Friday, April 12, 2013

Επιπλέον βοήθεια για την Κύπρο ζητά ο Αναστασιάδης

Στα 23 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της χώρας....
Αίτημα για «επιπλέον βοήθεια» προς την Κύπρο από την ΕΕ πρόκειται να απευθύνει ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε ο ίδιος την Παρασκευή. Στο μεταξύ ξεκινά σήμερα το άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο, στο επίκεντρο του οποίου αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της Κύπρου αλλά και εν γένει οι διασώσεις τραπεζών αλά κυπριακά. Εκεί αναμένεται να δοθεί πολιτική έγκριση στη χορήγηση δανείου ύψους 10 δισ. ευρώ προς την Κύπρο με την προοπτική να υπογραφεί επίσημη συμφωνία αργότερα μέσα στον Απρίλιο, όπως μεταδίδει το Reuters. 


 Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, και πως θα στείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι." Είναι γεγονός. Κάναμε αυτή την επαφή, επειδή επιδιώκουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν στις υφιστάμενες συνθήκες" για να πετύχουμε τους προβλεπόμενους στόχους, είπε ο Ν. Αναστασιάδης αναφερόμενος στη συνομιλία με τον Ρεν.
"Δεν ζητούμε επιπλέον χρήματα, αλλά μια ενισχυμένη βοήθεια από την 'task force' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κύπριος διπλωμάτης. Το ίδιο είπαν και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στο Δουβλίνο. Όπως διευκρινίζουν ευρωπαϊκές πηγές  η Κύπρος δεν ζήτησε περισσότερα χρήματα με τη μορφή έκτακτων δανείων, αλλά πιθανότατα εξετάζει το ενδεχόμενο να διατυπώσει αίτημα για επίσπευση της καταβολής από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο για τη διάσωση -κατά βάση του χρηματοπιστωτικού συστήματος- της Κύπρου αναμένεται να αυξηθεί από 17 σε 23 δισ. ευρώ και με τη χώρα να καλείται να πληρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο, που θα αντιστοιχεί σε 13 δισ. με τρόικα να παραμένει αμετακίνητη στη συνεισφορά της με 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτό μένει να αποσαφηνιστεί στο σημερινό Eurogroup, στο οποίο δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές ως προς την Κύπρο σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας. Κατηγορηματικά αντίθετη σε ένα τέτοιο σενάριο η Γερμανία.
Η Ευρωζώνη αναμένεται να συνεισφέρει με 9 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ με ένα εκατ. ευρώ.

Απ’ αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2,5 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,1 για το δημόσιο χρέος και τα 3,4 αναμένεται να καλύψουν τις δημοσιονομικές ανάγκες της κυβέρνησης για περίοδο τριών ετών.
 
Αμετακίνητη η Γερμανία
 
Μη διαπραγματεύσιμο χαρακτήρισε η γερμανική κυβέρνηση το ύψος της συμβολής της ΕΕ και του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ακόμα και αν επανεκτιμηθούν προς τα πάνω οι χρηματοδοτικές ανάγκες.
 
"Το διεθνές πιστωτικό πρόγραμμα περίπου 10 δισεκ. ευρώ βρίσκεται βεβαίως πολύ ψηλά σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας", τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.
 
Επιστολή Αναστασιάδη σε Μπαρόζο-Ρομπάι
 
Σε ερώτηση, στο περιθώριο των εργασιών του 16ου Συνεδρίου της ΔΕΟΚ, για το πώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου έχουν φτάσει στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι "δεν νομίζω να είναι τους τελευταίους τρεις μήνες, είναι γενικότερα η όλη καθυστέρηση που οδήγησε εδώ που οδήγησε. Θα αντιμετωπιστεί".  
 
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι επιστολές προς Μπαρόζο και Ρομπαι θα αναφέρονται στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου, ενώ σε ερώτηση για το τι θα απαντήσει στον Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) για το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Αναστασιάδης είπε: "Αυτά που πρέπει".
 
"Στην επιστολή μου θα εξηγώ ότι στην Προεδρική Δημοκρατία οι εξουσίες είναι διακριτές, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει τη δική της ευθύνη ελέγχου των αξιωματούχων της πολιτείας και στο πλαίσιο διερεύνησης των όσων έχουν ακολουθήσει μετά από μια επιστολή-έγγραφο του κ. Δημητριάδη, (η Βουλή) έχει κάθε εξουσία να το πράξει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι διαδικασία απόλυσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Κάποιοι παραπληροφόρησαν οπωσδήποτε τον κ. Ντράγκι" ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. 
 
Επί τάπητος οι διασώσεις τραπεζών μέσω καταθέσεων
 
Το άλλο μεγάλο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί με αφορμή τη λύση που υιοθετήθηκε για την Κύπρο είναι η σχεδιαζόμενη κοινοτική οδηγία που θα προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών στις διασώσεις τραπεζών, κάτι το οποίο προανήγγειλε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν.
 
Ο επίτροπος ξεκαθάρισε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «κουρεύονται» οι καταθέσεις (προς το παρόν άνω των 100.000 ευρώ), ώστε όσοι έχουν χρήματα στις τράπεζες να καλούνται να καλύψουν τις ζημιές από μελλοντικές χρεοκοπίες πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Εκτός ατζέντας η Σλοβενία

 

   

Παρά την αυξημένη ανησυχία για τον διογκωμένο τραπεζικό τομέα της Σλοβενίας το θέμα δεν πρόκειται να συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο, όπως ξεκαθάρισε νωρίς την Παρασκευή ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για τις προβληματικές χώρες, αλλά όχι για την Σλοβενία, τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

 

Πιθανές αποφάσεις για Ιρλανδία-Πορτογαλία

 

Όσον αφορά στην Ιρλανδία, που φιλοξενεί την άτυπη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, είναι πιθανό να εγκριθεί το αίτημα της επιμήκυνσης του δημοσιονομικού της προγράμματος. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία.

 

Υπερ αυτού συνηγόρησε άλλωσε ο Όλι Ρεν προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να υπάρξει σήμερα συμφωνία για την επιμήκυνση των δανείων που έχουν δοθεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, στο πλαίσιο των αντίστοιχων προγραμμάτων στήριξης τους.

 

"Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για παράταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. 

 

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την εβδομάδα αυτή, η πιο ισορροπημένη πρόταση κάνει λόγο για παράταση επτά χρόνων στις δύο χώρες, οι οποίες είχαν ζητήσει αρχικά παράταση 15 χρόνων. 

 

"Ελπίζουμε πως θα πετύχουμε παράταση επτά χρόνων", τόνισε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος συζήτησε το θέμα με τον πορτογάλο ομόλογό του Βιτόρ Γκασπάρ. 

 

Η κατάσταση όμως είναι περισσότερο περίπλοκη απ' ό,τι είχε προβλεφτεί, διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε αρκετά μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2013. 
.enet.gr
12/4/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin