες ταραχές στην Τουρκία εδώ και χρόνια βαδίζουν «χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προκλητική απάντηση που έδωσε σχετικά με τις μαζικές διαμαρτυρίες που εκτυλίσσονται από την Παρασκευή σε πολλές πόλεις της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα το κύμα της αντικυβερνητικής εξέγερσης στην Τουρκία διογκώνεται και οι επιπτώσεις της «ανοίγουν» όλο και περισσότερο: οι μαθητές κατεβαίνουν και αυτοί σε διαδηλώσεις· προετοιμάζεται διήμερη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων και πιθανόν θα ακολουθήσουν και άλλοι εργαζόμενοι· οι ΗΠΑ καλούν σε αυτοσυγκράτηση και επί της ουσίας καταδικάζουν την αστυνομική βία επί των διαδηλωτών· και οι επιπτώσεις στην οικονομία, το δυνατό χαρτί της θητείας του Ερντογάν, μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται πολύ σύντομα.
Από το απόγευμα άρχισε να συγκεντρώνεται και πάλι το πλήθος στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο η εστία των διαδηλώσεων, αλλά και των συγκρούσεων, φαίνεται ότι μετακινείται και πάλι κάπως βορειότερα, στο Μπεσίκτας, όπου βρίσκεται και το γραφείο του Ερντογάν, γύρω από το οποίο υπάρχει ισχυρός αστυνομικός κλοιός.
Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η αστυνομία επιχείρησε και πάλι να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία αργά τη Δευτέρα.
Στο Μπεσίκτας, όπου το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν σφοδρά επεισόδια, τζαμιά, καταστήματα και κτίρια ενός πανεπιστημίου έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια νοσοκομεία για όσους τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις.
Επεισόδια καταγράφηκαν όμως και στην Άγκυρα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κατά μαθητών Λυκείων που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρικό σημείο, διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης.
Τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκε και επίσημα ο πρώτος θάνατος διαδηλωτή. Ήταν ένας άνδρας που παρασύρθηκε την Κυριακή από ταξί που έπεσε στο πλήθος. Ανεπίσημα οι θάνατοι είναι δύο, κατά τη Διεθνή Αμνηστία, ή τέσσερις κατά τους διαδηλωτές. Σχεδόν 2.000 πλέον είναι οι τραυματίες, φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φέρουν πολλούς με σοβαρότατα τραύματα.
Εν τω μεταξύ, η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων (KESK) κατεβαίνει την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Ιουνίου, σε προειδοποιητική απεργία σε διαμαρτυρία για την καταστολή επί των διαδηλωτών. Το αριστερό συνδικάτο, που έχει 240.000 μέλη σε 11 ενώσεις, μιλά ανοιχτά για κρατική τρομοκρατία και για την εχθρότητα του κόμματος AKP έναντι της δημοκρατίας.
Η KESK δηλώνει ότι θα έρθει σε επαφή και με άλλες ενώσεις για το συντονισμό των κινήσεών τους. 

Επιχείρηση προβολής εικόνας ομαλότητας
Παρά τα όσα συμβαίνουν και πάρα το ότι η πίεση αρχίζει να έρχεται και από το εξωτερικό, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε την Κυριακή ανυποχώρητος για τα σχέδια ανάπλασης της περιοχής της πλατείας Ταξίμ με τη δημιουργία τζαμιού και ενός νέο πολιτιστικού κέντρου.
Τη Δευτέρα, πριν φύγει για προγραμματισμένη περιοδεία στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία (από την οποία επιστρέφει την Πέμπτη) απηύθυνε έκκληση για ηρεμία καθώς «όλο αυτό θα το ξεπεράσουμε». Έκανε πάλι λόγο για εξτρεμιστικά στοιχεία καταλογίζοντας τους εμμέσως ότι στρέφονται κατά της κυβέρνησης.
Απέρριψε πάντως και την συζήτηση που γίνεται στη χώρα του και εκτός αυτής για την «Τουρκική Άνοιξη» που συνιστούν οι διαδηλώσεις.
Λίγο αργότερα και ενώ οι διαδηλωτές είχαν κατακλύσει τις πλατείες ο Ερντογάν απέρριψε τις διαμαρτυρίες λέγοντας ότι αποτελούν το έργο των εχθρών του, οι οποίοι ποτέ δεν συμβιβάστηκαν με την επιτυχία του κόμματός του, το οποίο έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες εκλογές. «Δεν θα υποκύψουμε σε αυτούς που βαδίζουν χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», είπε.
Αθέλητος ή όχι σύμμαχος της κυβέρνησης ήταν τα μέσα ενημέρωσης που υποβάθμισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα γεγονότα των πρώτων ημερών πριν αλλάξουν γραμμή και αρχίσουν να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η στάση τους όμως δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από τους διαδηλωτές. Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν έξω τον τηλεοπτικό σταθμό NTV σε διαμαρτυρία για τη στάση των μέσων. 

Πιέσεις από έξω και από μέσα
Με την πίεση από τους διαδηλωτές σταθερή αν όχι αυξανόμενη, η κυβέρνηση Ερντογάν βλέπει να πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα –διακριτικά αλλά εύληπτα– από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό για τη στάση της.
«Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές, αλλά και οι ειρηνικές διαδηλώσεις» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε μια προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους «Είναι πολύ φυσιολογικό διαφορετικές απόψεις και αντιρρήσεις να εκφράζονται με διάφορους τρόπους και εκτός εκλογικής διαδικασίας», υπενθύμισε.
Ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι «όλοι μας εργαστήκαμε τα τελευταία δέκα χρόνια και οδηγήσαμε σε υψηλά επίπεδα την οικονομία και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αν χαλάσει η εικόνα αυτή, δεν θα υπάρξει όφελος για κανέναν».
Την ανησυχία της για τα γεγονότα και τη βίαιη καταστολή εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, δια του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, που ζήτησε όλες οι πλευρές να αποφύγουν τις πράξεις βίας και από τις Αρχές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Και σε ένα άλλο επίπεδο, το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης έκλεισε τη Δευτέρα με πτώση 10,47%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μετά τα -14,22% και -18,11% στις 19 και 21 Φεβρουαρίου 2001 —κατά την μεγάλη οικονομική κρίση που είχε πλήξει τη χώρα την περίοδο εκείνη— και το -12,49% που είχε σημειωθεί στις 3 Μαρτίου 2003, όταν η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν είχε εγκρίνει τη στάθμευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για τις ανάγκες της εισβολής στο Ιράκ.
www.tovima.gr
4/6/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin