Friday, March 22, 2013

Κύπρος: το ΕΚ ζητά δίκαιη και βιώσιμη λύση στην κρίση

Η διάσωση των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των απλών ανθρώπων, τόνισαν με ανακοίνωσή τους σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ. Με την Κύπρο να ψηφίζει τα νομοσχέδια του νέου πακέτου διάσωσης οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων επέκριναν δριμύτατα την αρχική πρόταση της ομάδας ευρώ με τον πρόεδρο Σουλτς να δηλώνει ότι προτεραιότητα του ΕΚ είναι να είναι σίγουροι οι καταθέτες ότι τα χρήματά τους είναι εξασφαλισμένα».

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και των Ευρωπαίων Συντηρητικών συμφώνησαν, σε συνεδρίαση Διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ, ότι οι εγγυήσεις κάτω των 100.000 ευρώ πρέπει να εξαιρεθούν κάθε παρακράτησης.


Μεταφέροντας δήλωση των ομάδων, ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι «πρέπει να βρεθεί πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση για τον κυπριακό λαό». «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, όχι εξωτερική λύση, οι δε καταθέσεις των απλών ανθρώπων δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση των τραπεζών».

Στη δήλωσή τους οι επικεφαλής των ομάδων επέκριναν επίσης την «έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικής νομιμοποίησης» της αρχικής πρότασης των υπουργών της ευρωζώνης, με τον πρόεδρο να τονίζει ότι «η πρόταση πάρθηκε κεκλεισμένων των θυρών, μέσα στη νύχτα χωρίς την αναγκαία περίσκεψη για τις συνέπειες που θα είχε στον απλό πολίτη».

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το θέμα με το νέο πρόεδρο της ομάδας ευρώ και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιερούν Ντάισελμπλουμ, στην πρώτη του επίσκεψη στην επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ.


Στη συζήτηση οι ευρωβουλευτές επέκριναν έντονα το σχέδιο επιβολής φόρου στις μικρότερες καταθέσεις και γενικότερα το χειρισμό της υπόθεσης από την ομάδα ευρώ.

Ωστόσο, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε «θέλω να είμαι σαφής ότι άποψη της ομάδας ευρώ ήταν και παραμένει ότι οι μικροί καταθέτες πρέπει να τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τους μεγάλους». Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να υπερασπισθούμε την ακεραιότητα της ζώνης ευρώ και να δούμε αν αντιμετωπίζουμε συστημική απειλή και αν πρέπει να κάνουμε κάτι. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα και να δηλώσουμε ακριβώς τι πρόκειται να κάνουμε».

 .europarl.europa.eu
22/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

5 comments :

  1. Μ. Σαρρής: Η Ρωσία ήθελε η λύση να περνάει μέσα από την Τρόικα....

    «Πάτησε» σε κυπριακό έδαφος ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος επέστρεψε από το άκαρπο ταξίδι του στη Ρωσία.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Σαρρής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η διαδικασία ήταν έντονη και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος. Η Ρωσία ήθελε η στήριξη να περνάει μέσα από την Τρόικα» εξήγησε.

    Ανέφερε ακόμη ότι η επιμήκυνση του υφιστάμενου, από το 2011, ρωσικού δανείου, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

    Ακόμη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι περισσότεροι καταθέτες θα μείνουν στην Κύπρο, ενώ ζήτησε από το λαό να συνταχθεί πίσω από τη Βουλή.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=266001
    22/3/13

    ReplyDelete
  2. 18:55
    To Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) που την περασμένη Πέμπτη είχε ψηφίσει εναντίον του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων κάνει στροφή και ετοιμάζει νομοσχέδιο μαζί με τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) για επαναφορά του κουρέματος σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΗΚΟ πριν από λίγο δίνει την εικόνα της στροφής.

    «Τις ώρες της αυτογνωσίας, της εθνικής ευθύνης και του πατριωτικού καθήκοντος, τα λόγια περιττεύουν. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Αυτή την ώρα που κυριολεκτικά οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κρατούν τη μοίρα της πατρίδας και του λαού μας στα χέρια μας, δεν έχουμε δικαίωμα να λαθέψουμε, ούτε έχουμε περιθώρια να ολιγωρήσουμε».

    http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=352416
    22/3/13

    ReplyDelete
  3. Ντάισελμπλουμ: Πιθανά όλα τα σενάρια, χρειάζονται πολλές διαπραγματεύσεις....«Μικρότερος αλλά υγιέστερος θα συνεχίσει να υπάρχει ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.....

    «Είναι πιθανά όλα τα σενάρια και τα σενάρια στα οποία επικεντρωνόμαστε είναι να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση με βάση την οποία η Κύπρος θα σωθεί, ο τραπεζικός της τομέας θα συνεχίσει να υπάρχει, μικρότερος αλλά υγιέστερος, και αυτό θα χρειαστεί πολλές διαπραγματεύσεις» για να επιτευχθεί, δήλωσε σήμερα o επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης παραμένουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια να μείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη.

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/227184/daiselbloum-pithana-ola-ta-senaria-hreiazodai-polles-diapragmateuseis-/#ixzz2OI7z2Azw
    22/3/13


    ReplyDelete
  4. Τελ Αβίβ: Αλλάζουν τα δεδομένα στην κυπριακή ΑΟΖ....«Στο ζήτημα του ΦΑ θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», δήλωσε πρώην Ισραηλινός ΥΠΕΞ.....

    Παράλληλα με την διάδοση της είδησης ότι το Ισραήλ απολογήθηκε επισήμως στην Τουρκία για την επίθεση στο τουρκικό καράβι «Μαβί Μάρμαρα», η Άγκυρα ψάχνει απάντηση για ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της κυπριακής οικονομικής κρίσης και των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ: Ποια θα είναι η μελλοντική στάση του Τελ Αβίβ στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ;

    Το παραπάνω ερώτημα έθεσε στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αλον Λιέλ το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «CNNTURK». «Θα διακόψετε την συνεργασία σας με την Κύπρο και θα επιδιώξετε την συνεργασία της Άγκυρας στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο», υπήρξε το ερώτημα του τουρκικού δικτύου στον έμπειρο Ισραηλινό πολιτικό.

    Απαντώντας στο τουρκικό δίκτυο, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να τοποθετηθεί για το μέλλον των σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ. Ωστόσο, αποδέχθηκε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία θα φέρει «δραματικές αλλαγές» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στο ζήτημα του φυσικού αερίου θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», υπήρξε η τελική απάντηση του κ. Λιέλ.

    Ας σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής, οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι υπό το φως των νέων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του με την Τουρκία.

    *Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127334
    22/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νταβούτογλου: Τα αιτήματά της Άγκυρας ικανοποιήθηκαν με τη συγγνώμη Νετανιάχου....Για το θάνατο εννέα Τούρκων πολιτών....

      Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι όλα τα βασικά αιτήματα που είχε θέσει η Άγκυρα ικανοποιήθηκαν με τη συγγνώμη που ζήτησε το Ισραήλ για το θάνατο εννέα Τούρκων πολιτών κατά την επιδρομή, το 2010, των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, στο στολίσκο που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στους Παλαιστίνιους.

      Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

      http://www.protothema.gr/world/article/?aid=266047
      22/3/13

      Delete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin