Thursday, May 9, 2013

Κασουλίδης: Απευθείας εμπόριο στους Τ/κ, αν δώσουν την Αμμόχωστο ..... οι συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του Φθινοπώρου

Συνάντηση υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν ....
Ανταπόκριση από τα Ηνωμένα Εθνη του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Στη 01.30 τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, καθώς λόγω της κακοκαιρίας η πτήση του κ. Κασουλίδη προσγειώθηκε σε γειτονικό αεροδρόμιο, όπου και καθηλώθηκε επί τρίωρο χωρίς να επιτρέπεται στους επιβάτες να αποβιβαστούν.

«Υπάρχει κατανόηση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του Φθινοπώρου», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το τέλος της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα, ο κ. Κασουλίδης.


Τρία ζητήματα εκ μέρους του Προέδρου Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση της νέας Κυβέρνησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κι ότι μετέφερε στον κ. Μπαν τρία ζητήματα εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη.
«Πρώτον, την ανάγκη να επιδειχθεί κατανόηση διότι η οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Eurogroup επιβάλλει ο Πρόεδρος να επικεντρωθεί στα μέτρα για την επανεκινηση της οικονομίας και επομένως οι συνομιλίες θα πρέπει να μετατεθούν για το προσεχές φθινόπωρο».
Το δεύτερο θέμα ήταν πως αν και δεν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες από την αρχή, υπάρχουν ζητήματα για το οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι δεσμευμένος.
«Ναι μεν δεν θα ξεκινήσουμε αυτές τις συνομιλίες από την αρχή, όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν μερικά θέματα για α οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει προεκλογικά ότι δεν είναι δεσμευμένος. Και αυτό το ξεκαθάρισα έναντι της θέσης ‘ξεκινούμε από εκεί που μείναμε’», είπε ο κ. Κασουλίδης
Η πρόταση για την Αμμόχωστο Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, στην οποία ενέταξε την πρόταση για την Αμμόχωστο. «Πέραν της ουσίας του Κυπριακού για την οποία είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε χωρίς προσπάθεια είτε υπεκφυγής είτε κωλυσιεργίας, η κατάσταση εμπιστοσύνης που επικρατεί σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τέτοια που χρειάζονται κάποιες σημαντικές κινήσεις για να αποκαταστήσουμε την έλλειψή της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση για την Αμμόχωστο για να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της προτού καταλήξουν οι πλευρές σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία».
Ερωτηθείς για το αντάλλαγμα, διευκρίνισε ότι «είμαστε διατεθειμένοι, αν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, να δικαιούται η Τουρκοκπριακή κοινότητα να διεξάγει εμπόριο απευθείας δια του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ.
Και ταυτόχρονα να δούμε και κάποια κεφάλαια τα οποία έχουμε παγωμένα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Είναι κάτι που κερδίζουν όλες οι πλευρές».

Σε ερώτηση αν εγέρθηκε ζήτημα αεροδρομίου Τύμπου, με αντάλλαγμα το Βαρώσι, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά. «Δεν εγέρθηκε τέτοιο θέμα διότι ακόμα δεν συζητούμε αυτά τα θέματα. Η Τουρκία θεωρεί ότι όλα θα πρέπει να συζητηθούν μέσα στα πλαίσια της συζήτησης της ουσίας».
Για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων
Σε ερώτημα αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται γύρω από ΜΟΕ που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο υπουργός ήταν σαφής.«Εμείς θεωρούμε ότι τα θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο είναι εντελώς εκτός των θεμάτων που αφορούν στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού . Ότι είναι κίνητρο για να λυθεί το κυπριακό, είναι. Αλλά είναι της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του νόμιμου κράτους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε Γενικός Γραμματέας ασφαλώς αλλά ούτε και ο κύριος Ντάουνερ ήγειραν ποτέ θέματα που αφορούν την ενέργεια».

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως δεν ηγέρθη ζήτημα εγγράφου συγκλίσεων-αποκλίσεων, ενώ για την αντίδραση του Γενικό Γραμματέα στη θέση για συνομιλίες το φθινόπωρο είπε: «Νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του φθινοπώρου οι συνομιλίες».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Όλι Ρέν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αφού υπενθύμισε την γραπτή δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αν νομίζει ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις βοηθά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, κάνει λάθος. Απεναντίας παρατείνει το χρόνο που θα μπορέσει να προκύψει λύση με αποτέλεσμα τα προβλήματα ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην λύονται».
Αργά το βράδυ ο κ. Κασουλίδης αναχώρησε για την Ουάσιγκτον όπου ξεκινά διήμερο πρόγραμμα επαφών.
Να επισημάνουμε ότι εξ αιτίας της καθυστέρησης δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και ηγετικά στελέχη της κυπριακής παροικίας.
Εκπρόσωπος ΓΓ
Σύντομη γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη συνάντηση Κασουλίδη – Μπαν αναφέρει ότι «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και ιδιαίτερα τις προοπτικές για έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Τέλος ότι «αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Συρία και τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».
.kathimerini.com.cy
9/5/3
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
  1. Επιθετικό χαρτί διπλωματίας η Αμμόχωστος, λέει ο Αλ. Γαλανός

  2. Χριστόφιας: Οι απαράδεκτοι όροι που θέτει η Τουρκία δεν έκαναν κατορθωτή την επιστροφή της Αμμοχώστου

  3. Η πόλη-φάντασμα ίσως κρατά το κλειδί για τη λύση

  4. Ghost town may hold the key to Cyprus reunification talks 

---------

  1.  Το ΑΚΕΛ καταδικάζει αναφορές Ρασμούσεν για ΑΟΖ και Κυπριακό

2 comments :

  1. Το Ιράν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Κύπρο....Μετά την έκδοση από τη Λευκωσία ιρανού υπηκόου στις ΗΠΑ....

    Το Ιράν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Κύπρο για διαβουλεύσεις, αφότου ένας ιρανός υπήκοος εκδόθηκε πρόσφατα από τη Λευκωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ύποπτος για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ο κύπριος ΥΠΕΞ.

    «Μόλις σήμερα ενημερώθηκα από την Λευκωσία ότι το Ιράν αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του για διαβουλεύσεις επειδή ένας ιρανός πολίτης συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να παραβιάσει το εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης
    http://www.naftemporiki.gr/story/649822
    9/5/13

    ReplyDelete
  2. «Νέα δεδομένα από την ΑΟΖ»....

    Για νέα δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν «παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού» για ολόκληρη την περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποτελεί στόχο και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είπε.

    Σε χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Μπρούκινγκς, στην Ουάσινγκτον, ανέφερε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ τα πρώτα έσοδα, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, αναμένονται στο τέλος της δεκαετίας.

    Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα μπορούσε να συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ δεν αποκλείει, αλλά διευκολύνει τη συνεργασία με τις άλλες γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή συγκρούσεων, αλλά ένα εργαλείο για την περιφερειακή ολοκλήρωση.

    Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, τόνισε - μεταξύ άλλων - ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους. Επίσης, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ταμείο, για να προσφέρονται υποτροφίες για όλους τους κατοίκους του νησιού στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου. Όσον αφορά στα έσοδα που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι, υπογράμμισε ότι θα δοθούν μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μετά τη λύση, θα τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας».

    Πηγή: ΑΠΕ
    http://www.zougla.gr/money/article/nea-dedomena-apo-tin-aoz
    10/5/3

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin