Wednesday, April 3, 2013

Πόρισμα Alvarez & Marsal: Η ώρα των ευθυνών

Σκοτεινά σημεία και βαριές ευθύνες εντοπίζουν στην έρευνα τους για την κατάληξη της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής οι Alvarez & Marsal. 

Το ογκωδέστατο πόρισμα το οποίο παραδόθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας.
  1. Το πόρισμα απαντά σε μία σειρά από καυτά ερωτήματα όπως:
  2. Ποια ήταν η διαχείριση της κρίσης σε δημοσιονομικό επίπεδο;
  3. Πώς έφτασαν οι πάλαι ποτέ ισχυρές τράπεζες, που κατά ορισμένους μπορούσε να αντέξει τους κλειδωνισμούς, στο σημείο να είναι αφερέγγυες και να χρειάζονται κρατική στήριξη;
  4. Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές στη νέα αυτή τραγωδία που οδήγησε τον τόπο στην ολοσχερή καταστροφή;
Το πόρισμα της Alvarez & Marsal, αναμένεται να καταδείξει πολλές σκοτεινές πτυχές και γκρίζες ζώνες στα όσα τα τελευταία χρόνια και δη την τελευταία τετραετία συνέβησαν στην τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα. Αντικείμενο της έρευνας ήταν μόνο αυτές οι δύο τράπεζες, διότι, προς το παρόν, μόνο αυτές οι δύο χρειάστηκαν κρατική στήριξη και ουσιαστικά τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη.
Αντίγραφο του πορίσματος των Alvarez & Marsal, βρίσκεται από την Τετάρτη και στα χέρια της Βουλής και έχει ήδη κλειδωθεί στο δωμάτιο ασφαλείας της Βουλής. Σύμφωνα έγκυρες με πληροφορίες που μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, το θέμα πρόκειται να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και αύριο να συζητηθεί στη σύσκεψη των αρχηγών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Φιλελεύθερος σχετικά με το περιεχόμενο του πορίσματος, καταλογίζονται βαριές ευθύνες για το κατάντημα των δύο τραπεζών, αφού όπως αναφέρεται, πολλοί είναι αυτοί που μένουν εκτεθειμένοι και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν και ποινικές διώξεις.
Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά από το 2009 μέχρι και το 2010 κι' ενώ είχε υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Από το τέλος Δεκεμβρίου του 2009 μέχρι και τον Ιούνιο του 2010 μέσα σε 6 μήνες, δηλαδή, η Τράπεζα Κύπρου απέκτησε ομόλογα 2,3 δις.
Γίνεται επίσης συγκεκριμένη αναφορά στην εμπλοκή συγκεκριμένων ανώτερων διευθυντικών στελεχών της Τράπεζας Κύπρου στην εξαγορά μεριδίου της Banca Transilvania, γεγονός για το οποίο ήδη διεξάγεται έρευνα από τις ρουμανικές αρχές. Επίσης, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά και στην εξαγορά της Uniastrum στη Ρωσία, η οποία σύμφωνα με γνωματεύσεις νομικών συμβούλων η εξαγορά μπορεί να αποδειχτεί μία κακή ή απαράδεκτη συναλλαγή για την Τράπεζα Κύπρου.
Πάντως ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, ότι στον ίδιο οίκο ανατέθηκε από την Κεντρική Τράπεζα να διεξάγει πέραν από αυτή την έρευνα, και το θέμα εξυγίανσης των τραπεζών αλλά και το κούρεμα καταθέσεων.
.sigmalive.com
3/4/13

5 comments :

  1. Κύπρος: Κατέστρεψαν αποδείξεις για το φαγοπότι στις τράπεζες...Παραδόθηκε η έκθεση της Alvarez & Marshall...

    Κάποια άτομα τα οποία φέρονται να έχουν ποινικές ευθύνες για το μεγάλο φαγοπότι στις κυπριακές τράπεζες, έχουν καταστρέψει αποδεικτικό υλικό με σκοπό να παραπλανήσουν την έρευνα αναφέρει η εταιρεία Alvarez & Marshall, που ανέλαβε να διερευνήσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

    Η έκθεση της εταιρείας, που ερεύνησε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή ζήτησαν κρατική στήριξη, και για την αγορά των ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, έχει παραδοθεί στην Κεντρική Τράπεζα, στο Γενικό Εισαγγελέα και στην κυπριακή Βουλή.
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=355029
    3/4/13

    ReplyDelete
  2. Κατέστρεψαν σημαντικό υλικό της έρευνας του οίκου «Alvarez & Marsal» για το τραπεζικό σκάνδαλο, σύμφωνα με το ΡΙΚ.....

    Καταστροφή σημαντικού υλικού από άτομα τα οποία ενδεχομένως να έχουν ποινικές ευθύνες για το τραπεζικό σκάνδαλο, διαπιστώνει ο διεθνής οίκος «Alvarez & Marsal», σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε απόψε στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων το ΡΙΚ.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλέστηκε έγκυρη πηγή, το υλικό ήταν σε ηλεκτρονική μορφή.

    Η έκθεση «Alvarez & Marsal» παραδόθηκε στις 26 Μαρτίου στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και ακολούθως οι αρμόδιοι την επέδωσαν στον Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη και στον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, καταλογίζονται βαριές ευθύνες για το κατάντημα των δύο τραπεζών, αφού όπως αναφέρεται, πολλοί είναι αυτοί που μένουν εκτεθειμένοι και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν και ποινικές διώξεις.

    Η έκθεση, σύμφωνα με το ΡΙΚ, χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη αφορά την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την Τράπεζα Κύπρου. Η δεύτερη την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της «Γιουνιάστρουμ». Η τρίτη, την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος από πλευράς αποκαλύψεων. Η τέταρτη ενότητα αφορά τη μετατροπή, τον Μάρτιο του 2011, της Τράπεζας Marfin- Egnatia από θυγατρική σε κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας.

    Στην έκθεση υπάρχουν και δύο παραρτήματα με έγγραφα, αλληλογραφία, ανταλλαγή μηνυμάτων, πρακτικά και εσωτερικά μνημόνια των δύο τραπεζών.

    Οι ερευνητές του οίκου «Alvarez & Marsal» έλαβαν και καταθέσεις από εμπλεκόμενα στελέχη των δύο μεγάλων Τραπεζών, Κύπρου και Λαϊκής, που εμπλούτισαν την έκθεση με πολύτιμες πληροφορίες.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, σε παρέμβαση του στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ τόνισε ότι δεν θα συγκαλυφτεί κανείς που αποδειχθεί ότι έχει ποινικές ευθύνες, είτε για την οικονομική κρίση είτε για απόκρυψη σημαντικού υλικού.

    Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι η έκθεση του διεθνούς οίκου, την οποία παρέλαβε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, παραμένει στο γραφείο του και δεν έχει διαβιβαστεί σε οποιονδήποτε, είτε στην Ερευνητική Επιτροπή είτε σε λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας.

    Θα παρουσιάσω, πρόσθεσε, την έκθεση στην Ερευνητική Επιτροπή, όταν αρχίσει το έργο της, για να αξιολογηθούν τα στοιχεία και να αποτελέσουν μέρος της όλης έρευνας.

    Για το περιεχόμενο της έκθεσης, ο κ. Κληρίδης υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο να αναφέρει οτιδήποτε, γιατί ακόμα δεν έχει μελετήσει διεξοδικά όλα τα στοιχεία, που περιλαμβάνουν και δύσκολους τεχνικούς όρους.

    http://www.onlycy.com/314429-alvarez-marsal-πόρισμα-κύπρος
    3/4/13

    ReplyDelete
  3. Κύπρος: Προκύπτουν ποινικές ευθύνες από την έκθεση Alvarez& Marsal, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.....

    Η έκθεση του οίκου Alvarez & Marsal επιρρίπτει ποινικές ευθύνες, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, o οποίος τόνισε ότι «δεν μπορούν να συνεχιστούν φαινόμενα ατιμωρησίας, αλλά θα πρέπει να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού».

    Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι είναι τέτοια η έκταση της οικονομικής τραγωδίας, που έχει οδηγήσει σε επαιτεία το κράτος και δεν πρέπει να διανοηθεί κάποιος ότι θα ήταν δυνατό να εκφύγει του νόμου. Ωστόσο, τόνισε ότι αποτελεί ένα ερώτημα, γιατί, ενώ υπάρχει εκτεταμένη έρευνα για τη μία τράπεζα, δεν υπάρχει και για την άλλη.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=174412
    4/4/13

    ReplyDelete
  4. Πόρισμα Α&Μ: Στο τζόγο των ελληνικών ομολόγων το ρευστό της ΕΚΤ....Το «απόλυτο κέρδος» η στρατηγική της Τρ. Κύπρου....

    Η λογική του «απόλυτου κέρδους» χωρίς κινήσεις μετριασμού των κινδύνων χαρακτήριζε την πολιτική της Τράπεζας Κύπρου για αγορά ομολόγων ελληνικού δημοσίου, που επέφερε ζημιές δισεκατομμυρίων στο μεγαλύτερο τραπεζικό συγκρότημα της Κύπρου, σύμφωνα με το πόρισμα του οίκου Alvarez and Marsal (Α&Μ).

    Σύμφωνα με το πόρισμα, ενώ μέχρι το 2009 η κατοχή ελληνικών ομολόγων βρισκόταν κάτω των €500 εκατομμυρίων, κορυφώθηκε στα €1,75 δισεκατομμύρια μέχρι το πρώτο μισό του έτους. Και όλα αυτά χωρίς να δίνονται επαρκή δικαιολογητικά για αυτές τις πράξεις.

    Και ενώ στις 10 Δεκεμβρίου, ο τότε Γενικός Διευθυντής του ομίλου, Γιάννης Κυπρή, είχε δηλώσει στον Τύπο ότι η Τράπεζα είχε μειώσει την έκθεσή στα ελληνικά ομόλογα στα €100 εκατομμύρια, ωστόσο την ίδια ημέρα η Τράπεζα ξεκίνησε επαναγορά ελληνικών ομολόγων με μια ταχύτατη αύξηση που έφτασε τα €2,4 δις. τον Ιούνιο του 2010. Και όλα αυτά την ώρα που διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβάθμιζαν συνεχώς την αξιολόγηση της αξιολόγησης της Ελλάδας, σπρώχνοντας τη βαθμηδόν στη μη επενδυτική κατηγορία.

    Σύμφωνα με έγγραφο της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο επικαλείται το πόρισμα του Α&Μ, οι συνολικές απώλειες της Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα ανήλθαν στα €1,9 δισ.

    Ενδεικτική της προσέγγισης της Διοίκησης της Τράπεζας από το 2009 και εντεύθεν είναι η αναφορά του οίκου: «Στη βάση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων το 2009, φαίνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου ακολουθούσε στρατηγική της ‘απόλυτης απόδοσης’ σε σχέση με την αγορά ελληνικών ομολόγων προκειμένου να επιφέρει καθαρά έσοδα από τόκους σε συνδυασμό με μια στρατηγική ‘σχετικής αξίας’ όπου εκμεταλλεύτηκαν ευκαιριών πωλήσεων για να δημιουργήσουν κέρδη από τις πωλήσεις ιδιαίτερα καθώς πλησίαζε η περίοδος παρουσίασης οικονομικών αποτελεσμάτων».......http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=355434
    5/4/13

    ReplyDelete
  5. Στο «μικροσκόπιο» των Κύπριων ανακριτών και η έρευνα της Alvarez & Marsal....

    Η γνωστοποίηση της έρευνας της Alvarez & Marsal για το τραπεζικό σύστημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους σκοπούς και τους όρους εντολής που είχαν τεθεί εξ αρχής, δήλωσε σήμερα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως η τριμελής ερευνητική επιτροπή θα διερευνήσει τα πάντα, με στόχο την κάθαρση.

    "Η γνωστοποίηση της έρευνας της Alvarez & Marsal για το τραπεζικό σύστημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους σκοπούς και τους όρους εντολής που είχαν τεθεί εξ αρχής" ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση "σημειώνει με ανησυχία το γεγονός και αναμένει ότι η κοινωνία, η οποία υποβάλλεται σε τεράστιες θυσίες για λόγους που δεν ευθύνεται, θα διαφωτιστεί πλήρως και επαρκώς".

    Διαβεβαίωσε πως "η έρευνα που ζήτησε και ήδη άρχισε και διεξάγεται από την ερευνητική επιτροπή, από τους τρεις έγκριτους δικαστές, θα καλύψει όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας και κρίσης χωρίς εξαιρέσεις".

    "Εμείς ως κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όρισε αυτή την τριμελή έγκριτη ερευνητική επιτροπή ακριβώς για να διευκρινιστούν τα πάντα. Η δέσμευσή μας είναι ότι αυτή η επιτροπή θα δώσει σε όλους μας το φως που χρειαζόμαστε για την κάθαρση του αυτού του τόπου" πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν στους όρους εντολής της επιτροπής περιλαμβάνεται και η διερεύνηση του κατά πόσον οι όροι εντολής που δόθηκαν στον A&M ήταν ορθοί, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι "η ερευνητική επιτροπή έχει τόσο διευρυμένες αρμοδιότητες που έχει τη δυνατότητα να ερευνήσει τα πάντα. Επαφίεται σε αυτήν πώς θα ενεργήσει κατά τον καλύτερο τρόπο".

    Ερωτηθείς αν οι όροι εντολής της Επιτροπής περιορίζονται στην κυπριακή επικράτεια, δεδομένων των πληροφοριών που μεταδόθηκαν για το ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε, λέγοντας ότι καμιά διερευνητική επιτροπή από τη στιγμή που έχει τόσο διερευνημένο ρόλο δεν μπορεί να περιοριστεί, ειδικά για θέματα που αφορούν μια τέτοια οικονομική τραγωδία και μπορεί να εξετάσει οποιονδήποτε οπουδήποτε.

    "Αυτό είναι δεδομένο, είναι το άλφα και το ωμέγα της ίδιας της φύσης και της υπόστασης μιας τέτοιας διερεύνησης" κατέληξε.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=269514
    5/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin