Saturday, April 20, 2013

Το ELA... να δεις και τα δάνεια .....«Ενήργησαν διάφοροι, ώστε να προστατευτούν οι τράπεζες των χωρών τους, που είχαν θυγατρικές στην Κύπρο και το κούρεμα να περιοριστεί στις δύο κυπριακές τράπεζες»

Θηριωδία και καταστροφική η απόφαση για το κούρεμα - Από τον Νοέμβριο του 2012 και εντεύθεν, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα διεξάγονταν υπό τον «εκβιασμό, τη δαμόκλειο σπάθη και τον βρόχο» του τερματισμού του ELA για τη Λαϊκή Τράπεζα.....
Ο Χ. ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ κατέθεσε χθες ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής, που ανέλαβε να εξετάσει τις συνθήκες και τις ευθύνες για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.....

Με την κατάθεση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστου Πατσαλίδη άρχισαν χθες οι δημόσιες ακροάσεις της τριμελούς Διερευνητικής Επιτροπής, που ανέλαβε να εξετάσει τις συνθήκες και τις ευθύνες για τη δεινή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ευρύτερα της οικονομίας. Ο Χρίστος Πατσαλίδης ανέλυσε βήμα προς βήμα τα γεγονότα, αρχής γενομένης από το 2008, που οδήγησαν την Κύπρο στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα. Σε πολλά σημεία της μαρτυρίας του, ο κ. Πατσαλίδης άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι υπήρξαν λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις.



Τεράστια ερωτηματικά

Από την πολύωρη μαρτυρία του Χρίστου Πατσαλίδη ξεχωρίζουν δύο σημεία, που εγείρουν και προκαλούν τεράστια ερωτηματικά και προβληματισμό. Το πρώτο σημείο αφορά στη χρηματοδότηση της Λαϊκής Τράπεζας από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Χαρακτηριστικά, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 2012, το ποσό που δόθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα από τον ΕLA ανήλθε στα 5,8 δις, ενώ συνέχισε να αυξάνεται, και μέχρι τον Ιούλιο του 2012 ανήλθε στα 9,6 δις ευρώ. Όπως έγινε αντιληπτό, μέσα σ’ ένα μήνα η Λαϊκή Τράπεζα, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών της, «φορτώθηκε» με ακόμα 3,8 δις ευρώ. Το δεύτερο σημείο αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης των 4,5 δις ευρώ, από τα 25 δις ευρώ που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, «τα δάνεια αυτά δεν δόθηκαν σε 1.000 άτομα, αλλά σε 10-12 και πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 4,5 δις», επανέλαβε εμφαντικά.
Η θηριωδία της Γερμανίας

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών παρουσιάστηκε, επίσης, έντονος σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Κύπρου από την Τρόικα, και ιδιαίτερα από τους Γερμανούς και το ΔΝΤ. «Πυροβόλησαν το περιστέρι με ατομική βόμβα», είπε χαρακτηριστικά. Και επισήμανε: «Γερμανία και ΔΝΤ συμπεριφέρθηκαν με απίστευτη θηριωδία σ’ έναν τόπο με ασήμαντες χρηματοδοτικές ανάγκες». Πρόσθεσε ότι, υπό την απειλή της Τρόικας για τερματισμό της χρηματοδότησης της Λαϊκής Τράπεζας μέσω του ELΑ, έγινε η τελική συμφωνία για το μνημόνιο με δανειστές τον Νοέμβριο του 2012.
Είπε ακόμη ότι διαχρονική θέση του ιδίου και των συνεργατών του στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και η αύξηση των εσόδων. Ανέφερε ότι η προσωπική του διαπίστωση, από τις επαφές με την Τρόικα, ήταν ότι οι εκπρόσωποι των τριών οργανισμών (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) είχαν υιοθετήσει μιαν άτεγκτη στάση, που ήταν πολύ δύσκολο να διαφοροποιηθεί. Προς τούτο, τόνισε ότι από την πρώτη επίσκεψη στο νησί, μεταξύ 2 και 5 Ιουλίου 2012, η Τρόικα είχε υιοθετήσει τη θέση ότι η Κύπρος θα χρειαζόταν συνολική προσαρμογή 975 εκ. ευρώ για την περίοδο του οικονομικού προγράμματος (2012 - 2015), ενώ στην επόμενη επίσκεψη, στις 27 Ιουλίου 2012, είχαν παραδώσει προσχέδιο μνημονίου, ενώ είχαν θέσει ως όρο τη λήψη μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ (€170 εκ.) για να επιστρέψουν ξανά.
Εκβιασμός για τερματισμό του ELA

Όπως είπε ο Χρίστος Πατσαλίδης, κατά την επόμενη επίσκεψή τους τον Νοέμβριο του 2012, οι τροϊκανοί παρουσίασαν τη θέση ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να αυξηθεί στο 1,25 δις ευρώ, διότι το οικονομικό περιβάλλον έχει επιβαρυνθεί από το γεγονός ότι αργούσαμε να λάβουμε μέτρα. Ανέφερε, ωστόσο, ότι από τον Νοέμβριο και εντεύθεν, οι συνομιλίες με την Τρόικα διεξάγονταν υπό τον «εκβιασμό, τη δαμόκλειο σπάθη και το βρόχο» του τερματισμού του ELA για τη Λαϊκή Τράπεζα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι το κομβικό σημείο στην οριστική κατάληξη του πρώτου μνημονίου ήταν η 21η Νοεμβρίου 2012, και ειδικότερα μετά τη σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο, με κάποιους πολιτικούς αρχηγούς να μιλούν για την ανάγκη συμφωνίας επί του μνημονίου, διαφορετικά θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα.
Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη των αρχηγών έγινε μια σύσκεψη τεχνοκρατών με τον Πρόεδρο Χριστόφια «και σε μια έντονη συζήτηση μεταξύ εμού και του Προέδρου», ο τελευταίος πείστηκε και έδωσε εντολές να κλείσουν τα ζητήματα που ήταν ανοικτά (ιδιωτικοποιήσεις, ΑΤΑ, έσοδα από φυσικό αέριο, επιπλέον μέτρα 1% του ΑΕΠ) για την τελική συμφωνία με την Τρόικα. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών ολοκληρώθηκε το ίδιο βράδυ.
Η απομείωση του ελληνικού χρέους

Σ’ ερώτηση του μέλους της Επιτροπής Παναγιώτη Καλλή, ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απορρίψει κάποια μέτρα, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνέχιζε την παραχώρηση διευκολύνσεων στη Λαϊκή Τράπεζα, αν η Κυβέρνηση λάμβανε μέτρα ύψους 175 εκ. ευρώ το 2011. Εξήγησε ότι με μέτρα ύψους 175 εκ. ευρώ, η ΕΚΤ θα εξακολουθούσε να δέχεται τα κυπριακά ομόλογα και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος δεν αποδέχθηκε τη λήψη μέτρων είχε επιπτώσεις κυρίως στη ρευστότητα των τραπεζών, αφού δεν θα μπορούσαν να παρουσιάζουν κρατικά χρεόγραφα ως εγγύηση για ρευστότητα στην ΕΚΤ, και όχι στο Κράτος.

Σε σχέση με την απομείωση (κούρεμα) του ελληνικού δημοσίου χρέους, που στοίχισε στις κυπριακές τράπεζες 4,5 δις ευρώ, ο Χρίστος Πατσαλίδης είπε πως το Υπουργείο Οικονομικών είχε εισηγηθεί να γίνει αποδεκτό το κούρεμα, διότι, αν επερχόταν πτώχευση της Ελλάδας, θα κατέρρεε και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, καθώς θα χάνονταν δάνεια 25 δις ευρώ που παραχώρησαν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το κούρεμα, υπό κάποιες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να γίνει ανεκτό και ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις ζημιές.
«Νοσούσε» από το 2011…
Σε σχέση με τον δανεισμό της Λαϊκής Τράπεζας από τον ELA, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι η τράπεζα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα από τον Νοέμβριο του 2011. «Από τον Νοέμβριο του 2011 προέκυψαν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες στη Λαϊκή και άλλαξε η διοίκηση της τράπεζας με την αποχώρηση του Ανδρέα Βγενόπουλου», είπε. Πρόσθεσε ότι από τον Μάιο του 2012, όταν η Κυβέρνηση έγινε ο μεγαλομέτοχος της Λαϊκής με την εξαγορά μετοχών ύψους 1,8 δις ευρώ, η τράπεζα είχε ήδη έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Ειδικότερα ανέφερε ότι από τον Οκτώβριο του 2011, η Λαϊκή είχε ήδη λάβει χρηματοδότηση €2,5 δις μέσω του ELA, καθώς και άλλα €3,8 δις μέσω άλλων χρηματοδοτικών πράξεων της ΕΚΤ, αυξάνοντας τις συνολικές χρηματοδοτικές διευκολύνσεις στα €6,3 δις.
Η παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα μέσω του ELA, τόνισε ο κ. Πατσαλίδης, συνέχισε να αυξάνεται και μέχρι τον Ιούλιο του 2012 είχε ανέλθει στα €9,6 δις. Ο Χρίστος Πατσαλίδης διερωτήθηκε κατά πόσον ο ELA δίνεται για περιορισμένη χρονική διάρκεια και σε βιώσιμες τράπεζες, γιατί η ΕΚΤ έδωσε απεριόριστες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Τόνισε πως ο ίδιος, όταν η Λαϊκή ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών στήριξη, τον Απρίλιο του 2012, διότι οι ελεγκτές της τράπεζας αρνούνταν να υπογράψουν τα οικονομικά αποτελέσματα αν δεν υπήρχε εγγύηση του κράτους, συνέστησε ότι πρέπει να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των κομμάτων. «Θεωρούσα ότι η στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας θα ωθούσε το Κράτος σε προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης», επισήμανε.
Ελλιπής έλεγχος και οι εκροές καταθέσεων

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά τον ελλιπή εποπτικό έλεγχο των τραπεζών, ο Χρίστος Πατσαλίδης είπε ότι διαπιστώθηκε πως υπήρχαν μη εξασφαλισμένα δάνεια ύψους 4,5 δις στην Ελλάδα. «Αυτό δεν είναι ελλιπής έλεγχος από την εποπτική Αρχή. Δεν έπρεπε να υπάρχει έλεγχος για τον τρόπο που έγιναν οι επεκτάσεις όχι στην Ελλάδα αλλά σε άλλες χώρες;», διερωτήθηκε. Αναφορικά με τον έλεγχο της εκροής καταθέσεων που έγιναν την περίοδο που oι τράπεζες έμειναν κλειστές, μετά την πρώτη απόφαση του Γιούρογκρουπ, στις 15 Μαρτίου 2013, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι εκτός από τις πράξεις που έγιναν από υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, που ήταν ανοικτά, είχε δοθεί έγκριση από τον Διοικητή για εκτέλεση κάποιων πράξεων για να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε κατάλογο των πράξεων αυτών. Ο Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε, ακόμα, ότι στο δεύτερο Γιούρογκρουπ της 25ης Μαρτίου 2013, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μαζί με το ΔΝΤ επέβαλαν το κούρεμα, «διόρθωσαν το λάθος τους» για επιβολή ζημιών στις ανασφάλιστες καταθέσεις και περιόρισαν το κούρεμα στις καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας, που θα υποβαλλόταν σε διάλυση (resolution), και της Τράπεζας Κύπρου, ενώ εξαίρεσαν τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Αγγλία και ξένες τράπεζες στην Κύπρο.
«Ενήργησαν διάφοροι, ώστε να προστατευτούν οι τράπεζες των χωρών τους, που είχαν θυγατρικές στην Κύπρο και το κούρεμα να περιοριστεί στις δύο κυπριακές τράπεζες», είπε με νόημα, ενώ χαρακτήρισε θηριωδία και καταστροφική την απόφαση για το κούρεμα. Η διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, στις 9:30, με την κατάθεση της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. 
.sigmalive.com/simerini
20/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

4 comments :

  1. ΤΡ. ΚΥΠΡΟΥ: ΕΚΤΟΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ.....Περιορίστηκε το κούρεμα....

    Σήμερα Δευτέρα ή το αργότερο εντός της εβδομάδας φαίνεται να οριστικοποιούνται και να ανακοινώνονται τα στελέχη που θα αναλάβουν την διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου μέσα σε μια κρίσιμη περίοδο, τόσο για την ίδια όσο και για την Οικονομία γενικότερα. Την ίδια ώρα Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να έθεσαν στόχο, εντός δύο εβδομάδων η Τράπεζα Κύπρο να βγει εκτός καθεστώτος εξυγίανσης. Δηλαδή θα ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στις συναλλαγές που θα ισχύουν και στα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με τον περιορισμό των εξαιρέσεων φαίνεται τελικά ότι το ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου (γνωστό ως κούρεμα) θα είναι πιο κοντά στο 40%.



    Λίγες εξαιρέσεις



    Αφού δεν έβγαιναν οι αριθμοί, και αφού συνειδητοποίησαν όλοι ότι οι πολλές εξαιρέσεις δημιουργούσαν αδικίες και απειλούσαν την συνταγματικότητα του διατάγματος, Κυβέρνηση και Κεντρική έκαναν δεύτερες σκέψεις με την σύμφωνο γνώμη και της Τρόικα. Χθες βράδυ εκδόθηκε διάταγμα που καθορίζει τις εξαιρέσεις από το κούρεμα με τροποποίηση του διατάγματος της 29ης Μαρτίου. Το νέο διάταγμα αφορά τις υποχρεώσεις που μεταβιβάζονταν από τη Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου και τις κατηγορίες καταθέσεων που εξαιρούνταν από το κούρεμα στη Τράπεζα Κύπρου.



    Σύμφωνα με διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας που εκδόθηκε αργά χθες βράδυ, δεν θα υποστούν κούρεμα

    Πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες επεξεργασίας συναλλαγών με κάρτες
    Λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης
    Συμφωνίες Επαναγοράς Χρηματοοικονομικών Μέσων (repo transactions).
    Θα υπάρξει κούρεμα της τάξης του 27,5% σε:
    Ασφαλιστικές εταιρείες, κοινοπραξίες ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλιστικά επικουρικά ταμεία,
    Εγχώριοι επικουρικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον Έφορο Εταιρειών,
    Φιλανθρωπικά ιδρύματα που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Οικονομικών,
    Σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας. (Τα δημόσια σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα εμπίπτουν στην κατηγορία της Γενικής Κυβέρνησης)



    Περισσότερα για το θέμα στην έντυπη έκδοση του «Π» και για τους συνδρομητές της ψηφιακής έκδοσης (pdf) ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της εφημερίδας καθημερινά από τις 05.00 το πρωί.

    Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
    Του Δημήτρη Γεωργιάδη
    22/4/13

    ReplyDelete
  2. Κύπρος: Κούρεμα 27,5% σε πλήρεις εξαιρέσεις.....

    Κούρεμα 27,5% συμφώνησαν η κυπριακή κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα σε πολλές από τις πλήρεις εξαιρέσεις, που είχαν δοθεί στα αρχικά διατάγματα για τις δύο μεγάλες τράπεζες, με στόχο τον περιορισμό των απωλειών των ανασφάλιστων καταθετών των δύο τραπεζών και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας διαμόρφωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής.

    Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαιώνει σε επιστολή του τη συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα στον περιορισμό των εξαιρέσεων, και προτείνει συγκεκριμένες πρόνοιες που θα πρέπει να περιληφθούν σε αναθεωρημένα διατάγματα που θα εκδοθούν.

    «Η εισήγηση γίνεται με σκοπό τον περιορισμό της έκτασης των εξαιρέσεων και συνεπώς για να ελαφρυνθούν οι επηρεαζόμενοι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας», αναφέρει στην επιστολή ο κ. Γεωργιάδης.

    Με την προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, μόνο το 72,5% των καταθέσεων ασφαλιστικών εταιρειών αντί 100% που ήταν στα προηγούμενα διατάγματα.

    Το πλήρες «κούρεμα» γλιτώνουν, επίσης, τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, που στηρίζονται σε επενδυτικές μονάδες. Παρόλο που τα ταμεία είναι επενδυτικά, οι επενδυτές σε αυτά τα ταμεία, θα χάσουν μόνο το 27,5% των καταθέσεων των ταμείων, δηλαδή η εξαίρεση θα αφορά και πάλι το 72,5% των ταμείων.

    Επίσης, θα εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών.

    Το ίδιο θα ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είχαν αρχικά εξαιρεθεί πλήρως.

    Θα «κουρευτεί» επίσης το 27,5% των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα όποια «κουρέματα» οι πρώτες 100 χιλ. ευρώ.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=359311
    22/4/13

    ReplyDelete
  3. Cyprus haircut also hits charities, private schools...

    Charities, private schools and insurance firms with deposits in the troubled Bank of Cyprus will suffer a 27.5-percent haircut under the island's EU bailout, the central bank said.



    NICOSIA: Charities, private schools and insurance firms with deposits in the troubled Bank of Cyprus will suffer a 27.5-percent haircut under the island's EU bailout, the central bank said.

    They had all previously been exempt from a haircut in the bank restructuring required under the terms of the 10-billion-euro bailout for Cyprus.

    All insurance firm deposits will receive a hit while unregistered financial companies, charities and some educational institutions with deposits over 100,000 euros in the Bank of Cyprus will also get a 27.5 percent cut.

    "The review was undertaken with the aim to limit the extent of the exemptions so as to lighten the burden on affected (large) depositors in the Bank of Cyprus," the central bank said in a statement late on Sunday.

    A bail-in from depositors was a key element of a deal which Nicosia struck with its EU partners and the International Monetary Fund last month to help fund a 23-billion-euro ($30 billion) rescue package.

    Bank of Cyprus depositors are already facing a certain 37.5-percent loss on deposits over 100,000 euros -- to be exchanged for shares -- with another 22.5 percent locked depending on the cost of restructuring.

    Large depositors could lose all of the remaining 60 percent of their balances over 100,000 euros depending on the costs of winding up and merging second-largest lender, Laiki.

    Savers in that bank will have to wait years to see any of their cash over 100,000 euros.

    Central bank spokeswoman Aliki Stylianou told state radio on Monday that the move was to ease to pressure on large Bank of Cyprus depositors but a final estimate on how much they would lose will not be ready before the end of June.

    Banks have been operating under stringent capital controls since they reopened on March 28, after a near two-week lockdown prompted by fears of a run on deposits.

    - AFP/xq
    http://www.channelnewsasia.com/news/business/international/cyprus-haircut-also-hits-charities-priva/647314.html
    22/4/13

    ReplyDelete
  4. Έκθεση για ELA Λαϊκής «καίει» Χριστόφια, Ορφανίδη, Δημητριάδη ...

    Νέο δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times επικαλούμενο σχετική έκθεση που ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιρρίπτει ευθύνες στους δυο πρώην Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη και Πανίκο Δημητριάδη για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας καθώς και στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αποδέχθηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο δημοσιεύει και την σχετική έκθεση, αναφέρεται ότι, «η Λαϊκή δεν βρισκόταν στον αναπνευστήρα μόνο κατά την παραμονή των εκλογών, αλλά για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών», με αποτέλεσμα να στοιχίσει στους φορολογούμενους 1,8 δισ. Ευρώ, καθώς και ανείπωτες «παράπλευρες απώλειες».
    Η έκθεση με τίτλο «Πώς η κακοδιοίκηση μιας τράπεζας οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας», με την ένδειξη «Εμπιστευτική» και με αναγραφόμενη ημερομηνία τον Οκτώβριο του 2014, κατηγορεί την προηγούμενη Κυβέρνηση και τους δύο προηγούμενους Διοικητές της ΚΤΚ για "συγκάλυψη" των προβλημάτων της Λαϊκής Τράπεζας, με στόχο να εξασφαλιστεί η έκτακτη στήριξη ύψους 10 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

    Στην έκθεση καταγράφεται το συμπέρασμα ότι, «η Λαϊκή Τράπεζα ήταν αφερέγγυα πριν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων» και ότι «μετά το κούρεμα, η τράπεζα είχε λίγες ελπίδες να επιζήσει», ενώ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι "η προηγούμενη Κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως δικαιολογία τα προβλήματα της τράπεζας για να την κρατικοποιήσει". Οι συγγραφείς της έκθεσης υποστηρίζουν ακόμα ότι Ορφανίδης και Δημητριάδης παρέβλεψαν τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η τράπεζα είχε καταρρεύσει, ώστε να εξασφαλίσουν έκτακτο δανεισμό από την ΕΚΤ και ότι "απορρίπτουν τον ισχυρισμό ότι η Λαϊκή δεν ήταν φερέγγυα κατά τη διάρκεια της θητείας τους".
    Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι σύμφωνα με τα έγγραφα, όταν η Λαϊκή αποτάθηκε στην Κεντρική Τράπεζα για έκτακτη βοήθεια το φθινόπωρο του 2011, οι καταθέτες απέσυραν μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ ο δείκτης ρευστότητας είχε πέσει κάτω από το 4%, αντί του 20% που είναι το όριο.
    «Όταν ο Ορφανίδης διαβεβαίωνε την ΕΚΤ ότι η Λαϊκή ήταν φερέγγυα, η τράπεζα είχε χρεοκοπήσει», αναφέρεται στην έκθεση...................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=189723
    19/11/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin