Tuesday, April 30, 2013

30/4/13 , ΚΥΠΡΟΣ: Εγκρίθηκε το Mνημόνιο και η δανειακή σύμβαση



 --
Με 29 ψήφους υπέρ, 27 εναντίον και καμιά αποχή, εγκρίθηκε το Μνημόνιο από την Ολομέλεια της Βουλής.
Υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδορς του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού, σύνολο 27 ψήφοι, τάχθηκαν εναντίον.

.sigmalive.com
30/4/13
---------------

  • Επικυρώθηκε με οριακή πλειοψηφία το κυπριακό μνημόνιο
Με οριακή πλειοψηφία (29 ψήφους υπέρ και 27 κατά) η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων επικύρωσε το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα. Η συζήτηση άρχισε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 7 παρά 10 το βράδυ με την διαδικασία της ψηφοφορίας επί του Μνημονίου. 

Ο βουλευτής Αμμοχώστου, Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το μνημόνιο συναντίληψης και τη δανειακή σύμβαση, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι εάν υπερψηφιστεί το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, που θα σημαίνει εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας, η Βουλή δεν έχει ρόλο και πρέπει όλοι οι βουλευτές να παραιτηθούν. Εξέφρασε την άποψη ότι το Μνημόνιο θα ακολουθήσουν πιέσεις για το Κυπριακό.
 
Ένα σημερινό «ναι» της κυπριακής Βουλής αποτελεί «την πιο μεγάλη ήττα» του κυπριακού λαού στα 8.000 χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του, είπε από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, χαρακτηρίζοντας το Μνημόνιο «ως ένα αδιέξοδο μονόδρομο χωρίς παράθυρο διαφυγής». Είπε πως ούτε η Βουλή, ούτε η κυβέρνηση νομιμοποιούνται να έχουν τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την έγκριση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
 
Ο βουλευτής των Οικολόγων είπε πως πάντα υπήρχαν εναλλακτικές προτάσεις, απλώς έπεφταν σε αυτιά μη ακουώντων και αναφέρθηκε σε εναλλακτικές εισηγήσεις που κατέθεσαν οι Οικολόγοι, ακόμα και την κρίσιμη και χαοτική περίοδο μεταξύ των δύο αποφάσεων του Eurogroup. Παρέπεμψε, επίσης, σε συγκεκριμένες προτάσεις που υποβλήθηκαν δημόσια από ομάδες εμπειρογνωμόνων, που εισηγούνται με διάφορες παραλλαγές την αποδέσμευση από το μνημόνιο και στην ανάγκη -αν χρειαστεί- την έκδοση εθνικού νομίσματος, ενός «κυπριακού ευρώ».
Εξήγησε ότι η πρόταση για το κυπριακό ευρώ δεν συνεπάγεται αντιπαράθεση ή ακόμα χειρότερα, έξοδο απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αρκεί μια συμφωνία βελούδινου διαζυγίου με την Ευρωζώνη, με προοπτική επανένταξης όταν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέψουν. Υπέδειξε μάλιστα ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας απαγορεύει να μας διώξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
«Ο εκτός της Τρόικας δρόμος είναι επαναστατικός και μεταρρυθμιστικός για την οικονομία και την κοινωνία. Γι’ αυτό θέλει κότσια. Θέλει αρετή και τόλμη. Αντίθετα ο εντός της Τρόικας δρόμος διατηρεί τα κατεστημένα, τα οποία άλλωστε η Τρόικα χρειάζεται για να επιβληθεί η "ομαλότητα των υποδούλων" ή η κυπριακή "σιωπή των αμνών"», ανέφερε. 
 
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι η συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση είναι άνευ λόγου και ουσίας, καθώς ήδη μνημονιακά νομοσχέδια εφαρμόζονται και εξήγησε ότι θα υπερψηφίσει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ,ώστε να δοθεί πίστωση 100 ημερών για να σχεδιαστεί και να αρχίσει να υλοποιείται η έξοδος από το Μνημόνιο και την Τρόικα.
Η θέση του, είπε, είναι αντιτροϊκάνη και αντιμνημονιακή και πρόσθεσε πως το ορθό της στιγμής, είναι να ψηφίσουμε «ναι» για να μην έρθει και το τέταρτο μνημόνιο, εξηγώντας ότι το μνημόνιο που τίθεται σε ψηφοφορία είναι το τρίτο.
 
Η ψήφος της ΕΔΕΚ «δεν μπορεί να είναι θετική σε μια προοπτική εθνικής, κρατικής και οικονομικής υποδούλωσης», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κινήματος και πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση, «για ένα Μνημόνιο που θα είναι αναπτυξιακό και που θα οδηγεί έξω από τη σημερινή καταθλιπτική αιχμαλωσία και τις ανάλγητες συμπεριφορές της Τρόικας».
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, είπε πως «εγκρίνουμε τη δανειακή σύμβαση επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή και επειδή δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη πτώχευση της πατρίδας μας». Στην ομιλία του ανέφερε ότι στόχος μας είναι το ταχύτερο να μπορέσουμε να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο και την Τρόικα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος πρέπει να δώσει τις μάχες της και να προβάλει τις διεκδικήσεις της στα πλαίσια της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
 
Η σημερινή ψήφος του ΔΗΚΟ υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης, ανέφερε, δεν είναι ψήφος συμβιβασμού με τους δανειστές μας, ούτε ψήφος υποταγής σε απαράδεκτους όρους και εκβιαστικές απαιτήσεις. «Είναι ψήφος σωτηρίας που δίνει προτεραιότητα στην προστασία του λαού μας και των ασθενέστερων στρωμάτων του από την ολική καταστροφή που θα ήταν η συνέπεια της χρεοκοπίας του τραπεζικού μας συστήματος και της πτώχευσης του κράτους μας». 
 
Είναι, κυρίως, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, «μια ψήφος πρόκληση και πρόσκληση προς τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας». 
 
«Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχουμε πετύχει να ανατρέψουμε τα σημερινά καταθλιπτικά δεδομένα, υπό τον όρο όμως ότι θα έχουμε κινηθεί όλοι μαζί προς την ίδια κατεύθυνση με ιεραρχημένες προτεραιότητες, συγκεκριμένο σχεδιασμό και αποτελεσματική καθοδήγηση του νέου μας εθνικού αγώνα.
 
Ξεκινώντας από μηδενική βάση, ανέφερε, «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και το τραπεζικό μας σύστημα με όποιο κόστος. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει αναγκαστικά μέχρις ότου μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μιας μεταβατικής περιόδου. Μπορούμε, να διατηρηθούμε ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, ακόμα και αν υποστούμε μια δραματική συρρίκνωση του τραπεζικού μας συστήματος».
 
«Μπορούμε ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε την γεωγραφική μας θέση και την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας, αναπτύσσοντας εξίσου αποδοτικές δράσεις στο χώρο της υγείας, της παιδείας, της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας και ασφαλώς ενός ακόμα περισσότερο αναπτυσσόμενου τουρισμού», ανέφερε.
 
Προειδοποίησε πως όσοι εύκολα επιδίδονται σε αντιμνημονιακά κηρύγματα ας προσέξουν μήπως οι σημαίες τους γίνουν σημαίες του κατεστημένου που ευθύνεται για τη σημερινή μας κατάντια.
 
Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε ως «νεφελώδη την πρόταση που έθεσε ενώπιον της Βουλής, το ΑΚΕΛ.
 
Η Ολομέλεια ψήφισε κατά πλειοψηφία όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση.
 
Αυτά αφορούν:
 
● τον τομέα της Υγείας
● περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2%
● φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας
● αναθεώρηση των τελών στο Κτηματολόγιο
● αναθεώρηση των τελών στο Αρχείο Πληθυσμού
● αναθεώρηση των τελών στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
 
Επίσης, η Ολομέλεια άναψε το πράσινο φως για επαναπρόσληψη στο δημόσιο μέχρι και 1092 ωρομίσθιων υπαλλήων με μια πρόσθετη δαπάνη 9,6 εκατ. ευρώ. 
30/4/13

4 comments :

  1. 19:09

    Ενώ η Ολομέλεια της Βουλής ψήφιζε ναί στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβασή, έξω απο τη βουλή σημειώνονται επεισόδια μεταξύ των διαμαρτυρόμενων.

    Τα συνθήματα των πολιτών έλαβαν πολιτικές διαστάσεις και αυτή την ώρα επικρατεί εκρηκτικό κλίμα λόγω της έντονης διαφωνίας των πολιτών στην καταψήφιση του μνημονίου
    http://www.sigmalive.com/news/politics/43008
    30/4/13

    ReplyDelete
  2. Νεοφύτου: «Δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή του Γολγοθά»....

    Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επικύρωση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου απέδωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος στην παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία έφερε στην επιφάνεια τα διαχρονικά προβλήματα της Κύπρου. Προβλήματα δημοσιονομικά αλλά και του χρηματοπιστωτικού μας τομέα.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού χαρακτήρισε πολύ σκληρό το μνημόνιο, χάρη στο οποίο θα πρέπει να γίνουν οδυνηρές θυσίες σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Είναι μονόδρομος, είπε ο κ. Νεοφύτου, γιατί αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και δίνει συγκρατημένη προοπτική για να μας βγάλει από τη θαλασσοταραχή σε στερεό έδαφος.

    Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι δεν είναι ώρα για αλληλο-επίρριψη ευθυνών ενώ χαρακτήρσε αδικαιολόγητη την ευφορία και την επανάπαυση που είχε διαμορφωθεί στην Κύπρο βασισμένη σε μία επίπλαστη πραγματικότητα. Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον του διλλήματος ψήφιση μνημονίου ή καταστροφική χρεοκοπία. Μία χρεοκοπία που θα σήμαινε:

    1. Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

    2. Το κράτος θα αδυνατούσε να καλύψει βασικές λειτουργίες όπως νοσοκομεία και σχολεία.

    3. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά και θα διαλυόταν οριστικά η ήδη κλονισμένη μεσαία εισοδηματική τάξη και ο ήδη βαριά λαβωμένος επιχειρηματικός ιστός.

    4. Οι αποταμιεύσεις των απλών πολιτών κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, και όχι μόνον των έχοντων και κατέχοντων, θα χανόντουσαν.

    5. Ο τόπος μας θα παρασυρόταν σε μία μακρά και παρατεταμένη ύφεση, αστάθεια, ανεργία, εξαθλίωση. Το βιοτικό επίπεδο του λαού μας θα πήγαινε μερικές γενεές πίσω, και οι επόμενες δύο γενιές Κυπρίων θα ήταν χαμένες γενιές…

    Επίσης η χρεοκοπία θα οδηγούσε την Κύπρο στην έξοδο της από το ευρώ και την Ευρώπη, και θα διάβρωνε ολοκληρωτικά και ανεπανόρθωτα τα θεμέλια της Κυπριακής οικονομίας, και θα έδινε το τελειωτικό κτύπημα στον αγώνα μας για επανένωση του τόπου μας και της Εθνικής μας επιβίωσης.

    Κλείνοντας ο κ. Νεοφύτου κατέληξε ότι η παράταξή του ΔΗΣΥ που για 5 χρόνια προειδοποιούσε και πρότεινε μέτρα για να αποφύγουμε την Τρόικα είναι αναγκασμένη να ψηφίσει σήμερα τα νομοσχέδια.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/43174
    30/4/13

    ReplyDelete
  3. Zyperns Parlament billigt das Hilfsprogramm....

    30.04.2013 ·

    Knapp, aber doch: Zypern hat sein Hilfspaket gebilligt. Jetzt kann das Geld fließen. Bankguthaben werden mit einer Abgabe von bis zu 60 Prozent belastet.

    Das zyprische Parlament hat am Dienstag mit einer knappen Mehrheit das Memorandum zur Rettung der Inselrepublik gebilligt. 29 Abgeordnete stimmten dafür. 27 Parlamentarier votierten dagegen. Die mehrstündige Debatte wurde vom staatlichen Fernsehen übertragen. Damit steht Hilfen für Zypern nichts mehr im Wege.

    Zypern hat bereits eine weitere Voraussetzung erfüllt. Mit einer Zerschlagung und einer Zwangsabgabe auf Geldeinlagen bis zu 60 Prozent will es seine beiden größten Banken sanieren.

    Die EU und der Internationale Währungsfonds (IWF) haben bereits grünes Licht für ein zehn Milliarden Euro schweres Hilfsprogramm für Zypern gegeben. Die Insel muss selbst ein rund 13-Milliarden-Euro-Sparprogramm stemmen.

    http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/zypern/knappe-mehrheit-zyperns-parlament-billigt-das-hilfsprogramm-12168259.html
    30/4/13

    ReplyDelete
  4. Protestan en Chipre contra plan de rescate aprobado por el Parlamento ....

    En Chipre, manifestantes se enfrentaron a las fuerzas policiales, después de que el Parlamento aprobara un acuerdo con la troika para recibir un préstamo que salvaría al país de la quiebra. En el hecho no se registraron ni heridos ni detenciones.

    Convocados a una protesta antirescate, cientos de opositores se congregaron en las afueras del Parlamento, en Nicosia, la capital del país. Con horcas para los legisladores y pancartas, donde se leía que su país no está en venta, tildaron de "ladrones" a los políticos de su país.

    La prensa internacional reseñó que un grupo de manifestantes intentó entrar en el Parlamento pero la policía antidisturbios les impidió avanzar. Algunos de los participantes lanzaron piedras y botellas contra los efectivos.

    El Parlamento de Chipre aprobó el martes el plan de rescate de la troika, conformada por la Unión Europea (UE), el Fondo Monetario Internacional (FMI) y el Banco Central Europeo, que supone un préstamo de 10 mil millones de euros (más de 13 mil millones de dólares).

    El paquete de medidas de ajuste a cambio del rescate financiero se aprobó gracias a los 29 diputados partidarios del presidente Nikos Anastasiadis. Otros 27 se opusieron.

    El nuevo plan ratificado por el Gobierno de país evitaría la bancarrota de Chipre, pero también le costará el cierre de su segundo mayor banco y grandes pérdidas a los ahorristas no asegurados.

    Los isleños apuestan por abandonar el euro, ya que las medidas de austeridad podrían hundir al país en una larga depresión económica, con incremento del desempleo y empobrecimiento de la población.
    teleSUR-HispanTV/ao - GP
    http://www.telesurtv.net/articulos/2013/04/30/manifiestan-en-chipre-contra-plan-de-rescate-aprobado-por-el-parlamento-3710.html
    30/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin