Thursday, April 11, 2013

FYROM: Προσπαθούν να αφαιρέσουν τα «αγκάθια»....ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΦΟΥΛΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Σπουδή για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ επιδεικνύει η ΕΕ, με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Στέφαν Φούλε να επισκέπτεται την γειτονική χώρα με παραινέσεις επί παντός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθεί σύντομα λύση για το όνομα, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας και την εξομάλυνση των σχέσεων με τους δημοσιογράφους.

Η έκθεση προόδου για τη γείτονα θα δημοσιευθεί στις 16 Απριλίου και ως γνωστόν περιλαμβάνει κάποια αρνητικά σημεία, αν και, στο κείμενο, έχει απαλειφθεί η λέξη «Μακεδονία», ωστόσο αναφέρεται μια φορά ο όρος «μακεδονικός».



Ο κ. Φούλε, που είχε  συνομιλίες με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επικεντρωθούν στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και να παραμερίσουν τις μεταξύ τους διαφορές που θα μπορούσαν να πλήξουν την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2012.

Ο ενταξιακός διάλογος υψηλού επιπέδου, μεταξύ Ε.Ε. και ΠΓΔΜ, περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, την εκλογική νομοθεσία και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς στην ΠΓΔΜ.

Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι μετά την εσωτερική κρίση στην ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε.

Σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όμως, όπως είπε, «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».

Σχετικά με την εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας της 1ης Μαρτίου στην ΠΓΔΜ, με την οποία δρομολογήθηκε η άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, με τη μεσολάβηση της Ε.Ε, ο κ. Φούλε δήλωσε ότι «οι πολιτικοί της χώρας δημιούργησαν την πολιτική κρίση και έχουν την ευθύνη να την ξεπεράσουν με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα ή τουλάχιστον όχι πλήρως».

Ακόμη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ το διάλογο με το δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας, επειδή, όπως ανέφερε, η ελευθερία των ΜΜΕ είναι η βάση της δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι η χώρα του «έχει βάσιμα αποτελέσματα και επιχειρήματα ώστε να λάβει μια θετική έκθεση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μια θετική για τη χώρα απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, παρά τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η χώρα του έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε την αφοσίωση, όπως είπε, της κυβέρνησης του στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο κ.Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της συνεργασίας με την Βουλγαρία, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε πως, παρά το γεγονός ότι η διμερής πολιτική επικοινωνία δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο, η ΠΓΔΜ συνεχίζει με θετική στάση για την ενδυνάμωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

  • «Κανένας δεν επιθυμεί περισσότερο από τη "Μακεδονία***" να ξεπεραστεί το τελευταίο εμπόδιο στην πορεία της ευρωπαϊκής μας ενσωμάτωσης. Πιστεύω ότι ο ενταξιακός διάλογος υψηλού επιπέδου και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη "Μακεδονία***" θα προσφέρουν επιπρόσθετη ώθηση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την επίλυση της διαφοράς που έχουμε με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ.Γκρούεφσκι.

Στα συμπεράσματα του τέταρτου γύρου του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές χώρες και την αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων σχέσεων και μορφών συνεργασίας.

«Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό. Οι κ.κ. Φούλε και Γκρούεφσκι χαιρέτισαν την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν την προσδοκία ότι οι εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγει ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα φέρουν απτά αποτελέσματα», προστίθεται στα συμπεράσματα αυτά. 

 .elzoni.gr
11/4/13 
-------------------------
***ΠΓΔΜ/FYROM

1 comment :

  1. Σκόπια: «Ο Φούλε προετοιμάζει το έδαφος για την επίλυση του ονόματος»...

    Απρίλιος 11, 2013.

    Εκτός από τις συνηθισμένες συνταγές για έναν ενιαίο στρατηγικό στόχο για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες επέμειναν σε ένα διακομματικό Μνημόνιο Ένταξης, που αναφέρεται στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.

    Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι θα δώσουν μια κοινή και μοναδική υποστήριξη για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εντάξει στο περιεχόμενο του Μνημονίου το θέμα αυτό ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, προς τα κόμματα των Σκοπίων, πριν τη δημοσίευση της έκθεσης για τη χώρα.

    Σύμφωνα με πηγές- γράφει το δημοσίευμα- από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE και από το SDSM, δηλώνουν ότι είναι μια τυπική διατύπωση στο έγγραφο αυτό- που έχει ως στρατηγικό στόχο την ένταξη του κράτους στην ΕΕ και ως εκ τούτου, τα κόμματα δεσμεύονται να εργασθούν ώστε να πληρούνται τα κριτήρια της ένταξης και να αναλάβουν δράση προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτή τη φορά όμως, οι Βρυξέλλες επέμειναν στην αναφορά της επίλυσης του ονόματος. Είναι το πρώτο έγγραφο στο οποίο προτείνεται κάτι τέτοιο από την Διεθνή Κοινότητα.

    Προς το παρόν, τα μέρη, δεν δήλωσαν ότι η πρόταση του Φούλε είναι αποδεκτή, αλλά τόνισαν ότι στην υπογραφή του μνημονίου για την ένταξη στην ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα. Ωστόσο, το κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη και βάση αυτής θα υπογράψει, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Επισημαίνεται ακόμη, ότι τα κόμματα των Σκοπίων, από την ανεξαρτησία της χώρας, έχουν υπογράψει δεκάδες έγγραφα με τη μορφή δηλώσεων ψηφίσματος και υπομνήματα σχετικά με τις δεσμεύσεις της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα περισσότερα από αυτά είχαν προκύψει στο Κοινοβούλιο. Σε κανένα από τα έγγραφα αυτά του Κοινοβουλίου δεν αναφέρει για επίλυση της διαφωνίας με την Ελλάδα.
    --

    The Hellenic Information Team

    © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
    11/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin