Monday, April 15, 2013

Γκρούεφσκι: Θα κάνουμε δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας ... Δεν σχολιάζει επί της ουσίας τη νέα πρόταση Νίμιτς

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να απαντήσει σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν το όνομα «Άνω Δημοκρατία της Μα εδονίας» μπορεί να αποτελέσει πιθανή λύση στο ζήτημα της ονομασίας δήλωσε: «Προς το παρόν, πρόκειται για εικασίες και εγώ δεν θα εισέλθω σε εικασίες. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για να εισερχόμαστε σε εικασίες».
Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι δεν μπορεί να προδικάσει το εάν είναι δυνατή ταχεία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση ότι οποιαδήποτε λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι αποτελεί ευθύνη του, ως πρωθυπουργός της χώρας, να ζητά την άποψη του λαού για μείζοντα ζητήματα της χώρας.


Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, κατά την τελευταία συνάντηση του με τους εκπροσώπους της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι , στη Νέα Υόρκη, στις 8 και 9 Απριλίου, επέδωσε συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ.Νίμιτς ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να εξετάσουν συνολικά τη νέα πρόταση του, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να επισκεφθεί την περιοχή (Αθήνα και Σκόπια) ή να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, είτε αλλού, μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Ο κ. Νίμιτς, κατά την πάγια πρακτική του, δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της νέας του πρότασης.

.protothema.gr
15/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, είπε η Κ. Άστον στα Σκόπια....

    Τη σημασία της καλλιέργειας σχέσεων καλής γειτονίας και της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ, επεσήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στα Σκόπια με τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ.

    «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με τους γείτονες, ιδίως σε αυτή την περιοχή και να αναζητηθούν λύσεις και να προκύψουν συγκεκριμένες συμφωνίες.

    Η διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποκτά δυναμική και προτρέπουμε τα δύο μέρη να αξιοποιήσουν τις προσπάθειες που καταβάλει ο Μάθιου Νίμιτς. Είναι απαραίτητη η επίλυση του ζητήματος αυτού, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Γνωρίζω ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, όμως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να σημειωθεί πρόοδος. Είναι πολύ καλύτερο να ενεργήσετε όσο πιο σύντομα γίνεται, παρά αργότερα. Είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός όσον αφορά την ενταξιακή σας πορεία» σημείωσε η κ. 'Αστον, σε δήλωσή της μετά το πέρας των συναντήσεών της στα Σκόπια.

    Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν 'Αστον, επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια, στο πλαίσιο μίνι περιοδείας της σε χώρες της περιοχής (Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ).

    Η κ.'Αστον είχε συναντήσεις στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι......http://www.protothema.gr/world/article/?aid=272298
    17/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin