Tuesday, April 23, 2013

Επαφές Ντάουνερ σε Αθήνα και Άγκυρα για το Κυπριακό

Επαφές σε Αθήνα και Άγκυρα θα έχει τις προσεχείς ημέρες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και άλλους αξιωματούχους. Εξέφρασε την συμπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι τα θέματα που άπτονται του Κυπριακού, θα πρέπει να επιλυθούν «αργά και μεθοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες του κόσμου.

Ο κ. Ντάουνερ συναντήθηκε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία και της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ Λίζα Μπάτενχαϊμ, ενώ αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση και με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.



Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα πάει την Τρίτη στην Αθήνα για επαφές με τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο ενώ τη Δευτέρα θα δει τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.

Ανέφερε ότι μεταβαίνει στις δύο πρωτεύουσες «καλά οπλισμένος» με τις απόψεις των δύο πλευρών στην Κύπρο, ενώ πρόσθεσε ότι το ταξίδι αυτό αποτελεί και μια ευκαιρία για να αντιληφθεί πως σκέφτονται Αθήνα και Άγκυρα. «Θα δούμε πώς προχωρούμε έπειτα» είπε, ενώ ανέφερε ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τρίτη.

«Αυτές είναι πολύ δύσκολες ώρες για την Κύπρο» είπε εξάλλου ο κ. Ντάουνερ και πρόσθεσε ότι «τα ΗΕ συμπάσχουν πολύ για τις δυσκολίες που περνούν οι Κύπριοι», όχι μόνο η πολιτική ηγεσία, αλλά και οι απλοί πολίτες.

Ανέφερε ότι για τον λόγο αυτό «πρέπει όλοι να είναι υπομονετικοί και συμπονετικοί και να σκέφτονται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι απλοί Κύπριοι για τις προτεραιότητες στη ζωή τους». Τα ΗΕ, συμπλήρωσε, δεν θα ήταν τίποτε αν δεν έδειχναν συμπόνια υπό αυτές τις συνθήκες.

  • Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει αναβολή στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη ‘αναβολή’, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να κινηθούμε γρηγορότερα αν δεν υπήρχαν αυτές οι συνθήκες».

Συμπλήρωσε ότι η Τρόικα πήρε τις αποφάσεις της και η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπίσει τις δύσκολες επιπτώσεις. «Πρέπει να τα λάβουμε όλα αυτά υπόψη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτές τις εξαιρετικά σοβαρές στιγμές, εκ των οποίων όλες ήταν αρνητικές για την Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες» ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία για επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι το ίδιο επιθυμεί και ο κυπριακός λαός. «Αν θέλουμε να δούμε το Κυπριακό να επιλύεται, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο λαός αποτελεί ‘σημείο κλειδί’ της λύσης και πρέπει να υπάρχει κάποια ευαισθησία για τις ανησυχίες του λαού», κατέληξε.

Ερωτηθείς τέλος αναφορικά με το δείπνο που θα παραθέσει στους δύο ηγέτες, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα έχει λεπτομέρειες μετά την αυριανή συνάντησή του με τον κ. Έρογλου.

.onlycy.com
23/4/12
 --
-

1 comment :

  1. Επανέναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού, προανήγγειλε το Foreign Office....

    Νέα πρωτοβουλία για τη διευεθέτηση του Κυπριακού προανήγγειλε το βρετανικό Foreign Office. Με ανακοίνωσή του επισημαίνει τη θερμή και παραγωγική διμερή σχέση Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη συνάντηση που είχαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ ο Κύπριος υπουργός Eξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

    Η ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτή ήταν η πρώτη επίσημη υπουργική συνάντηση με τη νέα κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη. «Ο υφυπουργός Ευρώπης εξέφρασε τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στην ανανέωση των προσπαθειών για διευθέτηση του Κυπριακού», αναφέρεται στη συνέχεια.
    Το Foreign Officer προσθέτει ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων που αφορούν την ΕΕ και τον τρόπο ενθάρρυνσης της μετάβασης σε ένα νέο καθεστώς στη Συρία.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=274348
    25/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin