Thursday, April 25, 2013

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΣΚΟΠΙΑ 2014» .... Κόντρα για την κακογουστιά

Μπορεί το κόστος του φαραωνικού Σχεδίου «Σκόπια 2014» να ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ όμως εξακολουθεί να το υπερασπίζεται ως… αναγκαίο για την προβολή, τον τουρισμό και την αναπτυξιακή πορεία της πρωτεύουσας! Ο λόγος για την περίφημη «ανάπλαση» της κεντρικής πλατείας της πόλης, με τα τερατώδη μνημεία, τα περισσότερα από τα οποία παραπέμπουν στον πολιτισμό της Μακεδονίας και τους βασιλείς της.

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού της χώρας Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, το κόστος (που αρχικά είχε προϋπολογιστεί στα 80 εκ. ευρώ) θα φθάσει τα 207 εκατομμύρια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014 – όπως μαρτυρά και το όνομά του.



Ορισμένα από τα πιο πολυδάπανα έργα του σχεδίου «Σκόπια 2014» είναι το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου (κόστος 37 εκατ. ευρώ), το κτίριο όπου θα στεγάζεται το Συνταγματικό Δικαστήριο (27 εκατ. ευρώ) και το νέο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών (19 εκατ. ευρώ).

Η κ. Κάντσεσκα-Μίλεφσκα ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ περί κόστους 500 εκατ. ευρώ του σχεδίου «Σκόπια 2014» είναι ψευδείς και ανυπόστατοι, ενώ υπεραμύνθηκε τόσο της… αισθητικής του σχεδίου, λέγοντας ότι αυτό έχει προσδώσει στην πρωτεύουσα της χώρας κάλλος και έκφραση, όσο και του αναπτυξιακού χαρακτήρα του, σημειώνοντας ότι τα έργα δημιούργησαν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, έδωσαν ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας και συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού ξένων τουριστών στα Σκόπια.

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο περιλαμβάνει ανέγερση δημόσιων κτιρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων – μεταξύ των οποίων και το θηριώδες άγαλμα του Μεγαλέξανδρου!

Η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «ιδεολογική μονομέρεια» και τάσεις «εξαρχαϊσμού», με σκοπό την «αλλοίωση της ιστορίας της χώρας».

Παράλληλα, τονίζει ότι για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού ξοδεύονται τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο. 

 .elzoni.gr
25/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Τέλος στην "αρχαιοποίηση" των Σκοπίων βάζει ο νέος Δήμαρχος ....

    O νέος Δήμαρχος των Σκοπίων Αντρέι Ζερνόφσκι, υπέγραψε την αναστολή όλων των εργασιών στις κατασκευές του μεγαλεπήβελου προγράμματος "Σκόπια 2014". Κάποιοι αναλυτές στη FYROM πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει η αποκαθήλωση μνημείων κιτς του προγράμματος αρχαιοποίησης, τα οποία..
    βρίσκονται στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων.

    The new mayor of Skopje's Centar municipality, Andrej Žernovski, signed a moratorium on all present and future building activity regarding the "Skopje 2014" project. Some observers consider that destruction of kitsch monuments and other artifacts from the "antiquisation" project, most of which being located in central Skopje, shall follow. This is in accordance to mayor's statement recorded here:......http://taxalia.blogspot.com/2013/04/blog-post_5008.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/nJOIs+%28TaXalia:+Macedonia%27s+Nr.1+blog%29
    25/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin